Hobbybrouwen > Algemene vragen hobbybrouwen

Temperatuur...

(1/4) > >>

Jonathan Veldhuizen:
Ok gaan we weer, momenteel bezig met een tripel. Ik maak nu voor het eerst gebruik van een brewbrain (akelig handig). Rond 18.00 uur is de gist erbij gegaan (korrelgist), die staat nu 3 uur later al hard te borrelen.

Nu zie ik tot mijn schrik dat de temperatuur rond de 24 blijft hangen en maar niet naar beneden gaat. Komt dit omdat de vergisting nu hard gaat en daarbij dusdanig veel energie vrij komt? De ruimte waar de emmer staat is rond de 20 graden

Of moet ik nu snel gaan koelen... of niet... of wel.... of toch niet....

Btw: ik denk dat het eerder een blond gaat worden ipv tripel gezien ik slechts SG 1060 heb ipv de beoogde 1070... iets te fanatiek met het spoelwater geweest en minder verdampt dan verwacht tijdens het koken.

D.R.K.:
Bij een vergisting komt altijd warmte vrij, dit is ook de reden dat veel brouwers een vergistingskast hebben ( i.e. koelkast waar de aansturing via een inkbird of STC1000 oid gaat en ook een verwarming lint of lamp erin, zodat je zowel kan koelen als kan verwarmen)

Omdat je het nu in een ruimte van 20 graden hebt staan is je koeling minimaal t.o.v. de vergisting en zal deze dus in temperatuur stijgen.
Nadeel van grotere temperatuurschommelingen is dat je bij smaakjes kan krijgen in het bier, dit is alleen wel afhankelijk van je gist.

Mocht je ruimte in huis of in de schuur hebben, is een extra koelkast voor de vergisting altijd een goede investering.

Voor nu zou ik zo 123 niet een oplossing weten, lees wel eens wat over dat ze koelen dmv koelelementen er bij te leggen/ omheen te leggen maar heb hier geen ervaring mee.

Succes :proost:

Jonathan Veldhuizen:
Ik gooi hem wel even naar buiten... iets zakken, kan die dan weer naar binnen... en dan op zoek naar de ideale plek in huis. En anders toch mn vrouw overtuigen van het nut van een vergistingskast.

Snelbier:

--- Citaat van: Jonathan Veldhuizen op 23-05-2021  21:52 u ---Ik gooi hem wel even naar buiten... iets zakken, kan die dan weer naar binnen... en dan op zoek naar de ideale plek in huis. En anders toch mn vrouw overtuigen van het nut van een vergistingskast.

--- Einde van citaat ---
Nat shirt over het vat met evt een bevroren waterfles (of diepvrieskip) er tegenaan..
Niet ideaal, maar scheelt vaak net die paar graden tijdens heftige hoofdgisting.
Sommige gisten hebben een onverwacht warme start, moet je een beetje op inspelen.
Succes, Snelbier.

CeesM:
Oude gewatteerde jas of slaapzak om je gistvat met koelelementen of bevroren petfles met water er tussen.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie