Hobbybrouwen > Brouwproces

Tijd in koeling na hergisting

(1/1)

Burgt brouw:
Als ik twee bieren uit dezelfde batch vergelijk, waarbij er één slechts een dag in de koelkast heeft gestaan en één een week, dan is het verschil gigantisch.

De tweede smaakt minder ‘gistachtig’ en veel minder zuur/wrang. Mijn eigen verklaring is het stilvallen van de activiteit van het gist. Mijn vraag is of andere dit effect ook zo duidelijk ervaren.

Ik kan door middel van Google maar weinig vinden over optimale koeltijden en dergelijke.

Jacques:

--- Citaat van: Burgt brouw op 11-06-2021  22:16 u ---Als ik twee bieren uit dezelfde batch vergelijk, waarbij er één slechts een dag in de koelkast heeft gestaan en één een week, dan is het verschil gigantisch.

De tweede smaakt minder ‘gistachtig’ en veel minder zuur/wrang. Mijn eigen verklaring is het stilvallen van de activiteit van het gist. Mijn vraag is of andere dit effect ook zo duidelijk ervaren.

Ik kan door middel van Google maar weinig vinden over optimale koeltijden en dergelijke.

--- Einde van citaat ---

Ik neem aan dat je zelfgebrouwen bier bedoelt dat heel jong is.

Door het bier langer koud te laten staan zakt meer gist uit. Als je dezelfde test na 2 maanden uitvoert is het verschil veel kleiner.

Burgt brouw:

--- Citaat van: Jacques op 11-06-2021  23:03 u ---Ik neem aan dat je zelfgebrouwen bier bedoelt dat heel jong is.

Door het bier langer koud te laten staan zakt meer gist uit. Als je dezelfde test na 2 maanden uitvoert is het verschil veel kleiner.

--- Einde van citaat ---

Dat bedoel ik inderdaad! Echter, het bier is nu wel al zo’n twee maanden oud, dus heel jong is het ook niet meer. Betreft wel een tripel à 8.5%.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie