Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Waterprofielen in BrouwVisie  (gelezen 7893 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.200
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Waterprofielen in BrouwVisie
« Gepost op: 04-08-2012 11:40 u »
Beste medebrouwers,

Na een vijftal brouwsels begin ik een beetje wegwijs te worden binnen BrouwVisie. Omdat ik nu een Bitter op de planning heb staan leek mij dit een mooi moment om de eerste stapjes in de wereld van waterbehandeling te zetten.

Helaas stap ik meteen in een put in de weg. Het lukt mij namelijk niet om het waterprofiel in te laden. Ik selecteer 'Kralingen' maar er komt niets in de blauwe vakjes (zie foto).



Doe ik iets verkeerd? :weetniet:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #1 Gepost op: 04-08-2012 11:52 u »
Misschien zijn de gegevens van kralingen niet ingevoerd in de database?
Moet je ff je gegevens opvragen bij de watermaatschappij en zelf invoeren.

Groningen en Maastricht zaten er bijvoorbeeld ook niet in.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.200
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #2 Gepost op: 04-08-2012 11:53 u »
Misschien zijn de gegevens van kralingen niet ingevoerd in de database?
Moet je ff je gegevens opvragen bij de watermaatschappij en zelf invoeren.

Groningen en Maastricht zaten er bijvoorbeeld ook niet in.

Ze staan in de database. Ik heb ze zelfs aangepast naar de meest recente metingen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.832
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #3 Gepost op: 04-08-2012 12:07 u »
Doe ik iets verkeerd? :weetniet:

Het werkt als volgt :

In de tabel bronnen vuil je de gegevens in van je pomp station. Daarna open je de tabel locaties en koppel je de locatie met het pomp station. Daarna kun je de locatie in je recept laden.  :)

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.200
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #4 Gepost op: 04-08-2012 12:15 u »
Ha Oscar,

Dank voor de snelle en heldere reactie. Nu werkt het wel!

MvG,

Etienne

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #5 Gepost op: 04-08-2012 20:26 u »
Ha etn82,

Wees wijs en laat waterbehandeling achter je.
Het geeft je koppijn, maar geen beter bier. Integendeel, bieren met behandeld water smaken over het algemeen slechter.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #6 Gepost op: 04-08-2012 20:52 u »
Ha etn82,

Wees wijs en laat waterbehandeling achter je.
Het geeft je koppijn, maar geen beter bier. Integendeel, bieren met behandeld water smaken over het algemeen slechter.

Wat vind je er dan van om voor je water circa de helft (of 60%) demi-water (door een omgekeerd osmose-apparaat) te nemen als je net in een gebied met hard water zit?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #7 Gepost op: 05-08-2012 11:48 u »
Wat vind je er dan van om voor je water circa de helft (of 60%) demi-water (door een omgekeerd osmose-apparaat) te nemen als je net in een gebied met hard water zit?

Dat kan geen kwaad, maar verwacht geen wonderen. Je zult een zeer miniem smaakverschil krijgen, dat bij een tweede brouwsel waarschijnlijk wordt tenietgedaan door verschillen in vergisting, grondstoffen etc.

Probeer het maar en overtuig jezelf.

Goed bier brouwen zit in andere zaken dan waterbehandeling. Maar als je het leuk vindt...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #8 Gepost op: 05-08-2012 13:15 u »
Integendeel, bieren met behandeld water smaken over het algemeen slechter.

Waar is dat op gestoeld?
Je eigen waterbehandelinsexperimenten? ;D
Dan misschien maar een betere weegschaal kopen...

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #9 Gepost op: 05-08-2012 13:41 u »
Dat kan geen kwaad, maar verwacht geen wonderen. Je zult een zeer miniem smaakverschil krijgen, dat bij een tweede brouwsel waarschijnlijk wordt tenietgedaan door verschillen in vergisting, grondstoffen etc.

Probeer het maar en overtuig jezelf.

Goed bier brouwen zit in andere zaken dan waterbehandeling. Maar als je het leuk vindt...

Sinds de vorige Sinterklaas gebuik ik osmosewater. Eerst 100%, maar dat duurde erg lang om dat te maken. Toen ben ik naar 65% gegaan en nu naar 50%. Als ik eerlijk moet zijn, proef ik geen verschil ... Misschien moet ik dat alleen bij Czechische pils gebruiken???

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #10 Gepost op: 05-08-2012 13:42 u »
Dan misschien maar een betere weegschaal kopen...

Waar is dat op gestoeld?  ;D

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #11 Gepost op: 05-08-2012 13:45 u »
Als ik eerlijk moet zijn, proef ik geen verschil ... Misschien moet ik dat alleen bij Czechische pils gebruiken???

Zie je nu wel, water doet bijna niks aan je bier.

Maar ga er calcium bij doen, en dat proef je wel. Een drogende minerale smaak hou er ervan over.

Misschien kan Caspar hier ook nog iets over zeggen...

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #12 Gepost op: 05-08-2012 14:24 u »
Er zijn plaatsen waar je met water uit de kraan meteen een uitstekende pils kan brouwen. Maar er zijn ook plaatsen, zoals Zutphen, waar de watersamenstelling zodanig is dat een licht bier brouwen zonder harde bitterheid niet lukt.

Osmosewater is geen alles-in-een oplossing, je moet kijken wat er uit je kraan komt.

Bert

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.209
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #13 Gepost op: 05-08-2012 14:50 u »
Maar ga er calcium bij doen, en dat proef je wel. Een drogende minerale smaak hou er ervan over.

Dat ligt er aan welk calciumzout je toevoegt.
Calciumsulfaat (gips) geeft inderdaad een drogende bittere smaak.
Calciumchloride daarentegen geeft een ronde zoetige smaak.

Het ene calciumzout is het andere nog niet!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #14 Gepost op: 05-08-2012 15:07 u »
Waar is dat op gestoeld?  ;D

Op hetgeen je geen antwoord geeft, maar ontwijkt met een wedervraag... ;)
Wat je omschrijft lijken symptomen van overdoseringen.

Ik heb zelf nooit iets gedaan aan mijn water, maar wel heel goede bieren geproefd van brouwers die dat wel doen. (Adrie, Geert, JWVG)
Uiteraard schrijf ik die kwaliteit niet toe aan alleen de waterbehandeling, maar in het geheel kan het best het puntje op de i zijn.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #15 Gepost op: 05-08-2012 16:21 u »
Er zijn plaatsen waar je met water uit de kraan meteen een uitstekende pils kan brouwen. Maar er zijn ook plaatsen, zoals Zutphen, waar de watersamenstelling zodanig is dat een licht bier brouwen zonder harde bitterheid niet lukt.

Osmosewater is geen alles-in-een oplossing, je moet kijken wat er uit je kraan komt.

Bert

Nou, het water is behoorlijk hard in Den Bosch. De helft osmosewater lijkt/leek me een mooie oplossing. Maar toegegeven: ik proef er geen b@l van. Terwijl je wel een hele avond moet wachten op dat piepkleine straaltje (of een veel duurder toestel kopen) Ik denk erover het te reserveren voor pilsen.

Offline Paide

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 95
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #16 Gepost op: 28-08-2012 22:12 u »
Voor veel biertypen geeft BrouwVisie een ideale watersamenstelling.
Ik vind de grenzen best wel krap, zie ook het screenshot in de eerste post, co3: 0-4  Mg: 10-12
Hoe zijn deze waarden bepaald? Waarom zijn deze waarden ideaal?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.832
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #17 Gepost op: 28-08-2012 22:19 u »
Hoe zijn deze waarden bepaald? Waarom zijn deze waarden ideaal?

Deze waarden heeft Adrie ooit eens ergens gevonden neem ik aan... :) Ik heb ze uit BrouwHulp gehaald.

Offline Paide

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 95
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #18 Gepost op: 30-08-2012 19:51 u »
Hmm... In BrouwHulp zie ik alleen nog de waterprofielen van een aantal bekende brouwsteden.
Misschien dat Adrie de oorsprong van deze ideale waterprofielen kan vertellen?

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #19 Gepost op: 30-08-2012 22:05 u »
Nou, het water is behoorlijk hard in Den Bosch.

Niet alleen de hardheid is van belang, het gaat om de samenstelling. Zit er bij voorbeeld veel bicarbonaat in het water of heel veel chloorionen, moet je wel of niet calcium of sulfaat toevoegen.

Bert

Offline Satch Brewing

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
  • Stay in touch with the Dutch
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #20 Gepost op: 08-07-2021 14:51 u »
Hoi, beetje hulp gevraagd: ik heb het waterprofiel van Vlissingen (met juiste waarden) in BrouwVisie gezet, maar hoe nu verder?


Het biertype (weizen) geeft BV een ideaal watersamenstelling ... maar wat moet ik nog invullen? Maw hoe krijg ik te weten wat ik moet gaan toevoegen... gr. Marc


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.209
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #21 Gepost op: 08-07-2021 22:00 u »
Hoi, beetje hulp gevraagd: ik heb het waterprofiel van Vlissingen (met juiste waarden) in BrouwVisie gezet, maar hoe nu verder?


Het biertype (weizen) geeft BV een ideaal watersamenstelling ... maar wat moet ik nog invullen? Maw hoe krijg ik te weten wat ik moet gaan toevoegen... gr. Marc

Door een gewicht in te voeren in de laatste kolom verandert de waarde "Behandeld". Deze waarde hoort zo dicht mogelijk bij de ideale waarde te komen. Door een beetje te spelen van toevoegingen kom je op de gewenste waarden uit.

Je waterprofiel wijkt niet noemenswaardig af van wat BrouwHulp als ideaal beschouwt. Ik zou het laten voor wat het is. De pH kun je bijsturen met melkzuur.



Offline Satch Brewing

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
  • Stay in touch with the Dutch
Re: Waterprofielen in BrouwVisie
« Reactie #22 Gepost op: 08-07-2021 23:29 u »
Dank Jacques ... Ben weer een stapje verder...

Tags: