Koolzuurgehalte in een RIS?

Gestart door wilfred3871, 07-06-2021 00:02 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

wilfred3871

Vraagje,

Wat zou het koolzuurgehalte moeten zijn van een Russian Imperial Stout.
De biertypengids van BKG is verwarrend want:

Uiterlijke kenmerken
Lichtblond tot geel/goudkleurig. Tweeschijn tot troebel, bepaald door de manier van inschenken.
Romige, volle, stabiele schuimkraag. Koolzuurgehalte is hoog. /i]

Mondgevoel
Het mondgevoel is plakkerig en sterk alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is laag tot medium.


[/color]

 :-\ Wie snapt het nog. Mijn gevoel zegt laag tot medium.

biking rebel

Laag tot medium is het juiste antwoord. Uiterlijke kenmerken zijn van een andere bierstijl.

wilfred3871

 ::) Ik denk dat ik gisteren al zat te slapen. Want een RIS die lichtblond is?? Dan gaat er echt iets niet goed. Ik heb iets verkeerd geplakt. Neemt niet weg dat wat er in de biertypegids staat eveneens verwarrend is.

Uiterlijke kenmerken RIS
Zeer donker bruin tot vrijwel ondoorzichtig zwartbruin. Tweeschijn tot helder. Tot stabiel laagje inzakkende,
mousse, bruinkleurige schuimkraag met zeer fijne belletjes op het grensvlak van vloeistof en schuim.
Koolzuurgehalte is tamelijk hoog[/colo
r].


Kramer

Als je de Amerikanen vertrouwt kan je de BJCP volgen: https://dev.bjcp.org/beer-styles/13f-russian-imperial-stout/.

"Carbonation may be low to moderate, depending on age and conditioning."

Dat vind ik zelf een goede richtlijn, moderate voor 'normale' RIS en low voor barrel aged varianten.

Jacques

Citaat van: wilfred3871 op 07-06-2021  11:26 u::) Ik denk dat ik gisteren al zat te slapen. Want een RIS die lichtblond is?? Dan gaat er echt iets niet goed. Ik heb iets verkeerd geplakt. Neemt niet weg dat wat er in de biertypegids staat eveneens verwarrend is.

Uiterlijke kenmerken RIS
Zeer donker bruin tot vrijwel ondoorzichtig zwartbruin. Tweeschijn tot helder. Tot stabiel laagje inzakkende,
mousse, bruinkleurige schuimkraag met zeer fijne belletjes op het grensvlak van vloeistof en schuim.
Koolzuurgehalte is tamelijk hoog[/colo
r].

Ik denk dat sprake is van een verschrijving. Vermoedelijk wordt alcoholgehalte bedoeld in plaats van koolzuurgehalte.

wilfred3871

We hebben het hier over uiterlijke kenmerken. Alcoholgehalte is geen uiterlijk kenmerk.

Jacques

Citaat van: wilfred3871 op 09-06-2021  18:41 uWe hebben het hier over uiterlijke kenmerken. Alcoholgehalte is geen uiterlijk kenmerk.

Koolzuurgehalte is ook geen uiterlijk kenmerk...  ;)
Schuimvorming en schuimhoudbaarheid wel, maar dat is wat anders ondanks dat er een relatie bestaat tussen schuimvorming en koolzuurgehalte. Niet ieder bier met veel koolzuur heeft immers een goede schuimhoudbaarheid. En er zijn bieren met relatief weinig koolzuur die wel een mooi blijvend laagje schuim hebben zoals stouts...

Net even gekeken naar andere bierstijlen. Ook daar wordt gesproken over koolzuurgehalte onder het kopje uiterlijke kenmerken bij andere bierstijlen...  :nut:

Noordzij_1

Het halve antwoord wat ik zocht gevonden hier; "laag tot medium".
Maar hoeveel is "laag" en "medium" ?

Rest van het antwoord hier gevonden;
https://stchiellus.mbse.eu/calc/bottelsuiker/

Voor RIS zeggen ze daar 3,1 tot 4,5 gr/L CO² !
"laag" is bij 20c° dan 3 gr/L kristalsuiker
"medium" is bij 20c° dan 6 gr/L kristalsuiker

Temperatuur voor gebottelde flesjes is belangrijk trouwens; vorige winter had ik een keer teveel koolzuur toen de kratten in de garage (koud) stonden i.p.v. bijkeuken...

Frits1980

Brewfather kent geen ris maar wel een is. Daarvan zeggen ze 2.2 - 2.8. dus relatief laag / medium.

Snelbier

Citaat van: Frits1980 op 20-11-2022  15:47 uBrewfather kent geen ris maar wel een is. Daarvan zeggen ze 2.2 - 2.8. dus relatief laag / medium.
Oppassen of carbonisatie in Volume of gram/L wordt gegeven. Scheelt de helft !
 1 CO2 vol = ~2gram CO2/L,  komt overeen met~4 gram suiker/L.
Proost, Snelbier.

Toevoeging: CO2 gram/L is dus niét bottelsuiker gram/L.  Scheelt weer een factor 2.

Edwin brouwt

Citaat van: Frits1980 op 20-11-2022  15:47 uBrewfather kent geen ris maar wel een is. Daarvan zeggen ze 2.2 - 2.8. dus relatief laag / medium.
Je kunt de Nederlandse BKG  bierstijlen in brewfather inlezen door ze hier te downloaden:

https://hoog.swell.nl/export_bkg_xml/

Dat staat wel een RIS in, maar wel met veel koolzuur  ;)

Screenshot_20221121_181443_Chrome.jpg

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.