Recepten > Discussie over recepten

Bavarian Wheat Beer - Weizen

(1/2) > >>

Jackkiej:
Zaterdag 15 mei hebben we dit recept gebrouwen en zijn benieuwd naar jullie mening, hebben we genoeg gist gebruikt? Is het verstandig om ons water te behandelen? (Daar moeten we nog mee beginnen). En wat vinden jullie van de temperatuur voor de vergisting?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerkBW004Naam receptBavarian Wheat Beer - WeizenBrouwdatum15-05-2021BierstijlWeizenVolume20,0Begin SG1,054 SGEind SG1,011 SGSchijnbare vergistingsgraad79,6%Alcoholgehalte5,6 vol.%Berekende kleur (Morey)8 EBCBerekende bitterheid (Rager)13 IBUBrouwzaalrendement80,0 %Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt17,00 lWater uit Andijk10,81 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO432 mg/l13 mg/l123 mg/l142 mg/l150 mg/l79 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%2,88 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC58,2 %1,92 kgExtra Pale Premium Pilsner MaltWeyermann3 EBC38,8 %0,15 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC3,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteInmaischen40,0 °C1 min.10 min.3,5 l/kgAmylaserust67,0 °C15 min.45 min.3,5 l/kgUitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU15,0 gHallertau Mittelfrühbellen4,1%60 min.8,8 IBU15,0 gHallertau Mittelfrühbellen4,1%15 min.2,3 IBU10,0 gMandarina Bavariabellen9,4%5 min.2,2 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik120,00 gRijsthulzenandersmaischen

Gist
HoeveelheidNaamType1,0 pak(ken)Weihenstephan Weizen (3068)bovengist

Vergisting
KenmerkWaardeStarttemp. vergisting18,0 °CMax. temp. hoofdvergisting23,4 °CEind temp. hoofdvergisting23,0 °CEind SG hoofdvergisting1,012 SGSchijnbare vergistingsgraad77,8%Temp. nagisting21,5 °C



De iSpindel (kleine afwijking, moet nog goed gekalibreerd worden) geeft dit aan:



Kunnen we al bottelen of is het verstandig om nog even te wachten?

Juindorper:
Een Weizen zonder tarwe???    Bijzonder...

Jackkiej:

--- Citaat van: Juindorper op 24-05-2021  13:25 u ---Een Weizen zonder tarwe???    Bijzonder...

--- Einde van citaat ---
Foutje, bedoelde pale wheat malt

Juindorper:

--- Citaat van: Jackkiej op 24-05-2021  13:32 u ---Foutje, bedoelde pale wheat malt

--- Einde van citaat ---
Dat lijkt er meer op. De vergisting starten op 17-18 graden heb je goed gedaan voor de kruidnagelsmaak en dan geleidelijk op laten lopen naar 21-22 graden voor de banaan.
Het toevoegen van suiker is niet gebruikelijk (of zelfs uit den boze) voor een Weizen of Duitse bieren in het algemeen.
Van dat beetje Mandarina Bavaria zul je weinig terug proeven wat wel jammer is. Zelf heb ik ooit een Weizen gebrouwen met alleen deze hop en alles aan het einde toegevoegd. Ook niet gebruikelijk maar wel lekker.

Jackkiej:

--- Citaat van: Juindorper op 24-05-2021  15:15 u ---Dat lijkt er meer op. De vergisting starten op 17-18 graden heb je goed gedaan voor de kruidnagelsmaak en dan geleidelijk op laten lopen naar 21-22 graden voor de banaan.
Het toevoegen van suiker is niet gebruikelijk (of zelfs uit den boze) voor een Weizen of Duitse bieren in het algemeen.
Van dat beetje Mandarina Bavaria zul je weinig terug proeven wat wel jammer is. Zelf heb ik ooit een Weizen gebrouwen met alleen deze hop en alles aan het einde toegevoegd. Ook niet gebruikelijk maar wel lekker.

--- Einde van citaat ---

Ja dat suiker niet de bedoeling is maakte me niet uit, had gelezen dat het suiker toevoegen was of de decoctiemethode gebruiken voor de banaansmaak, dus koos voor de suiker.

We hebben vandaag gebotteld in ieder geval, eind SG was 1012, biertje smaakte al goed en banaan was te ruiken en proeven.

Hebben we er goed aan gedaan om nu al te bottelen of hadden we beter nog even kunnen wachten? Gebruikten zo’n 8gr per liter bottelsuiker. ispindel gaf geen activiteit meer aan en het vat leek zelf ook geen activiteit meer te vertonen.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie