Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Nessumer Witbier  (gelezen 761 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sir Wicked III

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: nl
Nessumer Witbier
« Gepost op: 02-06-2021 09:08 u »
Hallo medebrouwers,

We zijn van plan om vrijdag ons eerste witbier te brouwen.
Ik ben in BrouwHulp aan het stoeien geweest en kom na wat grasduinen door de verschillende recepten op het forum uit op het volgende:


Volume:          39 liter
Begin SG:       1049
Geschat eind:1012
Alc.                 4.9 vol%
IBU:               13
EBC:              7

Vergistbaar:
4.50 kg tarwemout
4.00 kg Pilsmout

Maischen: 
10 min 55C
30 min 63C
20 min 72C
10 min 78C

Koken: totaal 60 minuten
35,0 g Hallertau Tradition (4,9% alfa), 60 min
10,0 g Hallertau Tradition (4,9% alfa), 10 min
10,0 g koriander, 10 min
15.0 g sinaasappelschil bitter, 10 min

Gist:
20,0 Mangrove Jack's M21 Belgian Wit


Is dit maischschema wat realistisch voor een witte? En met betrekking tot de koriander en sinaasappelschil, te safe of juist niet?

 :biersmile:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hop meneer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Hop meneer
    • Hop Meneer IoT brouwerij
Re: Nessumer Witbier
« Reactie #1 Gepost op: 02-06-2021 09:23 u »
Ik heb op Koningsdag een witbier met sinaasappelschil en korianderzaak gebrouwen. 29 L met 15 gram getoast korianderzaad en de rasp van 6 sinaasappels, Mangrove Jacks M47 gist. 45% tarwemout, 45% pilsmout, 10% torrefied wheat. 25 g E.K Goldings op 30miniuten en 25 g Wilde hop bij vlamuit.

1 staps maisch 45min op 67c, uitmaischen 10 min 78c,. 60 min koken. SG 1.043 - eind SG 1.014, 3.8% alcohol.

Het resultaat is een lekker fris en rond witbier, licht zuurtje en de tropische smaken zijn goed aanwezig, maar niet overheersend.

Waarom heb je de 55 C maischstap?

Offline Sir Wicked III

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: nl
Re: Nessumer Witbier
« Reactie #2 Gepost op: 02-06-2021 09:46 u »
 
Waarom heb je de 55 C maischstap?

55C maischstap vanuit het brouwprogramma. Zit hier ook wat aan te twijfelen, aangezien er geen ongemout in zit. Misschien die skippen en toch bij 63C starten.

 :biersmile:

Offline Hop meneer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Hop meneer
    • Hop Meneer IoT brouwerij
Re: Nessumer Witbier
« Reactie #3 Gepost op: 02-06-2021 11:44 u »

55C maischstap vanuit het brouwprogramma. Zit hier ook wat aan te twijfelen, aangezien er geen ongemout in zit. Misschien die skippen en toch bij 63C starten.

 :biersmile:

Dat lijkt mij een goed plan!



Offline Fractus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 283
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Nessumer Witbier
« Reactie #4 Gepost op: 02-06-2021 12:34 u »
Mijn ervaring is dat de hoeveelheid smaak die van koriander komt heel erg kan verschillen, afhankelijk van hoe vers de zaadjes zijn, hoe fijn je ze maalt, etc. Ik zou het gewoon proberen zo, met die 10 gram zou je een redelijke koriandersmaak moeten krijgen, die niet overheerst.

De 15 g sinaasappelschil lijkt me ook prima als uitgangspunt, mocht je echt iets missen in je brouwsel kun je dat meenemen voor de volgende keer.

De M21 zit vrij laag qua vergistingsgraad, dus afhankelijk van hoe zoet je je bier wilt hebben kun je de 63 graden stap wat langer doen. Ik zou ook de 55 graden stap skippen, eerst maar eens kijken hoe dit bevalt. Mocht je het gevoel hebben dat je te weinig schuim hebt, kun je die 55 graden stap de volgende keer toevoegen ;)

Hou ook een oogje op je vergistingstemperatuur, zeker met deze warmte

Offline Sir Wicked III

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: nl
Re: Nessumer Witbier
« Reactie #5 Gepost op: 02-06-2021 13:21 u »
De M21 zit vrij laag qua vergistingsgraad, dus afhankelijk van hoe zoet je je bier wilt hebben kun je de 63 graden stap wat langer doen.
Korter is zoeter en langer is droger op 63C?

Hou ook een oogje op je vergistingstemperatuur, zeker met deze warmte
Dat zal geen probleem zijn. We vergisten gecontroleerd in een gistkast.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.963
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Nessumer Witbier
« Reactie #6 Gepost op: 02-06-2021 22:49 u »
Korter is zoeter en langer is droger op 63C?

In principe ja. Echter zoeter en droger zijn van veel meer factoren afhankelijk. Denk daarbij aan de hoeveelheid hop, de gebruikte gist en wel of niet koudhoppen.
Het maischproces heeft minder invloed op de smaak van je bier dan wel eens gedacht wordt...

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.328
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Nessumer Witbier
« Reactie #7 Gepost op: 02-06-2021 23:18 u »
In principe ja. Echter zoeter en droger zijn van veel meer factoren afhankelijk. Denk daarbij aan de hoeveelheid hop, de gebruikte gist en wel of niet koudhoppen.
Het maischproces heeft minder invloed op de smaak van je bier dan wel eens gedacht wordt...

...en brouwzouten, heb ik vorige week in het filmpje van Koen gezien.

Offline Sir Wicked III

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: nl
Re: Nessumer Witbier
« Reactie #8 Gepost op: 03-06-2021 10:51 u »
...en brouwzouten, heb ik vorige week in het filmpje van Koen gezien.

Heb de presentatie even vluchtig bekeken. Hier ga ik vanavond even goed voor zitten met een noteblokje en een biertje!

 :biersmile:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.963
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Nessumer Witbier
« Reactie #9 Gepost op: 03-06-2021 21:55 u »
...en brouwzouten, heb ik vorige week in het filmpje van Koen gezien.

Klopt. Dit is iets waar ik al jaren op wijs op dit forum...  :)

In 2005 schreef ik dat al...  :)
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1004.msg33819.html#msg33819

Tags: