Hobbybrouwen > Apparatuur

Loggen hergisting fles met TPMS

(1/9) > >>

Woeka:
In een ander topic een mooie oplossing gezien door Andreas Spiess voor het meten van de drukopbouw in een fles na het bottelen. De eerste schreden zijn gezet. Het een en ander binnengekregen om de drukopbouw in de flessen na het bottelen te kunnen loggen.

Andreas Spiess heeft er een aantal YouTube filmpjes overgemaakt en het een en ander aan info op het net gezet, zie https://www.sensorsiot.org/install-rtl_433-for-a-sdr-rtl-dongle-on-a-raspberry-pi/.

De TPMS sensoren van Jansite type TY-02-W moeten werken volgens de lijst van RTL-433. Ik heb deze besteld. Ze waren lekker vlot binnen.

In de advertentie staat dat de accu circa 1 jaar meegaat. In tegenstelling tot de sensoren die Andreas heeft gebruikt zijn deze goed open te maken en de batterij is makkelijk te vervangen.


Eerst de sensoren getest. Op de autobanden van de auto deden ze het allemaal goed. Netjes op druk allemaal. En toen bedenken hoe dat binnen op de werkplek voor elkaar te krijgen. Eerst een binnenband van een kruiwagen geprobeerd ... dat lukte maar matig, 0,3 tot 0,1 bar. Andreas Spiess had een plantenspuit gebruikt maar die heb ik niet liggen maar de sensor werkt dus ook als hij in een drukvat ligt. Er is dus geen ventilatieopening nodig om de druk te kunnen meten. De hals van een normale pet fles is te smal voor de sensor, maar een petling die ook gebruikt worden voor een iSpindel is lekker stevig en heeft een brede hals, dat past heel mooi. In de dop een fietsventiel gemonteerd en door het rubber ruim af te knippen kan dit gebruikt worden als afdichting op de rand van de petling wanneer de dop erop wordt gedraaid.Na de rtl-sdr dongle te hebben aangesloten op de rasberry pi die ik standaard gebruik voor craftbeer pi 3 door met de software kant van het geheel.De installatie verliep niet geheel foutloos. Ik heb uiteindelijk de installatiehandleiding van RTL-433 gecombineerd met de instructies van Andreas.

Eerst de RTL-sdr:


--- Code: ---cd ~
sudo apt-get install git git-core cmake libusb-1.0-0-dev
build-essential
git clone git://git.osmocom.org/rtl-sdr.git
cd rtl-sdr/ && mkdir build && cd build/
cmake ../ -DINSTALL_UDEV_RULES=ON
sudo make
sudo make install
sudo ldconfig
cd ~
sudo cp ./rtl-sdr/rtl-sdr.rules /etc/udev/rules.d/
sudo reboot
# create file no-rtl.conf

sudo nano /etc/modprobe.d/no-rtl.conf
# add these three lines

blacklist dvb_usb_rtl28xxu
blacklist rtl2832
blacklist rtl2830

sudo reboot
lsusb
rtl_test -t
--- Einde van code ---

De rtl_test ging bij mij de mist in omdat ik niet onder de "pi" user de boel installeerde. Als sudo lukte het wel. Ik had de gebruiker waaronder ik rtl-srd installeerde nog niet toegevoegd aan de dailout groep. Oftewel ik had geen rechten om de dongle uit te lezen.

Opgelost met:

--- Code: ---sudo adduser GEBRUIKER dialout
--- Einde van code ---

Daarna rtl_433


--- Code: ---sudo apt-get install libtool libusb-1.0-0-dev librtlsdr-dev rtl-sdr build-essential autoconf cmake pkg-config
rtl-sdr doxygen
git clone https://github.com/merbanan/rtl_433.git
cd rtl_433/ && mkdir build &&
cd build && cmake ../ &&
make
sudo make install
--- Einde van code ---

Hierna kwamen na:

--- Code: ---rtl_433 -R 123
--- Einde van code ---

De eerste metingen binnen.


Dit was het eerste deel, nu de boel nog in de database zien te krijgen.

Jacques:
Ziet er heel indrukwekkend uit. Mooi dit soort technologische ontwikkelingen. Ik zie mijzelf dit niet zelf in elkaar knutselen maar als het kant-en-klaar te koop is heb ik voor dit soort meters zeker belangstelling.

Woeka:
Dat was redelijk recht toe recht aan


--- Code: ---rtl_433 -G 4 -F "influx://localhost:8086/write?db=<db>&p=<password>&u=<user>"
--- Einde van code ---

De grafiek een beetje opmaken:


Nu nog de sensor op een bierfles zien te krijgen.

Rinus:

--- Citaat van: Jacques op 23-05-2021  23:08 u ---Ziet er heel indrukwekkend uit. Mooi dit soort technologische ontwikkelingen. Ik zie mijzelf dit niet zelf in elkaar knutselen maar als het kant-en-klaar te koop is heb ik voor dit soort meters zeker belangstelling.

--- Einde van citaat ---
Het moeilijkste gedeelte is de logging van de data om daarmee een mooie grafiek te kunnen maken, ik ben daar ook niet handig in dus gebruik ik hem "as is".
Ik volg de druk dus gewoon door op het originele display regelmatig te kijken (eigenlijk dus hetzelfde als een "analoge" meter).
Voor 2 tientjes heb koop je zo'n TPMS setje, heb je dus 4 sensoren!
De batterijen gaan inderdaad ~1.5 jaar mee is mijn ervaring, ik heb ze laatst ook moeten vervangen.

Woeka:
Ik heb de ventielen binnen gekregen voor tubeless autobanden. Die passen inderdaad erg mooi in een BNR fles.Helaas nog niet iets goeds om ze vast te zetten maar met tape kwam ik een eindje. Met de fietspomp kon ik hem met gemak tot zo'n 2 bar krijgen.


Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie