Hobbybrouwen > Grondstoffen

Wyeast 1388 'Belgian strong ale'

(1/2) > >>

JWVG:
H allemaal,

ik heb gisteren weer eens een bestelling de deur uitgedaan naar Brouwland, en besloot om weer eens een nieuwe gist te gaan proberen - de Wyeast 1388 Belgian strong ale. Deze wordt vaak genoemd voor Duvel klonen, maar ik vroeg me af of jullie er ervaringen mee hebben. Liefst ook voor andere (lichtere?) soorten bier, aangezien ik bij voorkeur 2 of 3 bieren met dezelfde gist brouw. Op het forum zag ik tot zover alleen een recept van Geert voor heide bier met deze gist. Zijn er nog meer ervaringen?

:degroeten: Jan Willem.

JvH:
Hoi JW,

gisteren toevallig een bier gebrouwen waar we 1388 in gebruikt hebben. 60 ltr met een SG van 1.078, 7 EBC en 28 IBU. Omdat we toch zo lekker bezig waren en alles zeer vlot ging, hebben we ook nog een bij-biertje gemaakt. 10 ltr met 2 kg pilsmout, 200 gr cara-pils en 300 gr suiker => SG 1.047. Gehopt tot 27 IBU met Saaz. Ook hier hebben we een deel v/d 1388 starter in gemikt. Dus een 'Duvel' en een licht bier met dezelfde gist.
Resultaten zal ik hier wel posten.

Groeten Hans  :degroeten:

JvH:
Hoi JW,

even een kleine update. Het smalbier heeft bij mij op kamertemperatuur vergist (16-20C) en heeft nu een SG van 1.011 bereikt. Toen ik mijn vrouw liet ruiken zei ze : "Ik ruik bananen" en mijn zoon van 4 zei "Ik smaak appels". Dus aan fruitigheid niet te wensen. Deze week bottelen (1 Christoffel fles & 1 10 ltr vaatje) en dan maar afwachten.

Groeten Hans  :bijdrage_forum:

Pallieter:
Hallo brouwers,

Gisteren een prachtig blond biertje gebrouwen (70l,dens 1.061,vergistingstemp 26c,60'steriel belucht,5.3l giststarter(Duvel).Na twee uur het eerste blubje van het waterslot dus dat kon niet stuk.
Deze morgen(7u) nog maar een twaalftal blubjes/min wat ik in normale omstandigheden zeker niet gewend ben (ik vergist meestal met onze trappistengisten),dus mijn beluchtingsset eerst geautoclaveerd en het hele zooitje nog maar is 30 min belucht,resultaat binnen de kortste keren 45 blubjes/min en in de overtuiging dat kan niet meer stuk.
12:30U nog even controleren, terug 12 blubjes/min de hele boel is goed opgeschud en weer na 20minuten 44blubjes/min.
Mijn conclusie hieruit is dat Duvel een heel flocculente gist moet zijn en dat hij boven op het gistend wort komt te liggen na enige tijd en dat de gisting hierdoor vermindert tot je hem weer in contact brengt met het wort door hem is goed op te schudden.
Ik zou anders geen reden meer weten waardoor dit euvel ontstaat.
Aan de storting was 10% kristalsuiker toegevoegd omdat ik weet dat Duvelgist niet houd van volmoutwort.
                                     Graag reactie, :hoera: :hoera:
                                                Jan

Brouwmeester:
Hallo Pallieter:
Inderdaad gaat deze Wyeast niet zo hard als bijvoorbeeld 1214
Het duurde bij mij 2 weken bij de juiste temp en starter 3% van totaal (= 60 liter) beluchten doe ik 1 keer bij vullen van het gistingsvat. Ik weet het niet uit te drukken in bubbeltjes omdat ik niet onder waterslot vergist maar zie gewoon een wat tragere gisting
Groeten: Brouwmeester Henk

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie