Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Alexandra  (gelezen 850 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Arne8

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: be
Alexandra
« Gepost op: 11-06-2021 15:01 u »
Onlangs de Alexandra ddh neipa gedronken van brouwerij hophemel

Dus staat er van info op de fles
5,8%
44ibu
Mout : gerst , tarwe, haver , rogge
Hop : magnum , Cascade (cryo) , centennial (cryo), citra, azzaca
Gist : s33

Iemand die me op weg kan helpen, nog nooit zoiets opgesteld en geen idee van de hopsoorten , de helft nog nooit gebruikt

Alvast bedankt


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Bram86

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alexandra
« Reactie #1 Gepost op: 11-06-2021 15:14 u »
Als ik zoiets zou aanpassen, dan zou ik het op de volgende manier benaderen:

Info zoeken over de bierstijl. Hoeveel hop gaat er op welk moment in, waar komt de bitterheid vandaan, wat zijn de veelgebruikte mouten en in welk aandeel hebben zij.
Info zoeken over het bier. Kun je online nog meer vinden, bijvoorbeeld de kleur van het bier. Maar ook of iemand het al heeft proberen te klonen.

Al die info voer ik in een brouwprogramma in, met een eerste versie van al mijn toevoegingen. Je weet het alcoholpercentage en de gist die gebruikt is, dus je komt een heel eind met hoeveel vergistbare grondstoffen je hebt.

Daarna ga ik bijschaven, eventueel kijken naar waterbehandeling e.d.

En vooral nog een keer proeven. En kijken wat je kan aanpassen aan je recept om dat voor elkaar te krijgen (temperatuur van het maischen, vergisten enz.)

Succes!

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 840
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alexandra
« Reactie #2 Gepost op: 11-06-2021 16:25 u »
Die Cryo-hops wordt een extra probleempje.. Nieuw product, weinig ervaringen op het forum.
Ik geef je zoektocht weinig kans, maar succes gewenst.
Snelbier.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.206
  • Land: nl
Re: Alexandra
« Reactie #3 Gepost op: 11-06-2021 17:21 u »
Die Cryo-hops wordt een extra probleempje.. Nieuw product, weinig ervaringen op het forum.

https://brucrafter.com/what-are-cryo-hops-lupuln2/

Hopbier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.185
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Alexandra
« Reactie #4 Gepost op: 11-06-2021 22:47 u »
Die Cryo-hops wordt een extra probleempje.. Nieuw product, weinig ervaringen op het forum.
Ik geef je zoektocht weinig kans, maar succes gewenst.
Snelbier.

Je kunt natuurlijk de cryo-hop vervangen door gewone hop.

Overigens zag ik in een presentatie dat het gebruik van cryo-hop zorgt voor minder hopcreep. Mogelijk is dit de reden waarom in dit bier cryo-hop zit.
Zie https://www.brewersassociation.org/wp-content/uploads/2020/05/CBC-Online-Seminar-Presentation-Hop-Creep-What-It-Is-and-Approaches-to-Managing-It.pdf

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.185
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Alexandra
« Reactie #5 Gepost op: 11-06-2021 22:57 u »
Als ik zoiets zou aanpassen, dan zou ik het op de volgende manier benaderen:

Info zoeken over de bierstijl. Hoeveel hop gaat er op welk moment in, waar komt de bitterheid vandaan, wat zijn de veelgebruikte mouten en in welk aandeel hebben zij.
Info zoeken over het bier. Kun je online nog meer vinden, bijvoorbeeld de kleur van het bier. Maar ook of iemand het al heeft proberen te klonen.

Al die info voer ik in een brouwprogramma in, met een eerste versie van al mijn toevoegingen. Je weet het alcoholpercentage en de gist die gebruikt is, dus je komt een heel eind met hoeveel vergistbare grondstoffen je hebt.

Daarna ga ik bijschaven, eventueel kijken naar waterbehandeling e.d.

En vooral nog een keer proeven. En kijken wat je kan aanpassen aan je recept om dat voor elkaar te krijgen (temperatuur van het maischen, vergisten enz.)

Succes!

Prima adviezen.

Op dit moment kan je nog niet naar de brouwerij maar waarschijnlijk is binnenkort Covid geen beperking meer als de meesten van ons gevaccineerd is. De Hophemel is een jonge brouwerij mogelijk kom je meer te weten over het recept en de wijze van brouwen als je op bezoek gaat (Terwouwenstraat 46, 3800 Zepperen, BelgiŽ). Het is een eindje weg, maar je kunt er een leuk weekend van maken.

Offline Arne8

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: be
Re: Alexandra
« Reactie #6 Gepost op: 12-06-2021 15:20 u »
Heel wat ingelezen over de NEIPA, toch wat schrik voor de oxidatie maar we zullen eens alles in BrouwHulp smijten.
Een bezoekje aan de brouwerij zullen we sowieso wel eens doen want al allemaal goede bieren ervan gedronken! Aanraders

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.113
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Alexandra
« Reactie #7 Gepost op: 23-06-2021 09:24 u »
Heel wat ingelezen over de NEIPA, toch wat schrik voor de oxidatie maar we zullen eens alles in BrouwHulp smijten.
Een bezoekje aan de brouwerij zullen we sowieso wel eens doen want al allemaal goede bieren ervan gedronken! Aanraders

En vaak zijn brouwers niet te beroerd om je op de goede weg te helpen. Waag er een telefoontje of email aan, meestal word je niet teleurgesteld.


Tags: