Hobbybrouwen > Brouwproces

Twijfel over bottelen

(1/2) > >>

Sjoerd:
Besten,

Heb vorige week een batch gesplitst, het lijkt erop dat beide bieren na ruim 1 week al uitgegist zijn. Zou ze komend weekend na 2 weken kunnen bottelen, maar wil absoluut geen risico nemen. Wil ze dus eigenlijk nog een week laten staan op de hoofdgisting (ik hevel niet over). In mijn beleving moet dit goed kunnen, of is het toch verstandig gewoon te bottelen omdat het kan?

D.R.K.:
Heb je de mogelijkheid om een sample te nemen, regel over het algemeen is dat je 3 dagen een stabiel SG moet hebben voordat je gaat bottelen.
Is wel beetje afhankelijk van de gist die je gebruikt hebt, een Saison gist kan lang door gaan.

Mocht je een gietkast hebben is een stabiele temperatuur ook altijd een goede indicatie.

Heb je wat gegeven over wat voor gist je gebruikt hebt en of je een sample kan nemen?

Jacques:

--- Citaat van: Sjoerd op 23-05-2021  21:18 u ---Besten,

Heb vorige week een batch gesplitst, het lijkt erop dat beide bieren na ruim 1 week al uitgegist zijn. Zou ze komend weekend na 2 weken kunnen bottelen, maar wil absoluut geen risico nemen. Wil ze dus eigenlijk nog een week laten staan op de hoofdgisting (ik hevel niet over). In mijn beleving moet dit goed kunnen, of is het toch verstandig gewoon te bottelen omdat het kan?

--- Einde van citaat ---

Als de vergisting na een paar dagen afgerond kun je zonder veel problemen 2 weken na het brouwen bottelen. Dit kan niet als je gekoudhopt hebt of als je vergist hebt met een diastaticus gist. De vergisting loopt dan heel langzaam door. In die situatie is het verstandig een tijd te wachten met het bottelen. En ook een langere tijd te nemen voor het bepalen of het SG daalt.

Kramer:

--- Citaat van: Sjoerd op 23-05-2021  21:18 u ---Besten,

Heb vorige week een batch gesplitst, het lijkt erop dat beide bieren na ruim 1 week al uitgegist zijn. Zou ze komend weekend na 2 weken kunnen bottelen, maar wil absoluut geen risico nemen. Wil ze dus eigenlijk nog een week laten staan op de hoofdgisting (ik hevel niet over). In mijn beleving moet dit goed kunnen, of is het toch verstandig gewoon te bottelen omdat het kan?

--- Einde van citaat ---

Ondertussen zal je wel gebotteld hebben gok ik, toch nog even een reactie. Feitelijk vraag je hier of het kwaad kan om na 3 weken te bottelen in plaats van 2. Dat kan volgens mij geen kwaad. Verhalen over dode gistcellen die al hun inhoud door je bier spuiten zijn misschien onder heel stressvolle condities (bijvoorbeeld 10 hectoliter vaten onder druk) realistisch maar voor een thuisbrouwer na drie weken geen gevaar.

Jacques:

--- Citaat van: Kramer op 02-06-2021  23:40 u ---Ondertussen zal je wel gebotteld hebben gok ik, toch nog even een reactie. Feitelijk vraag je hier of het kwaad kan om na 3 weken te bottelen in plaats van 2. Dat kan volgens mij geen kwaad. Verhalen over dode gistcellen die al hun inhoud door je bier spuiten zijn misschien onder heel stressvolle condities (bijvoorbeeld 10 hectoliter vaten onder druk) realistisch maar voor een thuisbrouwer na drie weken geen gevaar.

--- Einde van citaat ---

Er zijn meer factoren dan alleen druk die van invloed zijn.
Zo krijg je eerder last van autolyse wanneer je een overmaat aan gist geŽnt hebt of het bier gedurende een lange tijd op een hogere temperatuur laat staan (22 ļC of hoger). Ook de vitaliteit van de gist die je geŽnt hebt maakt uit.

Maar in de regel is het niet bezwaarlijk een bier 3 weken te bottelen na het brouwen zonder het bier over te hevelen. Voorwaarde is wel dat je gistvat goed afsluit om geen last te krijgen van oxidatie.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie