Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Verzoek om tips mbt een prijswinnende weizen  (gelezen 854 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline FransHilly

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Verzoek om tips mbt een prijswinnende weizen
« Gepost op: 30-01-2021 06:55 u »
Bij deze mijn recept van mijn weizen welke de eerste 1e plek haalde in de A-klasse met 90 punten bij het OBBK 2017. Kon helaas niet aanwezig zijn om voor het eerst een eerste prijs in ontvangst te nemen, maar inmiddels heb ik de oorkonde binnen en met gepaste trots ingelijst  :) Moest de brouwdag van deze weizen zelfs nog een week uitstellen vanwege een blikseminslag, geen pc, geen BrouwHulp etc. Vandaar ook de giststarter nog een keer extra geaktiveerd met een halve liter wort. Vorig jaar ook een weizen ingestuurd en aan de hand van dat rapport enige veranderingen aangebracht, mooi dat het dan goed uitpakt! Commentaar van de keurmeester: Mooi complex bier en mooi in balans. Mooi iets zurig. Alleen iets te zoet in de nasmaak. Verder een heel mooi bier.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk160717
Naam receptBoeckelder Weizen Experiment 160717
Brouwdatum16-07-2017
BierstijlWeizen
Volume21,5
Begin SG1,055 SG
Eind SG1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,5%
Alcoholgehalte5,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)13 IBU
Brouwzaalrendement79,8 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
16,50 lHengelo, 't Kloosters water
1,38 mlMelkzuur
14,34 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
67 mg/l12 mg/l81 mg/l207 mg/l120 mg/l38 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,04 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC60,0 %
1,62 kgSwaen PilsnerDe Swaen4 EBC32,0 %
0,25 kgSwaen ViennaDe Swaen10 EBC5,0 %
0,15 kgGoldSwaen HellDe Swaen25 EBC3,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Ferulazuur42,0 °C1 min.15 min.3,3 l/kg
Eiwitrust50,0 °C8 min.5 min.3,3 l/kg
Beta-amylaserust62,0 °C15 min.30 min.3,3 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C12 min.20 min.3,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.3,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,7 gHallertau Traditionbellen7,4%75 min.10,3 IBU
8,6 gHallertau Traditionbellen7,4%20 min.2,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l + 0,5 l getrapte starterWeihenstephan Weizen (3068)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,019 SG
Schijnbare vergistingsgraad67,8%
Start nagisting20-07-2017
Temp. nagisting18,0 °C
Start lagering25-07-2017
Temp. lagering0,0 °C


Ik ga deze binnenkort ook eens proberen. Eerste keer een weizen. Iemand nog tips?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 760
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verzoek om tips mbt een prijswinnende weizen
« Reactie #1 Gepost op: 08-03-2021 20:29 u »
Heb je al iets gedaan met dit recept? ik ben namelijk van plan binnenkort mijn eerste Wiezen te gaan brouwen.
Normaal brouw ik Qaudrupel of zwaardere bieren, dus is dit wel even heel iets anders.
Nog tips? Ik zal waarschijnlijk de batch nog wel opsplitsen met 2 gist soorten, puur voor de wetenschap...
 

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 760
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verzoek om tips mbt een prijswinnende weizen
« Reactie #2 Gepost op: 24-06-2021 10:42 u »
Dit recept exact gebrouwen, het resultaat was verbluffend goed!
Kleine aanpassing; vanwege wat tegenvallend rendement heb ik 400gram kristalsuiker toegevoegd na de hoofdvergisting (was niet zo handig; ik zag het schuim ophoog komen, snel de deksel erop maar toch nog een hoop overloop gehad gelukkig nog via de blow off-slang).
Vergisting op 18C (gecontroleerd) met 3068 gist 25Liter, gebotteld na 8-9 dagen, laatste 2 dagen naar 19C.
Vlak voor het bottelen terug gekoeld naar ca 7 graden. Nagisting ca 1 week.
Dankzij mijn verjaardag en een BBQ (in 3 sessies op verschillende dagen) is er niet veel meer van over, iedereen was enthousiast.
Het tweede deel van de batch heb ik met T58 vergist. Dat was 10Liter waar ik ook 400 gram aan toegevoegd had, deze mocht ook iets hoger in de alc. zitten. Ook dit is een goed bier geworden.

Beide bieren waren wel wat "zwaar" in de zin van "een stevige boterham", maar dat is logisch met zoveel tarwe in de stort.

Vandaag gaat hetzelfde recept weer in de pan, deze keer met uitsluitend T58 omdat ik geen 3068 op voorraad heb. Tweede deel van de batch wordt een Mango bier experiment op verzoek van mijn nichtje :-)

Ik denk dat ik deze keer de suiker opsplits; een deel tijdens de kook (afh. van het rendement) en een deel na de hoofdvergisting...

Overigens; leuk detail;
- de Weizen "origineel" met 3068 was keurig iets troebel (met depot nog net iets meer) zoals het hoort!
- de Wiezen "tripel" met T58 was keurig helder, echt een groot verschil!

Ik zeg experiment geslaagd, twee top bieren uit een en hetzelfde recept  :biersmile:

Tags: