Hobbybrouwen > Algemene vragen hobbybrouwen

Stout Barrel Agen in eiken vat tips?

(1/3) > >>

Timdehart:
Goedemiddag Heren,

Ik kam onderstaande webshop tegen met Eiken vaten.
https://distilleerketels.com/product-category/eiken-vaten/

Het leek mij leuk om binnenkort een Russian Imperial Stout te brouwen en deze te rijpen in een eikenvat.
Het plan is om na de hoofdvergisting deze over te hevelen naar het eikenvat en hem te laten staan tot +- november.
Daarna bottelen en bewaren t/m de kerst. Leuk voor familie en vrienden.

Nu heb ik het internet een beetje afgestruind op zoek naar tips.
Ik lees diverse meningen van mensen over hoe lang je het bier in het vat moet doen.
Dit loopt uit van mensen die zeggen dat je het maar voor een paar weken in een vat moet doen, en andere mensen die weer zeggen dat het met een RIS juist aan te raden is voor een langere tijd.

Is er iemand die zelf ook wel is met barrels van 20/30 L barrel agen heeft geprobeerd?
Zo ja, wat zijn jouw ervaringen?

Jacques:

--- Citaat van: Timdehart op 15-05-2021  14:18 u ---Goedemiddag Heren,

Ik kam onderstaande webshop tegen met Eiken vaten.
https://distilleerketels.com/product-category/eiken-vaten/

Het leek mij leuk om binnenkort een Russian Imperial Stout te brouwen en deze te rijpen in een eikenvat.
Het plan is om na de hoofdvergisting deze over te hevelen naar het eikenvat en hem te laten staan tot +- november.
Daarna bottelen en bewaren t/m de kerst. Leuk voor familie en vrienden.

Nu heb ik het internet een beetje afgestruind op zoek naar tips.
Ik lees diverse meningen van mensen over hoe lang je het bier in het vat moet doen.
Dit loopt uit van mensen die zeggen dat je het maar voor een paar weken in een vat moet doen, en andere mensen die weer zeggen dat het met een RIS juist aan te raden is voor een langere tijd.

Is er iemand die zelf ook wel is met barrels van 20/30 L barrel agen heeft geprobeerd?
Zo ja, wat zijn jouw ervaringen?

--- Einde van citaat ---

Er zijn ook dames lid van dit forum...  :)


Heb je dit topic al gevonden? https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,38184

Jonathan Veldhuizen:
Ervaring niet maar wel wat opties...

Wil je een gebruikt vat met een smaakje (sherry, whiskey of wat dan ook) of wil je puur het hout. Mocht dat zo zijn kun je ook met balken gaan werken, deze kun je gewoon in je rijpingsvat toevoegen en geven ook de mogelijkheid om er een bij of af te halen. Geeft misschien wat meer grip op het proces.

Ik snap wel dat balken minder aantrekkelijk klinken dan vaten, maar scheelt ook veel in de kosten...

Ben benieuwd! Wel een erg lekker experiment.

MO:
Vers eikenhout gaat heel veel tannines afgeven aan bier die niet direct bij de smaak zullen passen.
De meeste vatgerijpte bieren leggen we (craft brouwerijen) weg op 200 L vaten waar eerst whisky of een andere drank op heeft gelegen.
Die halen de scherpe tannines uit het hout.
Dus nee ik zou er niet voor kiezen om bier te laten rijpen op vers eikenhout.

Timdehart:

--- Citaat ---Er zijn ook dames lid van dit forum...  :)


Heb je dit topic al gevonden? https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,38184

--- Einde van citaat ---

Je hebt gelijk Jacques, heren en dames ;)

Die had ik nog niet gezien.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie