Hobbybrouwen > Algemene vragen hobbybrouwen

Rijpingstijden bier

(1/2) > >>

Jan iets Grunn:
Ik ben wel benieuwd naar de rijpingstijden van bier, met name van IPA en pils. Waar kan ik daar informatie over vinden?

Oscar:
Na het afvullen..na 5 dagen het 1e flesje openen, kijken of er al schuim op zit en of het bier lekker is... Na 2 weken kun je het dan drinken.... En blijven proeven... Als jij het lekker vindt is het goed !!! En niets anders dan dat!   :brouwen:
drink je bier vers!  :biersmile:

seed7:
Bier is een versproduct. Bier is klaar als de gist alle door ons ongewenste nevenproducten heeft opgeruimd, voor zo ver dat kan. In de praktijk is dit ca. 3-4 weken na het afvullen als je flessengisting doet.
Daarna verandert bier wel, maar het wordt niet "rijp" in de zin van "beter" of "smaakvoller". Het aantal smaakcomponenten neem langzaam af en de smaken worden steeds "smaller", het bouquet steeds minder. Die veranderingen zijn domweg het gevolg van stoffen die in bier zitten en doorgaan met reageren. De andere grote oorzaak is zuurstof die ook veranderingen in gang zet en waar weer andere reacties op volgen. Die zuurstof kan langs de dop van de fles komen maar ook oxidatieproducten van uit eerder stappen in het brouwproces zijn nog steeds van invloed.
Smaken van hop worden minder. De bitterheid neemt af, meer rozijntjes etc.

Bij echt lageren, 0 -1 C gebeurt er iets anders. Reacties worden heel erg vertraagd, de balans tussen reacties verandert ook. Eiwitten etc. zakken heel langzaam uit, het bier wordt extreem helder zonder filteren. Vaak is er nog actieve (onder)gist die heel langzaam doorgaat met het omzetten van stoffen. Echt lageren, 3 maanden lang, doet bijna niemand meer, maar het heeft wel een positief effect op het bier.

Als er Brettanomyces gisten gebruikt zijn heeft het zin om bier lang weg te leggen. Deze gisten leven veel langer in het bier dan gewone biergist. Tot ettelijke decennia, waar gewone gist eigenlijk al na een jaar de geest geeft. Brett blijft doorgaan met het omzetten van stoffen en kan uiteindelijk ook ethanol ombouwen. Hierdoor verandert de smaak steeds. Er is dan ook geen ander optimum aan te geven dan de eigen smaak. Wel kan ook hier te veel zuurstof voor een verslechterende smaak zorgen. Brett is da wel gek op zuurstof, maar te veel verwerkt het niet.


Kortom, als je netjes brouwt is je bier zeer kort na het brouwen op het toppunt en hoeft het niet te "rijpen".
Als je verouderd bier lekker vind, dan is dat een ander verhaal.

Ingo

Jan iets Grunn:
Bedankt voor jullie reacties!

Juindorper:
Mijn ervaring is dat donkere bieren met veel alcohol 3-4 maanden na bottelen beter gaan smaken.
Terwijl blonde bieren na die tijd wat minder fris gaan smaken.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie