Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Rijpingstijden bier  (gelezen 700 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jan iets Grunn

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Rijpingstijden bier
« Gepost op: 01-06-2021 20:09 u »
Ik ben wel benieuwd naar de rijpingstijden van bier, met name van IPA en pils. Waar kan ik daar informatie over vinden?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.848
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Rijpingstijden bier
« Reactie #1 Gepost op: 01-06-2021 20:30 u »
Na het afvullen..na 5 dagen het 1e flesje openen, kijken of er al schuim op zit en of het bier lekker is... Na 2 weken kun je het dan drinken.... En blijven proeven... Als jij het lekker vindt is het goed !!! En niets anders dan dat!   :brouwen:
drink je bier vers!  :biersmile:

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Rijpingstijden bier
« Reactie #2 Gepost op: 01-06-2021 20:35 u »
Bier is een versproduct. Bier is klaar als de gist alle door ons ongewenste nevenproducten heeft opgeruimd, voor zo ver dat kan. In de praktijk is dit ca. 3-4 weken na het afvullen als je flessengisting doet.
Daarna verandert bier wel, maar het wordt niet "rijp" in de zin van "beter" of "smaakvoller". Het aantal smaakcomponenten neem langzaam af en de smaken worden steeds "smaller", het bouquet steeds minder. Die veranderingen zijn domweg het gevolg van stoffen die in bier zitten en doorgaan met reageren. De andere grote oorzaak is zuurstof die ook veranderingen in gang zet en waar weer andere reacties op volgen. Die zuurstof kan langs de dop van de fles komen maar ook oxidatieproducten van uit eerder stappen in het brouwproces zijn nog steeds van invloed.
Smaken van hop worden minder. De bitterheid neemt af, meer rozijntjes etc.

Bij echt lageren, 0 -1 C gebeurt er iets anders. Reacties worden heel erg vertraagd, de balans tussen reacties verandert ook. Eiwitten etc. zakken heel langzaam uit, het bier wordt extreem helder zonder filteren. Vaak is er nog actieve (onder)gist die heel langzaam doorgaat met het omzetten van stoffen. Echt lageren, 3 maanden lang, doet bijna niemand meer, maar het heeft wel een positief effect op het bier.

Als er Brettanomyces gisten gebruikt zijn heeft het zin om bier lang weg te leggen. Deze gisten leven veel langer in het bier dan gewone biergist. Tot ettelijke decennia, waar gewone gist eigenlijk al na een jaar de geest geeft. Brett blijft doorgaan met het omzetten van stoffen en kan uiteindelijk ook ethanol ombouwen. Hierdoor verandert de smaak steeds. Er is dan ook geen ander optimum aan te geven dan de eigen smaak. Wel kan ook hier te veel zuurstof voor een verslechterende smaak zorgen. Brett is da wel gek op zuurstof, maar te veel verwerkt het niet.


Kortom, als je netjes brouwt is je bier zeer kort na het brouwen op het toppunt en hoeft het niet te "rijpen".
Als je verouderd bier lekker vind, dan is dat een ander verhaal.

Ingo

Offline Jan iets Grunn

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rijpingstijden bier
« Reactie #3 Gepost op: 01-06-2021 20:56 u »
Bedankt voor jullie reacties!

Offline Juindorper

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 507
  • Land: nl
Re: Rijpingstijden bier
« Reactie #4 Gepost op: 01-06-2021 21:07 u »
Mijn ervaring is dat donkere bieren met veel alcohol 3-4 maanden na bottelen beter gaan smaken.
Terwijl blonde bieren na die tijd wat minder fris gaan smaken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.335
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Rijpingstijden bier
« Reactie #5 Gepost op: 01-06-2021 22:19 u »
Mijn ervaring is dat donkere bieren met veel alcohol 3-4 maanden na bottelen beter gaan smaken.
Terwijl blonde bieren na die tijd wat minder fris gaan smaken.

Ook mijn ervaring is dat echt donkere bieren zoals een stout zachter en ronder van smaak worden als deze wat ouder zijn. Dit geldt ook voor zure bieren.

Een pils en IPA kun je het beste zo vers mogelijk drinken. De smaak komt dan het beste tot zijn recht.

Offline Jan iets Grunn

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rijpingstijden bier
« Reactie #6 Gepost op: 01-06-2021 22:28 u »
Juindorper en Jacquea: bedankt voor juliie opmerkingen   Ik was er eigenlijk vanuit gegaan dat pils een heel lange rijpingstijd nodig had. Ik ben heel blij met wat ik van jullie hoor!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.335
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Rijpingstijden bier
« Reactie #7 Gepost op: 01-06-2021 22:36 u »
Juindorper en Jacques: bedankt voor jullie opmerkingen   Ik was er eigenlijk vanuit gegaan dat pils een heel lange rijpingstijd nodig had. Ik ben heel blij met wat ik van jullie hoor!

Lange (koude) rijpingstijden zijn verkooppraatjes... Zoals Ingo ook al aangeeft gebeurt dat nergens meer.
Veel commerciŽle brouwerijen hanteren korte rijpingstijden waarbij afwisselend koud en warm gelagerd wordt. Op die manier worden veel ongewenste gistingsnevenproducten opgeruimd en vlokken eiwitten uit. Overigens filteren de meeste commerciŽle brouwerijen hun bieren waardoor ze helder bier kunnen bottelen zonder lange lagertijden.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Rijpingstijden bier
« Reactie #8 Gepost op: 01-06-2021 22:47 u »
beter gaan smaken

Niet lullig bedoeld maar, definieer "beter". En zeg nu niet dat je het lekkerder vindt.

Ingo

Tags: