Hobbybrouwen > Brouwproces

Bier zuur na hergisting op fles

(1/1)

Burgt brouw:
Bij alle bieren die we tot nu toe hebben gebrouwen gebeurt het volgende:
Na de hoofd- en navergisting in het vat smaakt het bier (lauw en zonder al te veel koolzuur) eigenlijk erg goed. Vervolgens, na de hergisting op de fles, blijft het bier erg lang zuur/wrang smaken. Deze smaak was er voor de hergisting helemaal niet. Anderhalf Ó twee maanden na bottelen zit deze smaak er nog steeds zo erg in dat het echt wel storend is. We gebruiken geen bottelgist.

Ik heb hier al naar proberen te zoeken, maar vind alleen gevallen waarbij het voor de hergisting al zuur/wrang was.

Heeft iemand tips? Is het een kwestie van geduld hebben?

brouwerwaldonk:
Ik denk dat uw bier na de hoofdgisten is besmet met een infectie.
Geef eens een tot in detail een beschrijving hoe en wat je doet met je het bier tussen de hoofdgisting en het bottelen.
Hevel je al dan niet over naar een bottelemmer.
Hoe verdeel je de hoeveelheid die in een fles mag.
Hoe voeg je bottelsuiker en eventueel bottelgist toe en hoe behandel je dat.
Komt er een slang bij te pas voor of tijdens het bottelen.
Is alles waar het bier mee in aanraking komt na de hoofdgisting grondig gereinigd en ook ontsmet met een goed ontsmettings product, ook de flessen.

Burgt brouw:
Broeder Waldonck, dank voor uw uitgebreide reactie.

Na de hoofdgisting gaat het vat nog een enkele keer open voor meting van het SG, uiteraard met een afgewassen hydrometer. Bottelen doen wij inderdaad vanuit een bottelemmer. Die reinigen we net als de hevelslang en de flessen met oxi pro. Suiker voegen wij als suikerklontjes toe aan de flessen, net voor het vullen.

Bram86:
Volgens mij is Oxi Pro een reiniger en desinfecteert het niet. Misschien heb je daarom wel een infectie te pakken.

Al mijn flessen, emmers, kraantje en leidingen krijgen na reinigen ook nog een behandeling met starsan.

brouwerwaldonk:

--- Citaat van: Burgt brouw op 09-06-2021  08:08 u ---Na de hoofdgisting gaat het vat nog een enkele keer open voor meting van het SG, uiteraard met een afgewassen hydrometer. Bottelen doen wij inderdaad vanuit een bottelemmer. Die reinigen we net als de hevelslang en de flessen met oxi pro. Suiker voegen wij als suikerklontjes toe aan de flessen, net voor het vullen.

--- Einde van citaat ---
In wat en met wat is die hydrometer afgewassen
Die bottelemmer hoe vul je die, met overhevelen dus een slang. wat is de zuiverheid van de binnenkant van de slang Hoe reinig je dat en ontsmetten met wat.
Hoogstwaarschijnlijk zit er een onzichtbare infectie in de binnenkant uw slang, en alle bier wat je daarmee overheveld wordt netjes ge´nfecteerd, wat uw bier zuur maakt.
Haal eens enkele malen een klein wit vochtig doekje door uw slang, Dat moet er even wit uitkomen als het ingaat.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie