Hobbybrouwen > Algemene vragen hobbybrouwen

Verschil in rijping tapbier en flessenbier

(1/2) > >>

Bobb:
Ik heb 20 ltr tripel gebrouwen volgens onderstaand recept.
De helft heb ik een 10 ltr sodakeg gebotteld met 3 gram/ltr suiker en de andere helft in flesjes met 7 gram/ltr.  Daarna 3 weken warm gelagerd (bij 21 graden)
De flesjes smaken nu vol, redelijk zacht en iets zoetig. Vrienden vinden het lekker. Terwijl het tapbier niet gewaardeerd wordt omdat het pittiger en bitter overkomt. Hoe kan dat? Hetzelfde bier!
Rijpt het bier in een vaatje zoveel anders als in een flesje?  (Wel veel koolzuur in de flesjes maar heel weinig koolzuur in het vaatje)

RECEPT
Pilsmout (CM)                70,0 %         4,611 kg                                                                           
Tarwemout                    10,0 %         0,659 kg                                                                       
Kandijsuiker (bruin)         20,0 %         1,317 kg                                                                                   
Cascade                      5,0 %     50 gr          10 Min.       
Cascade                      5,0 %     60 gr          60 Min.                                                               
Gistsoort                    : M31 Belgian tripel

Stap 1: 67C      60 Min.      3,0 l/kg
Stap 2: 72C      15 Min.      3,0 l/kg
Stap 3: 80C      45 Min.      (spoelen)
22mrt   SG1080
3mei     SG1005

CeesM:

--- Citaat van: Bobb op 07-06-2021  12:00 u ---....sodakeg gebotteld met 3 gram/ltr suiker en de andere helft in flesjes met 7gram/ltr.
  (wel veel koolzuur in de flesjes maar heel weinig koolzuur in het vaatje)

--- Einde van citaat ---

Tja, logisch. 3 of 7 gram suiker per liter maakt het verschil.

Snelbier:
Citaat van Westmalle (tripel): Dit bier wordt meestal geschonken uit flesjes van 33 cl, precies de inhoud van het bijhorende kelkglas. De Tripel is ook verkrijgbaar in flessen van 75 cl. Opmerkelijk is dat het bier in deze grotere flessen op een andere manier rijpt. De fruitige geur is wat zachter en rijper en het bier krijgt een lichte vanilletoets.
Uit zelfde tank gebotteld en identiek gelagerd.  Toch al andere smaak..

Jacques:

--- Citaat van: Bobb op 07-06-2021  12:00 u ---De flesjes smaken nu vol, redelijk zacht en iets zoetig. Vrienden vinden het lekker. Terwijl het tapbier niet gewaardeerd wordt omdat het pittiger en bitter overkomt. Hoe kan dat? Hetzelfde bier!
Rijpt het bier in een vaatje zoveel anders als in een flesje?  (Wel veel koolzuur in de flesjes maar heel weinig koolzuur in het vaatje)

--- Einde van citaat ---

Het koolzuurgehalte is een belangrijke factor bij de smaakbeleving.
Meer koolzuur wordt vaak ervaren als wat pittiger. Daarom vind ik het opmerkelijk dat je vrienden het tapbier pittiger en bitterder vinden bijzonder. Kan het zijn dat er gist mee getapt is?

Bobb:

--- Citaat van: Jacques op 07-06-2021  22:04 u --- Kan het zijn dat er gist mee getapt is?

--- Einde van citaat ---

Ja nu je dit zegt. Het vaatje is als eerste afgetapt uit het conusvat. Ook heb ik dit keer de opgevangen gist in het plastic reservoirtje  onder aan de Fastfermenter pas geledigd toen ik ging bottelen. Normaal tap ik de gist 2x af maar ditmaal heb ik dat niet gedaan.  Bij het vullen van het tapvat kwam er inderdaad eerst even wat gist mee ja...  Zou dat de oorzaak zijn?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie