Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zwavelsmaak, waar gaat het mis?  (gelezen 1112 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Janenmarc

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Zwavelsmaak, waar gaat het mis?
« Gepost op: 08-05-2021 14:31 u »
Beste forumleden,

We brouwen al enige tijd (20+ keer) en vooral Weizen bieren. Helaas is het de laatste 3 keer mislukt, terwijl we niet veel anders doen dan voorheen.
We ontdekken elke keer een zwavel/aarde smaak na de hoofdgisting, voor we het overhevelen voor het lageren.  Ook na lageren en wanneer we willen bottelen is hier nog sprake van.

Info over ons proces:
- 15 liter wort
- gebruikte gist: 1 zakje M20 Mangroves Jacks (10 gram) --> 10 maanden geleden gekocht en in koelkast bewaard
- Ketel: elektrische 50 liter ketel
- SG: 1060 (na hoofdgisting is de SG 1022)
- Kamertemperatuur (20 graden)
- We overhevelen voor het lageren na 4 dagen.

We zijn heel benieuwd naar waar jullie denken dat het hem in zit?
- Beluchten we niet goed?
- Gebruiken we te oude gist? Houdbaarheid geeft aan tot augustus 2022. Wel verzonden via een webwinkel en wellicht niet koel vervoerd?
- Verhouding gist / wort? Mr. Malty app zegt: +/- 16 gram gebruiken, terwijl https://stchiellus.mbse.eu/calc/yeast-dry/ zegt 8,4 gram. Weet iemand wat we moeten hanteren?

We horen graag van jullie!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.016
  • Land: nl
Re: Zwavelsmaak, waar gaat het mis?
« Reactie #1 Gepost op: 08-05-2021 14:53 u »
Zwavel of aarde? Dat is nogal een verschil.

Zwavel kan H2S zijn (rotte eieren) of verbrande lucifiers (sulfiet). Aarde-achtig of muf (in het engels "musty") komt vaak door anisol.

Google eens op deze (Engelse of ned.) termen in combinatie met bier/"off-flavor beer" om te bepalen wat in jouw geval de oorzaak zou kunnen zijn.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 846
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zwavelsmaak, waar gaat het mis?
« Reactie #2 Gepost op: 08-05-2021 15:03 u »
Gistdosering grove regel: Verwacht alcohol% =grammen gist per 10 L.  Dus 5,2% alcohol > 5,2gram gist /10 liter, = 7,6 gram op 15 liter wort.
MrMalty rekent doorgaans wel goed.  Waarschijnlijk heb je daar de instelling op 'Lager' staan, moet 'Pale' zijn, scheelt de helft  ;)
  Toevoeging: grove berekening gaat uit van bovengister.  Bij ondergisting natuurlijk meer gist gebruiken..

Oude korrelgist?  Effect blijkt mee te vallen.  Fermentis heeft ooit hun 'mishandelde' korrelgist getest, en bleek nog levend genoeg.
  In ieder geval véél vitaler dan MrMalty voorstelt met opgegeven veroudering.

Zwavelsmaak tijdens of vlak na vergisting ruimt zichzelf meestal op.
Hoe smaakte het een aantal weken na bottelen?
Proost,  Snelbier

Offline Gossi

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 292
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zwavelsmaak, waar gaat het mis?
« Reactie #3 Gepost op: 08-05-2021 16:43 u »
Het zou kunnen komen door dat je gistvat niet meer echt schoon is. Plastic?
Vat goed laten intrekken met chloorhoudend reinigingsmiddel. Daarna spoelen en napoetsen met afwassop.
Vat minstens een week laten drogen aan de buitenlucht.
Voor gebruik ontsmetten met Oxi of iets dergelijks.
Brouw ze.

Offline biking rebel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 273
  • Land: nl
Re: Zwavelsmaak, waar gaat het mis?
« Reactie #4 Gepost op: 08-05-2021 18:51 u »
Hoe lang vergist je (hoofd-, navergisting en lagering)? Wat voor zwavelsmaak?

Zonder de antwoorden te hebben: Bij mijn eerste weizen (Munich Classic Als gist) was de vergisting na 2 dagen klaar, 6 dagen navergisting zonder activiteit. En toen gebotteld: rook en smaakte toen behoorlijk naar verbrande lucifers. Is na 10 weken in de fles nog goed gekomen, maar het liefste drink je een weizen lekker vers.

De keren erna een week extra laten staan, dus na 2 weken gebotteld: geen zwavelsmaak en -geur meer. Het is redelijke vluchtig en verdampt dus uit de vloeistof.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zwavelsmaak, waar gaat het mis?
« Reactie #5 Gepost op: 08-05-2021 23:36 u »
We ontdekken elke keer een zwavel/aarde smaak na de hoofdgisting, voor we het overhevelen voor het lageren.  Ook na lageren en wanneer we willen bottelen is hier nog sprake van.

Het is zonder het bier geproefd te hebben moeilijk om wat over de oorzaak van de smaakafwijking te zeggen.

Kan het zijn dat jullie in een vochtige omgeving vergisten?
Een aarde-achtige smaak kan veroorzaakt worden door een schimmelinfectie. Als je die eenmaal te pakken hebt moet je heel grondig gaan schoonmaken en bij voorkeur op een andere plaats gaan vergisten.

Online EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 721
  • Land: nl
    • FRED Brewery
Re: Zwavelsmaak, waar gaat het mis?
« Reactie #6 Gepost op: 09-05-2021 16:07 u »
Zwavel kan duiden op DMS, en de oorzaak kan te kort of niet heftig genoeg koken van het wort zijn.

https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/Zwavelverbindingen.html

Offline Janenmarc

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zwavelsmaak, waar gaat het mis?
« Reactie #7 Gepost op: 29-05-2021 12:26 u »
Excuses voor de late reactie, maar super fijne feedback.

Op grond van jullie reacties, gaan we toch nog beter schoonmaken tijdens ons volgende brouwproces.

We zijn nog wel benieuwd welke reinigingsmiddel jullie kunnen aanraden om de plastic vaten grondig schoon te maken?
We gebruiken nu Puremel (295 gram natriumhypochloriet/L en bevat Kaliumhydroxide) gekocht bij Brouwmaatje. Dit gebruiken we voor zowel de ketel, vaten & flesjes.

We zijn benieuwd!


Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zwavelsmaak, waar gaat het mis?
« Reactie #8 Gepost op: 29-05-2021 21:27 u »
We zijn nog wel benieuwd welke reinigingsmiddel jullie kunnen aanraden om de plastic vaten grondig schoon te maken?
We gebruiken nu Puremel (295 gram natriumhypochloriet/L en bevat Kaliumhydroxide) gekocht bij Brouwmaatje. Dit gebruiken we voor zowel de ketel, vaten & flesjes.

Dat is een prima reinigingsmiddel. Het is zeer effectief zowel voor reiniging als voor desinfectie.
Wel altijd goed naspoelen. Een restant van het middel kan zorgen voor een vervelende smaakafwijking (fenolisch/medicinaal).

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.322
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Zwavelsmaak, waar gaat het mis?
« Reactie #9 Gepost op: 29-05-2021 23:06 u »
Kan een gebrek aan voeding zijn, met name stikstof. Beetje gistvoeding vlak voor einde kook aan het wort toevoegen.

Ingo

Tags: