Hobbybrouwen > Brouwproces

Twijfel over bottelen

<< < (2/2)

Kramer:

--- Citaat van: Jacques op 03-06-2021  21:50 u ---Er zijn meer factoren dan alleen druk die van invloed zijn.
Zo krijg je eerder last van autolyse wanneer je een overmaat aan gist geŽnt hebt of het bier gedurende een lange tijd op een hogere temperatuur laat staan (22 ļC of hoger). Ook de vitaliteit van de gist die je geŽnt hebt maakt uit.

--- Einde van citaat ---

Er zijn inderdaad meer factoren van belang. Ik had het misschien niet zo algemeen moeten stellen. Echter, gezien de vraag van Sjoerd ging het mij er vooral om dat mensen snel bang gemaakt worden dat na 3 weken bottelen te laat is. Dat lijkt mij heel sterk.--- Citaat van: Jacques op 03-06-2021  21:50 u ---Maar in de regel is het niet bezwaarlijk een bier 3 weken te bottelen na het brouwen zonder het bier over te hevelen. Voorwaarde is wel dat je gistvat goed afsluit om geen last te krijgen van oxidatie.

--- Einde van citaat ---

Zeker. Ik denk dat oxidatie een groter gevaar is dan autolyse.

Jacques:

--- Citaat van: Kramer op 04-06-2021  22:08 u ---Er zijn inderdaad meer factoren van belang. Ik had het misschien niet zo algemeen moeten stellen. Echter, gezien de vraag van Sjoerd ging het mij er vooral om dat mensen snel bang gemaakt worden dat na 3 weken bottelen te laat is. Dat lijkt mij heel sterk.

--- Einde van citaat ---

Ik heb menig bier geproefd van hobbybrouwers waarin een autolyse-aroma goed in is waar te nemen. Het komt vaker voor dan wel eens gedacht wordt... Door je bier op tijd te ontdoen van een groot gedeelte van de gist heb je er geen last van. Voorkomen is beter dan genezen...

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie