Hobbybrouwen > Algemene vragen hobbybrouwen

Slurry als bottelgist?

(1/2) > >>

Splinter:
Beste Brouwers,

Momenteel ben ik een Belgisch blond (Wyeast 3522) aan het brouwen, die dit weekend waarschijnlijk klaar is om gebotteld te worden. Ondertussen heb ik ook nog 10 liter stout in een mandfles in de kast staan die twee maanden gelagerd heeft.

De stout is flink ver doorgegist en waarschijnlijk is de gist niet meer vitaal genoeg voor hergisting op fles.
Kan ik de slurry van de 3522 gebruiken als bottelgist voor de stout?
En zo ja, hoeveel moet ik daar dan van gebruiken op 10 liter?
Of moet ik er eerst een kleine starter van maken?

Simonsj:
Wat mij belangrijk lijkt. Kijk naar de vergistingsgraad van de gist in je stout en die van Wyeast. Als de 3522 hoger is zou ik het niet doen. Waarom neem je geen monstertje af van de stout en kijk je of de gist met een beetje suikerwater niet tot leven komt?

seed7:
Als bottelgist wil je meest verse en fitte gist hebben die je kunt krijgen. Het liefst het schuim van een vat dat twee dagen aan het gisten is. Wat onze oosterburen dan Speise noemen. Ander ga voor een zakje bottelgist als je de stout gist niet vertrouwd. Ik zou zeker geen andere slurrie gebruiken,

Ingo

Jacques:

--- Citaat van: seed7 op 01-06-2021  20:40 u ---Als bottelgist wil je meest verse en fitte gist hebben die je kunt krijgen. Het liefst het schuim van een vat dat twee dagen aan het gisten is. Wat onze oosterburen dan Speise noemen. Ander ga voor een zakje bottelgist als je de stout gist niet vertrouwd. Ik zou zeker geen andere slurrie gebruiken,

--- Einde van citaat ---

Mee eens.
Simonsj heeft ook een goede opmerking gemaakt. Als je slurry gebruikt van een ander brouwsel loop je het risico dat het bier verder doorgist dan je lief is nadat je het bier gebotteld hebt.

middelaersch:

--- Citaat van: seed7 op 01-06-2021  20:40 u ---Als bottelgist wil je meest verse en fitte gist hebben die je kunt krijgen. Het liefst het schuim van een vat dat twee dagen aan het gisten is. Wat onze oosterburen dan Speise noemen.

--- Einde van citaat ---

Dit is een misverstand, wat de Duitsers 'Speise' noemen is geen gist.

Speise is een deel van het wort wat men apart houdt, dus in eerste instantie niet mee laat vergisten. Bij het bottelen voegen ze dit onvergiste wort aan het bier toe in plaats van bottelsuiker t.b.v. de hergisting op fles. Op deze manier kan men aan het zogenaamde 'Reinheitsgebot' voldoen, dat het gebruik van suiker en dus ook van bottelsuiker verbiedt.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie