Hobbybrouwen > Brouwproces

Nog te redden?

<< < (2/6) > >>

Miss Beertje:

--- Citaat van: Derp op 24-05-2021  21:36 u ---Het zit nu dus 5 dagen in het vat en lijkt al een eind op weg als ik je goed begrijp, maar omdat ie nu minder bubbelt maak je je zorgen dat ie niets meer doet?

Voor deze gist is 10-11 graden goed volgens de fabrikant maar wel aan de lage kant van het bereik. Ik zou me nog geen zorgen maken na 5 dagen maar als ie over nog 5 dagen nog steeds hetzelfde SG heeft kun je overwegen om het vat naar een kamer te verplaatsen van rond de 15 graden (schuur of garage misschien?)

Maar nogmaals.. ik zou me nog geen zorgen maken.

--- Einde van citaat ---

Okee dankjewel!

Willem Broekema:
Er komen redelijk wat posts van beginnende brouwers voorbij, die zich zorgen maken over de voortgang van hun vergisting. Dat is natuurlijk heel normaal, als je nog weinig ervaring hebt. (Had ik ook) Je weet soms nog niet precies wat je ziet, en wat je moet doen. :weetniet: . Je bent al aardig op weg met de theorie (lezen van een goed boek), maar nu moet je het nog “vertalen” naar de praktijk. En blijf vooral veel lezen op dit forum!  ;)
Het belangrijkste deel zou in brouwboeken een apart maar kort hoofdstuk mogen krijgen over belangrijkste deel van brouwen: geduld.
Mijn ervaring is, dat als je je aan de “regels” houdt, je het eigenlijk altijd  wel goed doen het wordt in ieder geval een biertje, al dan niet zoals je zelf in gedachten had..


Zet je biertje -als dat kan- eens een graadje warmer weg, en zie wat er gebeurt...
Succes! :biersmile:

Miss Beertje:

--- Citaat van: Willem Broekema op 25-05-2021  14:12 u ---Er komen redelijk wat Posts van beginnende Brouwers voorbij, die zich zorgen maken over de voortgang van hun vergisting. Dat is natuurlijk heel normaal, als je nog weinig ervaring hebt. (Had ik ook) Je weet soms nog niet precies wat je ziet, en wat je moet doen. :weetniet: . Je bent al aardig op weg met de theorie (lezen van een goed boek), maar nu moet je het nog “vertalen” naar de praktijk. En blijf vooral veel lezen op dit forum!  ;)
Het belangrijkste deel zou in brouwboeken een apart maar kort hoofdstuk mogen krijgen over belangrijkste deel van brouwen: geduld.
Mijn ervaring is, dat als je je aan de “regels” houdt, je het eigenlijk altijd  wel goed doen het wordt in ieder geval een biertje, al dan niet zoals je zelf in gedachten had..


Zet je biertje -als dat kan- eens een graadje warmer weg, en zie wat er gebeurt...
Succes! :biersmile:

--- Einde van citaat ---

Jaaa ga ik proberen dank je wel! :D Weet je, in theorie, als alles goed gaat, snap ik denk ik een beetje hoe het ongeveer werkt. Maar als er ook maar íets kleins misgaat waardoor alles er anders uitziet weet ik niet hoe ik 'bij kan sturen'. En natuurlijk leer ik dat in de praktijk maar het staat niet in een boek. Dus ik snap dat je 'geduld' noemt als mogelijke oorzaak van dit probleem. Maar geduld heb ik wel. Het is alleen zo dat ik denk dat ik nu nog kan bijsturen.

Met de genoemde batch van vijf liter heb ik een keer kunnen schroten, maischen, koken, koelen en overhevelen. Mooi leerproces. Het was 'eigenlijk' mijn eerste kennismaking met brouwen (na een keer door een cadeaugekregen blikbrouwpakket enthousiast te zijn geworden).
Ik zag al veel fout gaan en had het eindprodukt al afgeschreven tijdens de brouwdag zelf, exact een maand geleden. Toen ik het vanmiddag wilde weggooien heb ik toch even geproefd. Het was geen azijn... en er zat na inschenken ook een minibeetje schuim op. Maar goed, het heeft een maand gestaan zonder schuim, en er was nu zuurstof bijgekomen dus ik heb er afscheid van genomen.

Het is voor mij als beginner lastig in te schatten wanneer ik moet ingrijpen. En op welke manieren dat kan... Met dit fantastische forum heb ik al zoveel kennis opgedaan! Ik blijf enthousiast. Het gaat me vast een keer lukken!

Proost! :biersmile:



D.R.K.:
Wat je ook altijd nog kan doen is op de ledenkaart te kijken, mogelijk wonen er wat mensen in de buurt en kan je een keertje meekijken met iemand die aan het brouwen is.
Samen brouwen is erg leerzaam en vaak nog een gezellig dagje ook.

Veel plezier met de hobby :proost:

Miss Beertje:

--- Citaat van: Derp op 24-05-2021  21:36 u ---Het zit nu dus 5 dagen in het vat en lijkt al een eind op weg als ik je goed begrijp, maar omdat ie nu minder bubbelt maak je je zorgen dat ie niets meer doet?

Voor deze gist is 10-11 graden goed volgens de fabrikant maar wel aan de lage kant van het bereik. Ik zou me nog geen zorgen maken na 5 dagen maar als ie over nog 5 dagen nog steeds hetzelfde SG heeft kun je overwegen om het vat naar een kamer te verplaatsen van rond de 15 graden (schuur of garage misschien?)

Maar nogmaals.. ik zou me nog geen zorgen maken.

--- Einde van citaat ---

Gisteren heb ik het bier overgeheveld naar een mandfles voor een coldcrasch van een paar dagen. Het SG was toen 1008. Ik had de emmer zoals getipt wat warmer gezet voor een paar dagen maar dit heeft niet heel veel gedaan met de gist. Nu staat de mandfles in de koelkast met 1 graden. Omdat er per ongeluk wat water uit het waterslot in het bier is gekomen bij het overhevelen wil ik graag snel bottelen. Eigenlijk denk ik eraan om morgen of donderdag te gaan bottelen.

Een vraagje, hoe lang moet er tussen het suiker (in warm water laten oplossen, en afkoelen) toevoegen  en het bottelen zitten? Ik heb op het forum gezocht en kan daar niets over vinden. Wel of je moet roeren of niet. Daarover zijn tegenstrijdige berichten.

Welke temperatuur is het best om de suiker toe te voegen? Hij staat nu op 1 graden.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie