Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bavarian Wheat Beer - Weizen  (gelezen 679 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jackkiej

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Bavarian Wheat Beer - Weizen
« Gepost op: 24-05-2021 12:52 u »
Zaterdag 15 mei hebben we dit recept gebrouwen en zijn benieuwd naar jullie mening, hebben we genoeg gist gebruikt? Is het verstandig om ons water te behandelen? (Daar moeten we nog mee beginnen). En wat vinden jullie van de temperatuur voor de vergisting?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBW004
Naam receptBavarian Wheat Beer - Weizen
Brouwdatum15-05-2021
BierstijlWeizen
Volume20,0
Begin SG1,054 SG
Eind SG1,011 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,6%
Alcoholgehalte5,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)13 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
17,00 lWater uit Andijk
10,81 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
32 mg/l13 mg/l123 mg/l142 mg/l150 mg/l79 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,88 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC58,2 %
1,92 kgExtra Pale Premium Pilsner MaltWeyermann3 EBC38,8 %
0,15 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC3,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Inmaischen40,0 °C1 min.10 min.3,5 l/kg
Amylaserust67,0 °C15 min.45 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gHallertau Mittelfrühbellen4,1%60 min.8,8 IBU
15,0 gHallertau Mittelfrühbellen4,1%15 min.2,3 IBU
10,0 gMandarina Bavariabellen9,4%5 min.2,2 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
120,00 gRijsthulzenandersmaischen


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Weihenstephan Weizen (3068)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting23,4 °C
Eind temp. hoofdvergisting23,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,8%
Temp. nagisting21,5 °C




De iSpindel (kleine afwijking, moet nog goed gekalibreerd worden) geeft dit aan:



Kunnen we al bottelen of is het verstandig om nog even te wachten?



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Juindorper

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 506
  • Land: nl
Re: Bavarian Wheat Beer - Weizen
« Reactie #1 Gepost op: 24-05-2021 13:25 u »
Een Weizen zonder tarwe???    Bijzonder...

Offline Jackkiej

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bavarian Wheat Beer - Weizen
« Reactie #2 Gepost op: 24-05-2021 13:32 u »
Een Weizen zonder tarwe???    Bijzonder...
Foutje, bedoelde pale wheat malt

Offline Juindorper

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 506
  • Land: nl
Re: Bavarian Wheat Beer - Weizen
« Reactie #3 Gepost op: 24-05-2021 15:15 u »
Foutje, bedoelde pale wheat malt
Dat lijkt er meer op. De vergisting starten op 17-18 graden heb je goed gedaan voor de kruidnagelsmaak en dan geleidelijk op laten lopen naar 21-22 graden voor de banaan.
Het toevoegen van suiker is niet gebruikelijk (of zelfs uit den boze) voor een Weizen of Duitse bieren in het algemeen.
Van dat beetje Mandarina Bavaria zul je weinig terug proeven wat wel jammer is. Zelf heb ik ooit een Weizen gebrouwen met alleen deze hop en alles aan het einde toegevoegd. Ook niet gebruikelijk maar wel lekker.

Offline Jackkiej

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bavarian Wheat Beer - Weizen
« Reactie #4 Gepost op: 24-05-2021 16:54 u »
Dat lijkt er meer op. De vergisting starten op 17-18 graden heb je goed gedaan voor de kruidnagelsmaak en dan geleidelijk op laten lopen naar 21-22 graden voor de banaan.
Het toevoegen van suiker is niet gebruikelijk (of zelfs uit den boze) voor een Weizen of Duitse bieren in het algemeen.
Van dat beetje Mandarina Bavaria zul je weinig terug proeven wat wel jammer is. Zelf heb ik ooit een Weizen gebrouwen met alleen deze hop en alles aan het einde toegevoegd. Ook niet gebruikelijk maar wel lekker.

Ja dat suiker niet de bedoeling is maakte me niet uit, had gelezen dat het suiker toevoegen was of de decoctiemethode gebruiken voor de banaansmaak, dus koos voor de suiker.

We hebben vandaag gebotteld in ieder geval, eind SG was 1012, biertje smaakte al goed en banaan was te ruiken en proeven.

Hebben we er goed aan gedaan om nu al te bottelen of hadden we beter nog even kunnen wachten? Gebruikten zo’n 8gr per liter bottelsuiker. ispindel gaf geen activiteit meer aan en het vat leek zelf ook geen activiteit meer te vertonen.

Offline Juindorper

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 506
  • Land: nl
Re: Bavarian Wheat Beer - Weizen
« Reactie #5 Gepost op: 24-05-2021 17:38 u »
Ja dat suiker niet de bedoeling is maakte me niet uit, had gelezen dat het suiker toevoegen was of de decoctiemethode gebruiken voor de banaansmaak, dus koos voor de suiker.

We hebben vandaag gebotteld in ieder geval, eind SG was 1012, biertje smaakte al goed en banaan was te ruiken en proeven.

Hebben we er goed aan gedaan om nu al te bottelen of hadden we beter nog even kunnen wachten? Gebruikten zo’n 8 g per liter bottelsuiker. iSpindel gaf geen activiteit meer aan en het vat leek zelf ook geen activiteit meer te vertonen.
De banaansmaak is afkomstig van de gist. Omdat Duitse brouwers beperkt worden door het achterhaalde Reinheitgebot gebruiken ze de decoctiemethode om de pH te verlagen.
Bottelen kan als je zeker weet dat het brouwsel is uitgegist. Als het SG over een periode van 3 dagen niet is gezakt kun je daar wel van uit gaan.

Offline Jackkiej

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bavarian Wheat Beer - Weizen
« Reactie #6 Gepost op: 24-05-2021 17:46 u »
De banaansmaak is afkomstig van de gist. Omdat Duitse brouwers beperkt worden door het achterhaalde Reinheitsgebot gebruiken ze de decoctiemethode om de pH te verlagen.
Bottelen kan als je zeker weet dat het brouwsel is uitgegist. Als het SG over een periode van 3 dagen niet is gezakt kun je daar wel van uit gaan.

Ja het Reinheitsgebot boeide me niet zoveel met m’n eigen gebrouwen bier.
Het bier was al aantal dagen uitgegist, maar begreep dat in de nagisting nog steeds afvalstoffen verwerkt worden, hoe weet je wanneer dat klaar is en wat is nou precies gewenst bij een weizen.

Offline Juindorper

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 506
  • Land: nl
Re: Bavarian Wheat Beer - Weizen
« Reactie #7 Gepost op: 24-05-2021 18:32 u »
Ja het Reinheitsgebot boeide me niet zoveel met m’n eigen gebrouwen bier.
Het bier was al aantal dagen uitgegist, maar begreep dat in de nagisting nog steeds afvalstoffen verwerkt worden, hoe weet je wanneer dat klaar is en wat is nou precies gewenst bij een weizen.
Dat proces gaat ook nog door na de hergisting op fles.
Een Weizen is doorgaans vrij snel op smaak.

Offline Jackkiej

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bavarian Wheat Beer - Weizen
« Reactie #8 Gepost op: 30-05-2021 16:15 u »
Pas 6 dagen op de fles en vandaag ff heerlijk eentje geopend in de zon. Hij is goed gelukt! Banaan is ook wel te ruiken en te proeven. Ben blij dat ik eindelijk van de infecties af ben die we bij de vorige brouwsels hebben meegemaakt.


Tags: