Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Imperial White recept, gistkeuze en andere tips?  (gelezen 1478 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jooprules

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Imperial White recept, gistkeuze en andere tips?
« Gepost op: 19-05-2021 15:53 u »
Hoi,

Ik heb laatst van de Stadsbrouwerij Eindhoven 'De witte dame in de overgang' gedronken en wil nu zoiets gaan maken. Ze noemen het een imperial white. Een zwaar witbier (9,1%) dus, het was erg vol van smaak, volle body. Op het etiket staat ook flaked wheat als ingrediŽnt, zou ik daar gewone bloem voor kunnen gebruiken? Qua gist weet ik niet zo goed wat ik moet kiezen. Ik zat zelf te denken om de M20 Bavarian wheat van MJ te combineren met Lallemand Nottingham. Maar vraag me af of dat een goed idee is. Ik heb ook nog de mogelijkheid om de slurry van een recent gebrouwen ipa te gebruiken.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptjoopmeister Da witte Tonnie
Brouwdatum
BierstijlOverige bieren
Volume16,9 l
Begin SG1,087 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)50 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
25,00 lWater uit Zutphen
-8,37 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC60,0 %
3,00 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC40,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 įC20 min.60 min.3,3 l/kg
75,0 įC15 min.5 min.4,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
31,1 gCascadepellets5,5%60 min.29,1 IBU
20,0 gCascadepellets5,5%5 min.3,1 IBU
50,0 gMandarina Bavariapellets9,5%whirlpool13,5 IBU
50,0 gMandarina Bavariapellets9,5%koudhop0,0 IBU
50,0 gCascadepellets5,5%koudhop0,0 IBU
25,0 gCascadepellets5,5%whirlpool3,9 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gBavarian Wheat (M20)weizengist
11,0 gNottingham ()bovengist


 


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 847
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial White recept, gistkeuze en andere tips?
« Reactie #1 Gepost op: 19-05-2021 17:06 u »
Ik heb laatst van de Stadsbrouwerij Eindhoven 'De witte dame in de overgang' gedronken en wil nu zoiets gaan maken. Ze noemen het een imperial white. Een zwaar witbier (9,1%) dus, het was erg vol van smaak, volle body. Op het etiket staat ook flaked wheat als ingrediŽnt, zou ik daar gewone bloem voor kunnen gebruiken? Qua gist weet ik niet zo goed wat ik moet kiezen. Ik zat zelf te denken om de M20 Bavarian wheat van MJ te combineren met Lallemand Nottingham. Maar vraag me af of dat een goed idee is. Ik heb ook nog de mogelijkheid om de slurry van een recent gebrouwen ipa te gebruiken. ..
1e. Tarwe-BLOEM kan, gebruik ik soms in blond bier tot 5% van stort. Normaal rendement en helder bier, met standaard-maischschema 65-73'C.
  Neem de goedkoopste bloem die je kan vinden.. Duurdere 'patentbloem' bevat gluten/eiwitten' die je juist niťt in bier wil.
  Bij gebruik van veel ongemoute granen (ook vlokken) kŠn een eiwitrust op 53'C nodig zijn, wordt een discussie apart.
2e. Gisten combineren.. Leuk idee qua smaak, maar werkt in de praktijk lastiger. Ga er van uit dat sterkste gist de overhand krijgt, en jij weet niet welke dat is  >:(
   NIET doen, tenzij je weet wat het effect is.  Of je moet willen experimenteren, houd ons op de hoogte van de resultaten  ;D
3e. Slurry hergebruiken kan altijd, maar ook daar moet je weten wat je doet om gewenste smaak te waarborgen.
  Slurry van zwaar bier? Gist uitgeput en/of gestressed.. Liever NIET hergebruiken.
   Slurry meermaals hergebruikt? Grotere kans op mutaties, NIET hergebruiken. etc..
=============
Vraag:
- Waarom de gist-combi van M20 en Nottingham? Misschien ivm vergistingsgraad?
proost,  Snelbier.

Toevoeging: Nottingham is gťťn specifiek Witbier- of Weizengist, staat juist bekend om 'cleane' karakter.
Kruidnagel (weizen) kan het niet aanmaken.  Banaan (witbier) is beperkt door schone (??) karakter.
Mijn beperkte ervaring met Nottingham: bij warme vergisting 19-22'C komt er lekker fruit uit, zeker niťt clean.
Doe eens gek, en neem de Nottingham.  Gist ook lekker door, 9% alcohol gťťn probleem.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.324
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Imperial White recept, gistkeuze en andere tips?
« Reactie #2 Gepost op: 19-05-2021 17:46 u »
Pak een echte witbiergist, geen weizen, WLP400 / WY3944 of de Blanche korrelgist.

Is de 'De witte dame in de overgang' vergelijkbaar met een Hoegaarden Grand Cru of eerder als een Weizen Bock?

Ik zou bij een dergelijk start SG zeker geen meel gebruiken maar gewoon vlokken. De vlokken mee door de schrootmolen om ze te 'breken'.

(mijn hopkeuze zou anders zijn, maar da's persoonlijk)

Ingo

Offline jooprules

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial White recept, gistkeuze en andere tips?
« Reactie #3 Gepost op: 19-05-2021 19:53 u »
Pak een echte witbiergist, geen weizen, WLP400 / WY3944 of de Blanche korrelgist.

Is de 'De witte dame in de overgang' vergelijkbaar met een Hoegaarden Grand Cru of eerder als een Weizen Bock?

Ik zou bij een dergelijk start SG zeker geen meel gebruiken maar gewoon vlokken. De vlokken mee door de schrootmolen om ze te 'breken'.

(mijn hopkeuze zou anders zijn, maar da's persoonlijk)

Ingo
Zou eerder zeggen een weizenbock maar daarvoor is mijn herinnering niet scherp genoeg. In ieder geval niet zoals de Grand cru.
Welke hoppen zou jij gebruiken?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.324
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Imperial White recept, gistkeuze en andere tips?
« Reactie #4 Gepost op: 19-05-2021 19:56 u »

Welke hoppen zou jij gebruiken?

Ik zou geen Cascade laat in het proces gebruiken.

Ingo

Offline jooprules

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial White recept, gistkeuze en andere tips?
« Reactie #5 Gepost op: 19-05-2021 21:41 u »
Ik zou geen Cascade laat in het proces gebruiken.

Ingo
Specifiek voor dit bier of voor alle bieren?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.324
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Imperial White recept, gistkeuze en andere tips?
« Reactie #6 Gepost op: 20-05-2021 07:38 u »
Specifiek voor dit bier of voor alle bieren?

Specifiek voor deze.

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.224
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Imperial White recept, gistkeuze en andere tips?
« Reactie #7 Gepost op: 20-05-2021 23:14 u »
Ik zou geen Cascade laat in het proces gebruiken.

Ingo

Waarom niet?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.324
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Imperial White recept, gistkeuze en andere tips?
« Reactie #8 Gepost op: 21-05-2021 07:55 u »
Waarom niet?

Cascade heeft een zekere "hardheid" in de smaak die ik niet in een bier met veel tarwe vind passen. Werkt wel weer uitstekend in een Pale Ale.

Ik hou wel van wat "Wabi Sabi", maar voor veel bierstijlen doen Amerikaanse hoppen het voor mij absoluut niet. Het levert onbalans in plaats van een kleine imperfectie die je de schoonheid van het geheel doet waarderen. De meest extreme daarin, Black IPA. Citroensap in koffie? Botsende smaken, totaal gebrek aan balans. Geen elegantie.

Ingo

Offline jooprules

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial White recept, gistkeuze en andere tips?
« Reactie #9 Gepost op: 21-05-2021 09:46 u »
Cascade heeft een zekere "hardheid" in de smaak die ik niet in een bier met veel tarwe vind passen. Werkt wel weer uitstekend in een Pale Ale.

Ik hou wel van wat "Wabi Sabi", maar voor veel bierstijlen doen Amerikaanse hoppen het voor mij absoluut niet. Het levert onbalans in plaats van een kleine imperfectie die je de schoonheid van het geheel doet waarderen. De meest extreme daarin, Black IPA. Citroensap in koffie? Botsende smaken, totaal gebrek aan balans. Geen elegantie.

Ingo
Ik heb het recept nog aangepast naar aanleiding van de opmerkingen hier. Uiteindelijk de Cascade er helemaal uit gehaald. De vroege hopgift ga ik met Zeus doen, nog een aromagift met Zeus op vijf minuten en de whirlpool met Mandarina Bavaria laten staan. Ik had de brouwer nog even gemaild en die zei dat mijn recept niet echt in de buurt kwam, maar dat het wellicht een lekker bier kan worden zo ;D.
Ik vind een black IPA op zijn tijd trouwens best lekker!

Offline BenvdVeen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
Re: Imperial White recept, gistkeuze en andere tips?
« Reactie #10 Gepost op: 21-05-2021 14:11 u »
Lijkt me een interessant bier om ook een keer te brouwen.
Als bijlage etiket, R zit als hop o.a. Nelson Sauvin in en een pepersoort.

Offline jooprules

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial White recept, gistkeuze en andere tips?
« Reactie #11 Gepost op: 21-05-2021 16:01 u »
Lijkt me een interessant bier om ook een keer te brouwen.
Als bijlage etiket, R zit als hop o.a. Nelson Sauvin in en een pepersoort.
De hoppen wilde ik toch even anders doen, maar peper is inderdaad wel een leuk idee. Ik heb laatst een peperplant gekocht voor in de tuin. Gele pepertjes zijn het, heeeeel heet. Hoe en vooral hoeveel voeg je die toe? Tijdens het koken? Zonder zaadjes of met?

Offline BenvdVeen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
Re: Imperial White recept, gistkeuze en andere tips?
« Reactie #12 Gepost op: 21-05-2021 16:34 u »
In de Saison van Oedipus: Mannenliefde zit sechuanpeper. Zou eerder voor zoiets gaan.

Offline BenvdVeen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.224
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Imperial White recept, gistkeuze en andere tips?
« Reactie #14 Gepost op: 22-05-2021 00:11 u »
Cascade heeft een zekere "hardheid" in de smaak die ik niet in een bier met veel tarwe vind passen. Werkt wel weer uitstekend in een Pale Ale.

Is een kwestie van smaak. Zelf houd ik niet van de weeÔge smaak van tarwe. Cascade geeft voor mij een mooie tegenhanger. De citrusachtige smaak van Cascade vind ik prima passen in een witbier.

In een bekend zwaar witbier (Karmeliet tripel) zit ook Cascade...

Offline jooprules

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial White recept, gistkeuze en andere tips?
« Reactie #15 Gepost op: 03-06-2021 11:26 u »
Ik heb hier uiteindelijk iets heel anders van gemaakt, met dezelfde hoeveelheid mout veel meer bier gebrouwen :biersmile: Vrienden van me geven binnenkort een feestje en wilde ze een kratje cadeau doen dus heb een high gravity brew gedaan. Hoog begonnen en na einde kook vijf liter extra koud water toegevoegd. Hopelijk wordt het wat. Hij staat nu lekker te gisten. Twijfel eventueel nog om koudhop toe te voegen. Zou dat nog iets toevoegen, +/- 50 g Cascade als koudhop?
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptjoopmeister De Witte BaMa Forever
Brouwdatum
BierstijlOverige bieren
Volume27,4 l
Begin SG1,063 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)46 IBU
Brouwzaalrendement64,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
54,11 lWater uit Zutphen
-18,04 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,25 kgPilsmoutDingemans3 EBC60,7 %
2,75 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC39,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 įC20 min.60 min.5,7 l/kg
75,0 įC15 min.5 min.7,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
14,8 gZeuspellets14,0%60 min.25,0 IBU
70,0 gCascadepellets5,5%0 min.7,7 IBU
70,0 gMandarina Bavariapellets9,5%whirlpool13,3 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken
15,90 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafale American (US-05)bovengist



Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.071
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial White recept, gistkeuze en andere tips?
« Reactie #16 Gepost op: 04-06-2021 08:16 u »
In de Saison van Oedipus: Mannenliefde zit sechuanpeper. Zou eerder voor zoiets gaan.
Maar szechuanpeper is geen peper.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Szechuanpeper


Offline Kramer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial White recept, gistkeuze en andere tips?
« Reactie #17 Gepost op: 04-06-2021 17:25 u »
Maar szechuanpeper is geen peper.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Szechuanpeper

Inderdaad en in de Mannenliefde heb ik ook nooit het verlammende tonggevoel gemerkt waarvoor Szechuanpeper gegeten wordt.

Het dichtste bij de originele peper die je kan komen met standaard pepers uit de supermarkt is habanero. Zou ik wel voorzichtig mee zijn want een beetje extra is heel veel extra hitte. ;) Eigenlijk zou ik het persoonlijk sowieso niet doen in dit bier, je hebt als bijzonderheden al de extra sterkte, de kruiden en de afwijkende hopkeuze, het wordt wel erg veel anders.

Tags: