Recepten > Discussie over recepten

Vlierblond

(1/3) > >>

Simonsj:
Dat verdient een bloemetje!

Goedenavond. Zo nu en dan eens een bier gedronken waar vlierbloesem in is verwerkt. Dat bloemige mag van mij wel aanwezig zijn en spreekt me ook aan qua smaak. Erg prettig.
Onderstaand recept heb ik opgemaakt.
Ik twijfel tussen de gisten. Het kunnen er maar twee worden ivm capaciteit.
Tips, tricks en opmerkingen zijn welkom.


Vlierblond
Belgian Blond Ale

Vol.
6.4% / 15.9 °P

Brouwzaalrendement
72%

Batch Volume: 10 L
Boil Time: 60 min


SG begin: 1.065
SG eind: 1.016
IBU (Tinseth): 22
7.3 EBC


maischschema
Temp— 67 °C — 40 min
Temp — 72 °C — 30 min
Temp— 78 °C — 10 min

Vergistbare ingredienten
2.7 kg (88.5%) — Dingemans Pilsen MD — 3.2 EBC
250 g (8.2%) — Weyermann Carapils — 3.9 EBC
100 g Suiker



Hop
4 g (9 IBU) — First Gold bloemen 10.7%   60 min
10 g (9 IBU) — First Gold bloemen 10.7% 10 min
10 g (3 IBU) — Record pellet 3.9%           10 min

30 g — Vlierbloesem verse pluk 0%          10 min



Gist:
1 pkg — Chimay 75%
1 pkg — St. Bernardus 75%
1 pkg — Wyeast Labs 3522 Belgian Ardennes 76%
Westmalle heb ik ook nog echter is dat in mijn hoofd een gist die mooi tot zijn recht komt met water, gerst en hop alleen.



Bottelsuiker 7 g/liter

Cheers.

Bram86:
Ik heb ook zitten denken om te brouwen met vlierbloesem, maar wilde die dan laten trekken in wodka en dat erbij gooien.

GvB84:
Ik maak een siroop van Vlierbloesem.
Er staat veel verschillende recepten en beschrijvingen op het web.

Dit voeg ik dan de laatste 5 min van de kook toe.

Willem Broekema:
Als ik voor je zou moeten kiezen, dan zou ik zeker de Belgian Ardennes nemen.
Ik zou hem dan niet te warm vergisten, zodat de esters gevormd door de gist niet de vlierbloesem overstemt.

JessyH:

--- Citaat van: GvB84 op 08-06-2021  09:58 u ---Ik maak een siroop van Vlierbloesem.
Er staat veel verschillende recepten en beschrijvingen op het web.

Dit voeg ik dan de laatste 5 min van de kook toe.

--- Einde van citaat ---

Als je er toch siroop van maakt, is het dan misschien niet een idee om het na de hoofdgisting toe te voegen of eventueel als bottelsuiker? Of beide natuurlijk :nut:

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie