Recepten > Discussie over recepten

Nessumer Witbier

(1/2) > >>

Sir Wicked III:
Hallo medebrouwers,

We zijn van plan om vrijdag ons eerste witbier te brouwen.
Ik ben in BrouwHulp aan het stoeien geweest en kom na wat grasduinen door de verschillende recepten op het forum uit op het volgende:

Volume:          39 liter
Begin SG:       1049
Geschat eind:1012
Alc.                 4.9 vol%
IBU:               13
EBC:              7

Vergistbaar:
4.50 kg tarwemout
4.00 kg Pilsmout

Maischen: 
10 min 55C
30 min 63C
20 min 72C
10 min 78C

Koken: totaal 60 minuten
35,0 g Hallertau Tradition (4,9% alfa), 60 min
10,0 g Hallertau Tradition (4,9% alfa), 10 min
10,0 g koriander, 10 min
15.0 g sinaasappelschil bitter, 10 min

Gist:
20,0 Mangrove Jack's M21 Belgian Wit

Is dit maischschema wat realistisch voor een witte? En met betrekking tot de koriander en sinaasappelschil, te safe of juist niet?

 :biersmile:

Hop meneer:
Ik heb op Koningsdag een witbier met sinaasappelschil en korianderzaak gebrouwen. 29 L met 15 gram getoast korianderzaad en de rasp van 6 sinaasappels, Mangrove Jacks M47 gist. 45% tarwemout, 45% pilsmout, 10% torrefied wheat. 25 g E.K Goldings op 30miniuten en 25 g Wilde hop bij vlamuit.

1 staps maisch 45min op 67c, uitmaischen 10 min 78c,. 60 min koken. SG 1.043 - eind SG 1.014, 3.8% alcohol.

Het resultaat is een lekker fris en rond witbier, licht zuurtje en de tropische smaken zijn goed aanwezig, maar niet overheersend.

Waarom heb je de 55 C maischstap?

Sir Wicked III:
 
--- Citaat van: Hop meneer op 02-06-2021  09:23 u ---Waarom heb je de 55 C maischstap?

--- Einde van citaat ---

55C maischstap vanuit het brouwprogramma. Zit hier ook wat aan te twijfelen, aangezien er geen ongemout in zit. Misschien die skippen en toch bij 63C starten.

 :biersmile:

Hop meneer:

--- Citaat van: Sir Wicked III op 02-06-2021  09:46 u ---
55C maischstap vanuit het brouwprogramma. Zit hier ook wat aan te twijfelen, aangezien er geen ongemout in zit. Misschien die skippen en toch bij 63C starten.

 :biersmile:

--- Einde van citaat ---

Dat lijkt mij een goed plan!


Fractus:
Mijn ervaring is dat de hoeveelheid smaak die van koriander komt heel erg kan verschillen, afhankelijk van hoe vers de zaadjes zijn, hoe fijn je ze maalt, etc. Ik zou het gewoon proberen zo, met die 10 gram zou je een redelijke koriandersmaak moeten krijgen, die niet overheerst.

De 15 g sinaasappelschil lijkt me ook prima als uitgangspunt, mocht je echt iets missen in je brouwsel kun je dat meenemen voor de volgende keer.

De M21 zit vrij laag qua vergistingsgraad, dus afhankelijk van hoe zoet je je bier wilt hebben kun je de 63 graden stap wat langer doen. Ik zou ook de 55 graden stap skippen, eerst maar eens kijken hoe dit bevalt. Mocht je het gevoel hebben dat je te weinig schuim hebt, kun je die 55 graden stap de volgende keer toevoegen ;)

Hou ook een oogje op je vergistingstemperatuur, zeker met deze warmte

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie