Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bottelgist bij bieren met hoog eind SG  (gelezen 307 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline oude geuze

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Bottelgist bij bieren met hoog eind SG
« Gepost op: 14-06-2021 11:03 u »
Ik heb een Barleywine gebrouwen met begin SG 1.100 en eind SG 1.024. Alcohol (vol) zit net boven de 10%, SVG 74%, en ik denk dat mijn gist (Wyeast 1762 Belgian Abbey II) wel een beetje klaar is.

Is het aan te raden hier bottelgist te gebruiken i.v.m. het hog alcoholpercentage? Ik vroeg mij ook af of er dan (gezien het relatief hoge eind SG) niet erg veel suiker is voor die bottelgist om te vergisten? Zou ik door de toevoeging van bottelgist het zoete barley wine karakter verliezen? En erg veel koolzuur krijgen?



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 799
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bottelgist bij bieren met hoog FG
« Reactie #1 Gepost op: 14-06-2021 13:33 u »
Bottelgist kan meestal alleen eenvoudige suikers aan, en die zitten niet meer in je bier. Zijn al verteerd door je originele gist.
Naast bottelgist is (bijna) altijd bottel-SUIKER nodig, net zoveel als je normaal zou gebruiken.
Bottelgist gebruik je als de originele gist minder vitaal is (na lang lageren of zo) of als alcohol%aan de gist-tolerantie zit.
Je jongbier heeft 10% alcohol, gist 1762 zou tot 12% moeten kunnen. Wat dat betreft geen probleem.
Vraag is hoe vitaal de gist nog is.  Hoe lang heeft heeft het bier op gist gestaan tot bottelen?
  Als je lang hebt gelagerd (en/of) koud, dan is de kans groot dat gist in ruste is, en is bottelgist aan te raden.

Bottelgist is meestal smaak-neutraal, en hoeveelheid beperkt ten opzichte van de 10% alcohol die je al hebt. Zoete katrakter van je bier zal je zeker niet verliezen.

Koolzuur kan je sturen door hoeveel bottelsuiker, net als anders.
  Meer gist (of bottelgist) geeft NIET meer koolzuur, want verteert alleen je bottelsuiker.
Succes,  Snelbier

Offline oude geuze

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bottelgist bij bieren met hoog FG
« Reactie #2 Gepost op: 15-06-2021 09:17 u »
Bedankt voor de uitleg @snelbier! Helemaal helder. Het bier heeft niet bijzonder lang of koud gelagerd dus het zal wel goed komen met alleen een beetje bottelsuiker.


Tags: