Hobbybrouwen > Algemene vragen hobbybrouwen

Glucoamylase enzym

(1/2) > >>

Remcosmienk:
Ik ga een brut ipa brouwen en wil een glucoamylase enzym gebruiken om hem zo droog mogelijk te krijgen.
Heeft iemand tips of een werkwijze?

PP:
Ik tik in op www en ik vind onderstaande.
Reactie: wordt m.n. toegepast bij whisky maisch en bij andere sterke dranken.
In reacties op internet lees ik dat een "suikerbrokstukken-vrij" bier niet te z.... is.

Doe er je voordeel mee, groet, Paul

Glucoamylase is a fungal-derived enzyme which breaks down dextrins into simple sugars.
Application
For use in mashing of starch-based substrates, such as raw grains and potato, for fermentation of alcohol to make distilled spirits. Can also be used for maximising yield when mashing malted grains using natural, diastatic enzyme activity.

Information

Net Weight: 12 g (0.4 US oz)

Temperature: Standard Temperatures

Sufficient for: Up To 10 kg (22.0 lbs) Liquefied Starch For Fermentation Volumes Up To 25 L (6.6 US Gal)

Enzyme Systematic Name: Glucan 1,4-Alpha-Glucosidase

Enzyme Activity (u/g): > 100,000

Temperature Tolerance: 30-65C - Optimum 50-60C (86-149F - Optimum 122-140F)

pH Tolerance: 2.8-5.0 (Optimum 4.0-4.5)

GMO Status: GMO free

Shelf Life: 24 Months

Storage: Store in a cool, dry place away from direct sunlight.

Place of Origin: Made in the UK from imported and local ingredients.

Danger: May cause allergy or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled.

Instructions

Add enzyme to liquefied starch slurry or malted grain mash once below 65C (149F). Stir well, cover (or hold at 50-60C (122-140F)) and allow to stand for 1 hour before cooling for fermentation. Alternatively, add to mash/wort along with yeast and ferment at optimum 30-35C (86-95F) ambient air temperature (ensuring within tolerance for yeast) for simultaneous saccharification and fermentation.

Ingredients

Glucoamylase enzyme.

Splinter:
Het is mij aangeraden door een Franse (prof) brouwer, die het inderdaad ook gebruikte voor brut IPA. Hij was er heel enthousiast over. Ik heb ook een brut IPA op de planning staan met glucoamylase maar ik ben er nog niet aan toegekomen.
Het zakje wat ik al had liggen heb ik wel gebruikt bij een stout waarvan de gisting was vastgelopen. Dat werkte heel goed en die is echt kurkdroog geworden. Smaken verschillen natuurlijk, ik ben wel blij met het resultaat, maar ik kan me voorstellen dat anderen misschien een wat zachter of zoeter bier willen.

Hij zei mij om een gedeelte toe te voegen tijdens het maischen, en een gedeelte na de hoofdgisting. Hoeveelheden weet ik even niet meer, maar mijn brouwwinkel gaf me een zakje dat precies voor 25 liter was.

MaartenM:
Ik begreep van een Noors forum dat je het ook kan gebruiken om light bier te brouwen. Er wordt dan vaak sukrin gold toegevoegd om iets van body terug te krijgen.

Kramer:

--- Citaat van: PP op 24-05-2021  21:51 u ---Ik tik in op www en ik vind onderstaande.
Reactie: wordt m.n. toegepast bij whisky maisch en bij andere sterke dranken.
In reacties op internet lees ik dat een "suikerbrokstukken-vrij" bier niet te z.... is.

--- Einde van citaat ---

Nooit van champagne gehoord? Vinden sommigen niet te zuipen en anderen zweren erbij. Daarnaast zijn er genoeg commercile Brut-IPA op de markt waar mensen enthousiast van worden. Weinig zinnig om op internet te gaan zoeken of dat lekker is, dan kan je ook zoeken op 'is dubbel bier lekker'.

Je kan dit enzym toevoegen tijdens het afkoelen na het koken. Sommige raden aan om dan de temperatuur nog even stabiel te houden rond de 55 graden. Het enzym werkt dan beter, alleen staat je bier zo lang te fermenteren dat ik me sterk afvraag of dit nodig is.

Overigens kan ik bij Nederlandse brouwshops dit enzym niet vinden, maar dit is wat je zoekt: https://www.homebrewing.org/FermFast-Glucoamylase-Enzyme_p_6324.html

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie