Hobbybrouwen > Brouwproces

Bottelgist bij bieren met hoog eind SG

(1/1)

oude geuze:
Ik heb een Barleywine gebrouwen met begin SG 1.100 en eind SG 1.024. Alcohol (vol) zit net boven de 10%, SVG 74%, en ik denk dat mijn gist (Wyeast 1762 Belgian Abbey II) wel een beetje klaar is.

Is het aan te raden hier bottelgist te gebruiken i.v.m. het hog alcoholpercentage? Ik vroeg mij ook af of er dan (gezien het relatief hoge eind SG) niet erg veel suiker is voor die bottelgist om te vergisten? Zou ik door de toevoeging van bottelgist het zoete barley wine karakter verliezen? En erg veel koolzuur krijgen?

Snelbier:
Bottelgist kan meestal alleen eenvoudige suikers aan, en die zitten niet meer in je bier. Zijn al verteerd door je originele gist.
Naast bottelgist is (bijna) altijd bottel-SUIKER nodig, net zoveel als je normaal zou gebruiken.
Bottelgist gebruik je als de originele gist minder vitaal is (na lang lageren of zo) of als alcohol%aan de gist-tolerantie zit.
Je jongbier heeft 10% alcohol, gist 1762 zou tot 12% moeten kunnen. Wat dat betreft geen probleem.
Vraag is hoe vitaal de gist nog is.  Hoe lang heeft heeft het bier op gist gestaan tot bottelen?
  Als je lang hebt gelagerd (en/of) koud, dan is de kans groot dat gist in ruste is, en is bottelgist aan te raden.

Bottelgist is meestal smaak-neutraal, en hoeveelheid beperkt ten opzichte van de 10% alcohol die je al hebt. Zoete katrakter van je bier zal je zeker niet verliezen.

Koolzuur kan je sturen door hoeveel bottelsuiker, net als anders.
  Meer gist (of bottelgist) geeft NIET meer koolzuur, want verteert alleen je bottelsuiker.
Succes,  Snelbier

oude geuze:
Bedankt voor de uitleg @snelbier! Helemaal helder. Het bier heeft niet bijzonder lang of koud gelagerd dus het zal wel goed komen met alleen een beetje bottelsuiker.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie