Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Druk na fermentatie te laag  (gelezen 469 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline pivo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Druk na fermentatie te laag
« Gepost op: 06-07-2021 10:34 u »
Hoera het is gelukt mijn eerste witbier.
Smaakt best wel goed.
Nu laat ik het bier onder druk staan in de installatie, druk bij fermentatie 0.8 bar.
Maar nu bij 5 dagen 3C  gaat de druk langzaam naar 0,2 bar.
Is dit normaal?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.561
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: druk na fermentatie te laag
« Reactie #1 Gepost op: 06-07-2021 11:51 u »
Je installatie zal niet helemaal luchtdicht zijn vandaar komt het drukverlies.

Offline pivo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: druk na fermentatie te laag
« Reactie #2 Gepost op: 06-07-2021 12:10 u »
Ok, aan de gang met zeepsop dan maar.
Dank je.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.542
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: druk na fermentatie te laag
« Reactie #3 Gepost op: 06-07-2021 12:54 u »
Hoera het is gelukt mijn eerste witbier.
Smaakt best wel goed.
Nu laat ik het bier onder druk staan in de installatie, druk bij fermentatie 0.8 bar.
Maar nu bij 5 dagen 3C  gaat de druk langzaam naar 0,2 bar.
Is dit normaal?
Ja, dat is normaal. Je bier koelt af dus krijg je minder druk.

Offline Gurrr

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Mooi gaan!
Re: druk na fermentatie te laag
« Reactie #4 Gepost op: 06-07-2021 13:06 u »
Ja, dat is normaal. Je bier koelt af dus krijg je minder druk.

Zal het komen doordat de koude vloeistof de CO2 beter absorbeert?

Offline pivo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: druk na fermentatie te laag
« Reactie #5 Gepost op: 06-07-2021 14:49 u »
Net geprobeerd het lek te vinden met zeepsop, niets gevonden.
Heb er maar een CO2 fles op aangesloten en op 1.1.bar gezet.
Nu lees ik net hierboven, dat dit normaal is 0.2 bar!
Is het een goed idee witbier kunstmatig onder druk te houden?

Offline Derp

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: druk na fermentatie te laag
« Reactie #6 Gepost op: 06-07-2021 15:21 u »
Gegeven dat je bier is uitgegist zou de druk zou volgens mij alleen af moeten nemen als het bier koelende is. Dus van 20 naar 5 graden gaat bijvoorbeeld.

Als je bier uitgegist is en CO2 verzadigd en bijvoorbeeld bij 5 graden onder bijvoorbeeld een bar druk zet en het bier 5 graden laat, dan moet volgens mij de druk niet afnemen in de loop der tijd. Tenzij het bier nog CO2 opneemt, maar of de druk dan omlaag gaat naarmate de CO2 opgelost wordt?  :weetniet: Goeie vraag.

Offline Derp

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: druk na fermentatie te laag
« Reactie #7 Gepost op: 06-07-2021 15:25 u »
Net geprobeerd het lek te vinden met zeepsop, niets gevonden.
Heb er maar een CO2 fles op aangesloten en op 1.1.bar gezet.
Nu lees ik net hierboven, dat dit normaal is 0.2 bar!
Is het een goed idee witbier kunstmatig onder druk te houden?

Dat doe je ook als je het op vat zet, dus lijkt me geen probleem. Gegeven dat je drukregelaar ook druk aflaat mocht er nog druk opbouwen van gisting.

Dat laatste is ff belangrijk, natuurlijk.

Je opmerking over 0.2 bar snap ik niet.

Zie: https://www.kegerators.com/carbonation-table/
Als je dus voor een ~2.5 vol CO2 gaat (normaal voor ales), dan moet je bij 5 graden C (= 41 graden F) een druk aanhouden van 12 PSI = ~0.83 bar.

Dan is ie normaal gesproken na een week op koolzuurniveau.

Offline pivo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: druk na fermentatie te laag
« Reactie #8 Gepost op: 06-07-2021 15:44 u »
Dank je wel, stelt me weer gerust.

Tags: