Hobbybrouwen > Brouwproces

Geen hergisting

(1/2) > >>

Theo Mol:
Mijn Old Speckled Hen-kloon is niet gelukt. Tijdens het brouwen en vergisten ging alles zoals verwacht, de waarden waren goed en het rook ook goed. We zijn ruim twee maanden na de brouwdag en al een paar weken maak ik steeds een flesje open om te proeven, maar het bier is niet op druk.
Ik heb na de vergisting een week gewacht met bottelen en 5 g suiker per liter toegevoegd omdat ik niet te veel koolzuur wil. Nu is er nauwelijks koolzuur en het bier smaakt niet droog maar een beetje zoetig. Het lijkt alsof er geen hergisting is geweest. Kan het aan de gist liggen? Ik heb Lallemand Windsor Ale gebruikt, 1 zakje op 15 liter.

Het was mijn dertiende brouwsel maar gelukkig ben ik niet bijgelovig. Ik ga het gewoon opnieuw proberen. Misschien met een andere (wel Engelse) gist.

Gossi:
Het enigste wat ik kan bedenken dat het alcoholpercentage zo hoog is dat de gist niet meer kan werken. Kan dat?
Je zou van een paar flesjes het dopje er af kunnen halen en een paar korreltjes verse gist in doen en op nieuw doppen. Na 14 dagen moet het goed zijn.
Succes.

Snelbier:

--- Citaat van: Theo Mol op 14-05-2021  13:34 u ---Mijn Old Speckled Hen-kloon is niet gelukt. Tijdens het brouwen en vergisten ging alles zoals verwacht, de waarden waren goed en het rook ook goed. We zijn ruim twee maanden na de brouwdag en al een paar weken maak ik steeds een flesje open om te proeven, maar het bier is niet op druk.
Ik heb na de vergisting een week gewacht met bottelen en 5 g suiker per liter toegevoegd omdat ik niet te veel koolzuur wil. Nu is er nauwelijks koolzuur en het bier smaakt niet droog maar een beetje zoetig. Het lijkt alsof er geen hergisting is geweest. Kan het aan de gist liggen? Ik heb Lallemand Windsor Ale gebruikt, 1 zakje op 15 liter.
Het was mijn dertiende brouwsel maar gelukkig ben ik niet bijgelovig. Ik ga het gewoon opnieuw proberen. Misschien met een andere (wel Engelse) gist.

--- Einde van citaat ---
Gist lijkt ruim voldoende, zou het niet aan moeten liggen.
- Na vergisting koud gelagerd? Kan zoveel gist neerslaan dat hertgisting moeizaam gaat.
- Staan de flessen niet te koud? Hergisting gaat vlotter met wat extra warmte.
==============
Als warmer zetten niet helpt kan je altijd nog bottelgist in de flessen doseren, kan een willekeurige gist als S33 zijn..
Beetje gist hydrateren in ruim water.  Flessen goed koelen.
Dop eraf, paar ml gist-oplossing met pipet erin en fles weer cappen. Moet binnen 2 weken bubbels geven.
opnieuw brouwen kan altijd nog.  Succes,  Snelbier.

Jacques:
5 g bottelsuiker per liter bier is niet zo heel veel. Je hebt daardoor sowieso niet zo heel veel koolzuur in je bier.
Omdat je schrijft dat je bier zoetig smaakt is het vermoedelijk een kwestie van geduld hebben.

Hoe lang geleden is het bier gebotteld?
Bij welke temperatuur heeft het bier gestaan na het bottelen?
Bij welke temperatuur heeft de nagisting (de langzame vergisting van je bier direct aansluitend aan de hoofdgisting) plaatsgevonden?


Eriks:
De gebruikte gist kan tot ongeveer 7% alcohol. Zit je daar niet tegen die begrenzing?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie