Hobbybrouwen > Brouwproces

De slag om Engeland

(1/5) > >>

tdp:
Al komt wellicht er een moment dat ik het de Brexit ga noemen...

Al jaren ben ik fan van Engelse bieren, en dan vooral de Bitters. De laatste jaren gebruik ik hiervoor vooral de gisten van Lallemand. Ik vind dat ze een mooi aanbod aan gisten hebben, en probeer dan zo'n beetje al mijn bieren met deze gisten te brouwen. De Abbaye voor een Belgisch Blond, de Köln voor een Alt, Kölsch of Witbier, de Munich Classic voor een weizen. Deze gisten leveren bij mij (naar mijn bescheiden mening) heerlijke bieren op en zijn qua gedrag ook goed te voorspellen.

Hoe anders het gedrag van de Engelse gisten... Al een paar keer heb ik nu meegemaakt dat het bier na een paar dagen volledig uitvergist was. Meestal bottel ik niet eerder dan 2, 3 weken na brouwen. Het SG was na 2 weken nog steeds stabiel, wat een goede indicator is om veilig te bottelen. Toch heb ik al meermaals gehad, dat de vergisting op een of andere manier weer in gang werd getrokken, nadat het fles zat. Bij sommige bieren werd er nog 10 SG punten weggesnoept! Terwijl het al 2 weken volledig uitvergist was.

Dit resulteert natuurlijk in overgecarboniseerde bieren, met de kans op knallende flessen. Zo ook vorige week, toen ik in de voorraadkast de geur van een ouderwetse kroeg rook. Er was een flesje Scottish Ale geknapt. Bier was een volmout, met relatief veen caramouten. begin SG 1.077, eind SG 1.019, gebruikte gist was Nottingham. Bier gebrouwen op 22-01-2021, gebotteld op 16-02-2021. Normaal voeg ik 4,5 of 7 gam suiker per liter toe bij het bottelen, afhankelijk van het bier. Eenzelfde verhaal heb ik ook al een paar keer gehad met een Bittertje, waarbij ik de London ESB gist gebruikt heb. Hiervoor heb ik destijds contact gezocht met Lallemand, aangezien ik de gist wel een heel mooi profiel vind hebben.

Nu heb ik op 08-05-2021 een Irish Red Ale gebrouwen, welke op 11-05-2021 al nagenoeg uitvergist was, op basis van activiteit waterslot. SG gemeten: 1.020. 2 weken later nog eens gemeten: 1.020. Ik was van plan dit bier afgelopen vrijdag te bottelen, maar omdat ik 5 krat aan "granaten op scherp" in de voorraadkast zat, heb ik die maar eerst onschadelijk gemaakt, en bedacht dat ik zaterdag zou bottelen. Sowieso al niet met een lekker gevoel, maar ik was van plan om 2 10 liter fustjes te vullen, allebei voorzien van een drukmeter, waarbij ik bij 1 wel suiker toe zou voegen en bij 1 niet.

Kom ik afgelopen zaterdag in de brouwerij, blubt het waterslot weer... Warmtewisseling? Zou kunnen! Maar het bleef blubben... Enfin, had het bier eigenlijk toch al opgegeven, dus maar laten staan. Gisteren eens gemeten, SG van 1.013, 7 punten lager dan het 2 weken lang stabiel is geweest.

Nu probeer ik dus te achterhalen hoe dit komt. Infectie? Zou absoluut kunnen, maar lijkt me sterk. In de tussentijd ook andere bieren gebrouwen waarbij ik geen last had (Blond, Weizen, Witbier). Ik geef het in eerste instantie nog op de combinatie (Traditioneel) Engelse gisten met volmout bieren.

Ik laat dit bier nog maar een week of wat staan, tap wel met een regelmaat gist af, en we zien wel waar het schip strandt...

seed7:
Dit klinkt me zeker niet onbekend in de oren. Windsor heeft hier ook een handje van.

Het enige wat ik kan doen / bedenken is naar het Engelse brouwen kijken met hun "yeast rousing", "double drop", Yorkshire Squares, Burton Unions etc. Iedere gist heeft een andere behoefte aan zuurstof, wij kennen die behoeften niet.

Een aantal Engelse gisten flocculeert extreem en dat remt de gisting, maar waarom start het dan opnieuw? Warmte, beweging? Geflocculeerde gist draagt amper tot niet meer bij aan de gisting. Beteketd het dan dat er gewoon te weinig gist is suspensie is en dat dat deel eerst weer verder moet "groeien" voor het verder gaat. Dat zou te verhelpen zijn met een geroerde gisting en of met beluchting op het juiste moment.

Of is het het overschakelen van de ene naar de andere suiker die (erg) lang duurt, zoals we ook bij een paar Saison gisten zien? Bij die Saison gist wil het continue verhogen van de temperatuur nog wel eens helpen.

Telkens weer krijg ik het gevoel dat wij als hobbybrouwers het niet goed doen om de grote jongens na te doen in plaats van onze processen voor onze omstandigheden te optimaliseren. Ik denk dat we deels oude technieken zoals de geilkuip, halfopen gisting moeten herintroduceren en nieuwe dingen als een roerwerk in het gistvat.

Of misschien is het ook wel een kwestie van een klein beetje zink toevoegen (Servomyces).


Ingo

tdp:
De Windsor is de gist die ik nu gebruik, lijkt aan een 2e jeugd te zijn begonnen qua gisting.

Zuurstof is een dingetje, zou hier een proefje voor kunnen opzetten. Eentje standaard met een waterslotje, de ander hetzelfde maar dan geen waterslot insteken, semi open vergisting. Zit ook nog te denken 2 brouwsels te maken, 1 wel en een zonder suiker. Tijd... Hadden we maar meer uren in een dag ;). Heb in ieder geval al wel een proefbrouwerijtje opgezet voor dit soort proefjes, max 7 liter per keer. Splitsen in 2 5 liter vergistingsflessen.

Probleem is wellicht ook wel dat ik nu in een CCT vergist, is natuurlijk niet de meest ideale omgeving voor onze Engelse vrienden.

CeesM:

--- Citaat van: tdp op 03-06-2021  15:29 u ---Probleem is wellicht ook wel dat ik nu in een CCT vergist, is natuurlijk niet de meest ideale omgeving voor onze Engelse vrienden.

--- Einde van citaat ---
Verklaar eens nader?

Herman:
Ik ken dit van de Windsor. Ik hevel mijn bier altijd over na de 1e gisting. Dan gaat het vervolgens lekker weer verder, wellicht is dat hier een tip. Hevelen als de hoofdgisting voorbij is.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie