Hobbybrouwen > Grondstoffen

Citroensap (uit een flesje) en rabarber toevoegen tijdens het vergisten

(1/4) > >>

Luiaard:
Ha Hobbybrouwers!

Nadat mijn Berliner Weiße vorig jaar een groot succes was (een 'gewone' B. Weiße met gist/lacto. & brett.) wilde ik nu iets vergelijksbaars maken. Dit keer heb ik de Lalleman "Philly Sour" gist gebruikt omdat ik wel benieuwd was naar een nieuwe gistsoort dat een zuur biertje zou produceren (zonder al te veel gedoe zoals kettle sour etc.). Het bier zit nu sinds gister in het vat en is mooi actief.

Het plan is om straks, als de hoofdgisting voorbij is, citroensap en rabarber toe te voegen in het gistvat. Dat wil ik dan c.a. een weekje laten staan. De citroensap (c.a. 75 ml) wil ik uit een 'vers' flesje biologische sap halen, dat is dan al steriel. De rabarber (c.a. 2 kilo) ben ik nog niet zeker over. Ik dacht eraan om deze te wassen, in stukken te snijden en dan in te vriezen. Daarna gewoon bevroren toevoegen aan het gistvat. Dit las ik her en der op Amerikaanse fora, het lijkt bij andere gewoon goed te gaan. Zou dit een hoog risico met zich mee brengen? Ik twijfel er nog over om de rabarber toch eerst even in wodka te leggen of met Starsan in te sproeien (en dan af te wassen) voorafgaand aan het invriezen.

Wat denken jullie?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerk006Naam receptWiesvögelBrouwdatum08-05-2021BierstijlBerliner WeisseVolume15,8 lBegin SG1,033 SGBerekende kleur (Morey)4 EBCBerekende bitterheid (Rager)4 IBUBrouwzaalrendement88,0 %Kooktijd15 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt15,00 lWater uit Arnhem3,68 lSpoelwater


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%1,00 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC50,0 %1,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteAmylaserust67,0 °C1 min.60 min.7,5 l/kgUitmaischen78,0 °C10 min.10 min.7,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU7,0 gBavarian Mandarinbellen7,1%15 min.2,5 IBU7,0 gBavarian Mandarinbellen7,1%5 min.1,6 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik75,00 gCitroensapandersnagisting/lagering2000,00 gRabarberandersnagisting/lagering

Gist
HoeveelheidNaamType11gWILDBREW™ PHILLY SOURbovengist

hansHalberstadt:
Ik heb voor het IJwit bier geëxperimenteerd met citroensap. citroensap opgelost in water
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,43043.msg651477.html#msg651477

Luiaard:

--- Citaat van: hansHalberstadt op 16-05-2021  19:28 u ---Ik heb voor het IJwit bier geëxperimenteerd met citroensap. citroensap opgelost in water
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,43043.msg651477.html#msg651477

--- Einde van citaat ---

Interessant. Ik wil c.a. anderhalf citroen gebruiken (alleen de sap) en dat zou dan c.a. 75 ml zijn. Ik gebruik een 100% sap uit een flesje, dan hoef ik mij geen zorgen te maken over ontsmetten. Nu kies ik er bewust voor om géén schil te gebruiken, ik wil juist wat zuur en smaak uit de sap maar zo min mogelijk bitter. Helaas is mijn pH-meter kapot, anders had ik ook graag willen meten of 75 ml citroensap op 15 liter bier nog een verschil maakt. Nu dus maar op de gok.

PP:
Een aantal tips/ reacties:
1. Controleer het conserveermiddel van het citroensap. Alle citroensap is naar mijn idee biologisch; de conserveermethoden verschillen (er zijn ook varianten met sulfiet).
2. De rabarberdelen zou ik pasteuriseren. Sap en rabarberdelen na afkoelen toevoegen.
3. Waarom voeg je rabarber toe? Persoonlijk ben ik geen fan van de grote hoeveelheden oxaalzuur die aan een voedingsproduct wordt toevoegt.
Als nagerecht bereid wordt vaak kalk toegevoegd om het oxaalzuur voor een deel te neutraliseren.
Een klein deel van het oxaalzuur zal in je bier neerslaan als kristallen (= biersteen); de rest pas bij consumptie.

Groet, Paul

oude geuze:
Ik heb eerder een bier met Rabarber gebrouwen. Heb het toen vers uit de moestuin gewassen en in stukken ingevroren. Een aantal weken later ontdooid en na de hoofdvergisting toegevoegd. Ik moet zeggen dat dit geen onverdeeld succes was. Bij mij bleven er rabarbervezeltjes in het bier te vinden. De smaak vond ik zelf ook niet geweldig, maar mijn schoonouders waren er helemaal weg van. Daar is de rest van de batch naartoe gegaan. 

Voor infectie hoef je denk ik niet al te bang te zijn met de invriesmethode, maar het zou interessant zijn als een methode vindt waarmee het bier helder blijft en de smaak goed.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie