Recepten > Discussie over recepten

Dikke Oatmeal stout poging

(1/3) > >>

Hop meneer:
Na vele blondjes, IPA's, tripels en witbieren heb ik het verzoek uit (en met) de vriendengroep gekregen om een Dikke Oatmeal stout te gaan brouwen. Ervaring met de Klarstein 30 L ketel heb ik, dat een kg of 7 wel de max is en een beslag dikte van ver onder de 3 L/kg ook ongewenst is.


Als uitgangsrecept heb ik de Fremont Dark star gevonden en deze wat aangedikt en ingrediŽnten vervangen door mouten die wel beschikbaar waren. Carafa II heb ik vervangen door de Carafa Special I om de kans op moutbitterheid te verlagen en kleur iets in toom te houden.

Brewbuddy (BrouwHulp onder Linux) zit helaas vol met bugs waardoor de logboek uitdraai niet klopt met de ingestelde data (oa de water behandeling) en het kopiŽren werkt ook niet, dus dan maar zo:IBU 54
EBC 153

So4 35mg/l
Cl 98mg/l
Ca 101mg/l
Maisch pH 5.3

Inmaischen op 69, 60 minuten
Utimaischen 78, 10 minuten
60 minuten koken (evt langer?)

De Wyeast 1084 gist heb ik vervangen door de 1318, om net iets minder ver door te gisten.

Start SG 1.092
Doel SG 1.023
Alcohol 9.1%

De doel SG en kleur is goed te voorspellen, maar mondgevoel? Word dit een dikke moersleutel motorolie? Of moet het aandeel haver(?) dan nog omhoog?

Wat is uw advies?

jwf:
Ziet er spannend uit met drop en kaneel. Ik zou op het internet nog even nazoeken wat de samenstelling van 'brewers licorice' is - ik kan me voorstellen dat dat wellicht meer in de buurt komt van harde laurierdrop zoals ze bij Holland & Barrett verkopen.

Ik vraag me wel af of je met 13% suiker het effect van de haver vlokken niet teniet doet.

Success!

Hop meneer:

--- Citaat van: jwf op 18-05-2021  23:16 u ---Ziet er spannend uit met drop en kaneel. Ik zou op het internet nog even nazoeken wat de samenstelling van 'brewers licorice' is - ik kan me voorstellen dat dat wellicht meer in de buurt komt van harde laurierdrop zoals ze bij Holland & Barrett verkopen.

Ik vraag me wel af of je met 13% suiker het effect van de haver vlokken niet teniet doet.

Success!

--- Einde van citaat ---

De kaneel ben ik nog niet van overtuigd dus wellicht het originele blik Dark Star nog eens proeven en dan beslissen.

Brewers licorice ziet er uit als een normale dropzuurstok maar omdat er nu een kermissen zijn heb ik de drop maar met de mouten mee besteld:

https://www.braumarkt.com/laurierdrop-italiaans-50-g

Qua ingrediŽnten leek het mij ook een stuk veiliger inderdaad.

De suiker keuze is om de alcohol een beetje op te krikken zonder een te dik beslag te krijgen. Het drogende effect suiker ken ik, maar op gebied van de mout en haver verhouding mis ik de ervaring en kan alleen afgaan op wat ik in andere recepten heb gelezen. Bij meer dan 10% haver krijg je ook weer Brinta las ik, dus wat is wijsheid om de body en mondgevoel te behouden?

Gorak:

--- Citaat van: Hop meneer op 19-05-2021  07:51 u ---De suiker keuze is om de alcohol een beetje op te krikken zonder een te dik beslag te krijgen. Het drogende effect suiker ken ik, maar op gebied van de mout en haver verhouding mis ik de ervaring en kan alleen afgaan op wat ik in andere recepten heb gelezen. Bij meer dan 10% haver krijg je ook weer Brinta las ik, dus wat is wijsheid om de body en mondgevoel te behouden?

--- Einde van citaat ---

Als je een echt dikke stout wil brouwen, moet je geen suiker gebruiken om het alcoholpercentage op te krikken.

Gezien de beperking van 7 kg mout van de Klarstein, zou ik persoonlijk kiezen voor een dubbele maisch (en dus meer mout gebruiken in plaats van kristalsuiker). Het vervangen van de kristalsuiker door moutextract is wellicht ook een optie. Een derde mogelijkheid is om de 7 kg mout aan te houden en vervolgens langer koken zodat je minder volume, maar geconcentreerdere wort overhoudt.

Bij een dubbele maisch schijnt het verstandig om de cara- en geroosterde mouten tijdens de tweede maischstap te gebruiken.

PDGRRR:

--- Citaat van: Hop meneer op 18-05-2021  22:23 u ---
[...] Of moet het aandeel haver(?) dan nog omhoog? [...]


--- Einde van citaat ---

Ik heb recent een stout gebrouwen naar recept van BrewDog (de "Declassified Demi-God"), hier had ik zo'n 16% haver in de stort zitten en geen suiker. Afgelopen weekend eerste flesje geproefd na 2 weken op fles en hij was wel dik, richting Moersleutel. Zat overigens ook wel zo'n 1400 gram lactose in op 18 liter. Ik zou het percentage haver dus wel nog wat opschroeven.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie