Hobbybrouwen > Algemene vragen hobbybrouwen

Na herhaalde brouw van recept zware salmiak smaak

(1/4) > >>

Ser-g:
Gents,

Samen met mijn brouw maat hebben we een recept ontwikkelt voor een winterbier.
Na de eerste keer brouwen was de smaak precies zo als voor ogen.
Op dat moment gebruikte we onze oude installatie (elektrische kuip met roer machine)

Omdat het goed beviel en we een stap in volume wilde maken hebben we de Brew Monk Titan 70 L aangeschaft.
Zeer mooi spul eerlijk gezegd, helaas krijgen we ons recept nu niet meer herhaald.

Sinds we met de nieuwe installatie brouwen halen we een lager eind SG na maischen en heeft het bier na de gisting een zeer aanwezige salmiak smaak.
Het lijkt haast wel als of we een zak kokinjes hebben mee gekookt.

Recept gebruikt,
SG na maischen 1099 eind SG na gisting 1018
- pale ale mout
- special B
EK golding hop tijdens koken
sinasappelchil zoet tijdens koken
fermentis BE-256 (15-19c)

We zitten met ons handen in mijn weinige haar, hoe we die salmiak smaak kunnen voorkomen en ons eind SG kunnen verhogen met de nieuwe installatie.
Juist om dat de eerste brouw (op oude installatie) zo soepel ging, is het een beetje frustrerend dat na 3-4 pogingen op de nieuwe installatie het resultaat het zelfde blijft. (met salmiak dus)

Meer nodig om te kunnen helpen, let me know?

seed7:

--- Citaat van: Ser-g op 26-05-2021  11:19 u ---Meer nodig om te kunnen helpen, let me know?

--- Einde van citaat ---

Altijd het zelfde recept?
Altijd de zelfde batch mout, met name de Special B?
Exact recept?

Ingo

Ser-g:
Hoi Seed7,

Nee, na de overstap op andere installatie hebben we het recept naar verhouding opgeschaald.
Mout was precies de zelfde zak zelfs, special B was zelfde batch maar wel andere verpakkingen.

RECEPT,
13kg pale ale mout
1,25kg special B mout
39gr EK golding
188gr sinasappelschil zoet
45L water
BE256

maischschema,
50c 30min
69c 30min
78c 10min

Derp:
Hoe koelen jullie het gistvat en schalen jullie de hoeveelheid gist precies op in vergelijking met de kleinere batch?

Ik denk aan een grotere opwarming van het vat tijdens de hoofdgisting wat eventueel bijsmaken kan geven. Zou dat kunnen?

En voegden jullie de gist gedroogd toe direct in het vat? En nu precies op dezelfde schaal? Te weinig toevoegen kan de gist ook uitputten met bijsmaken tot gevolg.

Ser-g:
Gisting,

We hebben een koelkast met klimaat module, we vergisten de hoofd gisting op 19c daarna 15c. De variatie in temperatuur is maximaal 1-2c tijdens de gisting.

De gist ging er droog bij en we hebben eerst 1 zakje gedaan later 2.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie