Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tijd in koeling na hergisting  (gelezen 273 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Burgt brouw

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Tijd in koeling na hergisting
« Gepost op: 11-06-2021 22:16 u »
Als ik twee bieren uit dezelfde batch vergelijk, waarbij er één slechts een dag in de koelkast heeft gestaan en één een week, dan is het verschil gigantisch.

De tweede smaakt minder ‘gistachtig’ en veel minder zuur/wrang. Mijn eigen verklaring is het stilvallen van de activiteit van het gist. Mijn vraag is of andere dit effect ook zo duidelijk ervaren.

Ik kan door middel van Google maar weinig vinden over optimale koeltijden en dergelijke.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.982
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tijd in koeling na hergisting
« Reactie #1 Gepost op: 11-06-2021 23:03 u »
Als ik twee bieren uit dezelfde batch vergelijk, waarbij er één slechts een dag in de koelkast heeft gestaan en één een week, dan is het verschil gigantisch.

De tweede smaakt minder ‘gistachtig’ en veel minder zuur/wrang. Mijn eigen verklaring is het stilvallen van de activiteit van het gist. Mijn vraag is of andere dit effect ook zo duidelijk ervaren.

Ik kan door middel van Google maar weinig vinden over optimale koeltijden en dergelijke.

Ik neem aan dat je zelfgebrouwen bier bedoelt dat heel jong is.

Door het bier langer koud te laten staan zakt meer gist uit. Als je dezelfde test na 2 maanden uitvoert is het verschil veel kleiner.

Offline Burgt brouw

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tijd in koeling na hergisting
« Reactie #2 Gepost op: 11-06-2021 23:17 u »
Ik neem aan dat je zelfgebrouwen bier bedoelt dat heel jong is.

Door het bier langer koud te laten staan zakt meer gist uit. Als je dezelfde test na 2 maanden uitvoert is het verschil veel kleiner.

Dat bedoel ik inderdaad! Echter, het bier is nu wel al zo’n twee maanden oud, dus heel jong is het ook niet meer. Betreft wel een tripel à 8.5%.

Tags: