Recepten > Discussie over recepten

IPA 3.0

(1/1)

Simonsj:
Na lange tijd weer is een gelegenheid gevonden voor een brouwdag. Morgen lekker aan de slag! 
Vandaag ook wat hopsoorten binnen gekregen die ik niet zo vaak voorbij zie komen op het forum. Calypso en Ahtanum.
Doel is om batch op te splitsen in een IPA (recept zoals gegeven) en een Session IPA.

De Session wil ik in de basis wat dunner maken door water toe te voegen. Om hem niet waterig te laten zijn wil ik in een aparte pan nog wat caramout maischen om die toe te voegen. De dryhop (Session 5gr/liter) moet hem dan wel fruitig maar lekker fris voor in de zon maken. Gist voor de session zal London Ale III van Weast zijn. (US-05 nu al 4x achter elkaar gebruikt).


American IPA
6.0% / 14.3 °P
All Grain
Standaard
77% efficiency
Batch Volume: 25 L
Boil Time: 60 min
Original Gravity: 1.058
Final Gravity: 1.012
IBU (Tinseth): 51
Color: 11 EBC


Mash
Temperature — 67 °C — 60 min

Temperature — 72 °C — 10 min

Temperature — 78 °C — 5 min


Malts (6.1 kg)
2.8 kg (45.9%) — Dingemans Pale Ale — Grain — 6.5 EBC
2 kg (32.8%) — Dingemans Pilsen — Grain — 3.2 EBC
700 g (11.5%) — The Swaen WhiteSwaen Classic — Grain — 3.9 EBC
600 g (9.8%) — The Swaen GoldSwaen Hell — Grain — 25 EBC


Hops (415 g)
10 g (14 IBU) — Calypso 14.7% — Boil — 60 min

20 g (3 IBU) — Ahtanum 3.4% — Boil — 10 min
20 g (12 IBU) — Calypso 14.7% — Boil — 10 min
20 g (10 IBU) — Citra 12.9% — Boil — 10 min

50 g (1 IBU) — Ahtanum 3.4% — Aroma — 10 min hopstand
50 g (6 IBU) — Calypso 14.7% — Aroma — 10 min hopstand
50 g (5 IBU) — Citra 12.9% — Aroma — 10 min hopstand

65 g — Ahtanum 3.4% — Dry Hop — 3 days
65 g — Calypso 14.7% — Dry Hop — 3 days
65 g — Citra 12.9% — Dry Hop — 3 days

Yeast
1 pkg — Mangrove Jack's M12 Kveik (Voss) 82%

Bottelsuiker: 5gr/liter

Hop meneer:
Athanum heb ik in het verleden ook weleens mee gebrouwen, dat gaat een lekkere fruitbom worden zo!

Wat doet de Kveik toe in zo'n hoppig recept?

Simonsj:
Vandaag de brouwdag gehad. Verliep soepeltjes. Kveik gist geλnt bij 30 graden. Na twee uur gigantische activiteit.
Ik heb (i)pa's gebrouwen met Nottingham ale, us-05 en London ale III van Wyeast. Wilde nu is iets proberen met een kveik. Als ik de omschrijving lees moet deze toch juist geschikt zijn voor een gehopte ipa?

Kramer:

--- Citaat van: Simonsj op 22-05-2021  20:21 u ---Wilde nu is iets proberen met een kveik. Als ik de omschrijving lees moet deze toch juist geschikt zijn voor een gehopte ipa?

--- Einde van citaat ---

Klopt, de Voss kveik die je hier gebruikt zal bij 30 graden een neutraal smaakprofiel geven en is dus zeker geschikt voor IPA. Ik begrijp Hop meneer zijn reactie ook niet, want er zijn ondertussen vele kveik IPA van commerciλle brouwers op de markt.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie