Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Stoute Zoute  (gelezen 682 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline D.R.K.

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 285
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Stoute Zoute
« Gepost op: 23-05-2021 10:07 u »
Beste medebrouwers,

Ik ben bezig met een recept voor een zout & karamel stout, nu heb ik wat mooie soorten mout gevonden en ben benieuwd of deze het effect gaan geven of dat de stort toch te klein of te groot is.

Hieronder het recept en hoor graag wat jullie er van vinden

Alvast bedankt
Groet :proost:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkDRK018
Naam receptStoute zoute
Brouwdatum24-08-2020
BierstijlStout (Export)
Volume18.9 l
Begin SG1.076 SG
Berekende kleur (Morey)66 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)99 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
23.00 lWater uit Groningen
4.00 mlMelkzuur
7.07 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
79 mg/l7 mg/l27 mg/l228 mg/l52 mg/l18 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4.00 kgExtra Pale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons4 EBC66.7 %
0.50 kgThe Swaen - Salty karamelDe Swaen25 EBC8.3 %
0.40 kgkaramel tarwemoutWeyermann120 EBC6.7 %
0.20 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC3.3 %
0.20 kgCara RubyChateau50 EBC3.3 %
0.10 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC1.7 %
0.10 kgBlackSwaen BlackDe Swaen1325 EBC1.7 %
0.50 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC8.3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust67.0 įC1 min.60 min.4.2 l/kg
Alfa-amylaserust72.0 įC15 min.10 min.4.2 l/kg
Uitmaischen78.0 įC10 min.5 min.4.2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
65.0 gNorthern Brewerbellen9.7%60 min.74.9 IBU
65.0 gE.K. Goldingpellets5.7%15 min.24.0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23.0 gSafale American (US-05)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.310
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Stoute Zoute
« Reactie #1 Gepost op: 23-05-2021 13:39 u »
De zoutmout ken ik niet.

Als je een zoete stout wilt dan zou ik de bitterheid verlagen. Halveren, misschien nog minder.

De suiker voegt m.i. niet veel toe. Persoonlijk zou ik voor meer zwarte mout gaan.

T.a.v. de caramouten. Tenzij je restjes aan het opmaken bent, vier verschillende cara's bij elkaar haal je er niet uit in de smaak. Een doet het al prima en dan die zoute er naast.

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Stoute Zoute
« Reactie #2 Gepost op: 23-05-2021 23:54 u »
Ook ik zou de hoeveelheid zwarte mout verhogen net als de chocolade mout. Daarbij denk ik aan het verdubbelen ten koste van de cara ruby.

Offline D.R.K.

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 285
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: Stoute Zoute
« Reactie #3 Gepost op: 24-05-2021 10:11 u »
Ingo en Jacques,

Bedankt voor de feedback, recept stukje aangepast alleen wel de Cara Ruby erin gelaten en de CaramunichII eruit anders kwam ik precies niet uit met een ander recept.

De Salty karamel mout zou tot 20% stort kunnen gaan, net even wat korrels geproefd en de karamel smaak is erin wel duidelijker dan de zout smaak.
Ik zou hem nog kunnen verdubbelen tov wat er nu in zit en daarmee een deel van de karamel mout weg laten.

Offline D.R.K.

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 285
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: Stoute Zoute
« Reactie #4 Gepost op: 24-05-2021 10:59 u »
geŁpdate recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkDRK018
Naam receptStoute zoute
Brouwdatum24-08-2020
BierstijlStout (Export)
Volume18.9 l
Begin SG1.076 SG
Berekende kleur (Morey)101 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)97 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
23.00 lWater uit Groningen
4.00 mlMelkzuur
7.07 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
79 mg/l7 mg/l27 mg/l227 mg/l52 mg/l18 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4.00 kgExtra Pale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons4 EBC66.7 %
1.00 kgThe Swaen - Salty karamelDe Swaen25 EBC16.7 %
0.25 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC4.2 %
0.25 kgBlackSwaen BlackDe Swaen1325 EBC4.2 %
0.50 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC8.3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust67.0 įC1 min.60 min.4.2 l/kg
Alfa-amylaserust72.0 įC15 min.10 min.4.2 l/kg
Uitmaischen78.0 įC10 min.5 min.4.2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
65.0 gNorthern Brewerbellen9.7%60 min.74.9 IBU
60.0 gE.K. Goldingpellets5.7%15 min.22.2 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23.0 gSafale American (US-05)bovengist


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Stoute Zoute
« Reactie #5 Gepost op: 24-05-2021 21:29 u »
Brouw je laatste recept en heb veel geduld. Dit soort bieren zijn gebaat bij een langere rijpingstijd. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om zo nu en dan te proeven.  :proost:

Tags: