Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Franziskaner gist opkweekbaar?  (gelezen 6995 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.196
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Franziskaner gist opkweekbaar?
« Reactie #75 Gepost op: 06-05-2021 23:15 u »
En hoe zit het dan met dat verhaal over opbouw van celwanden waar olijfolie een rol zou spelen en als vervanging van zuurstof?

Als je een een starter op een magneetroerder zet en de erlenmeyer alleen afdekt met een stuk aluminiumfolie komt er voldoende zuurstof bij je starter en draagt een druppel olijfolie niet zo veel bij aan de vermeerdering van de gist. Iets anders is het als je geen geroerde starter maakt.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 760
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Franziskaner gist opkweekbaar?
« Reactie #76 Gepost op: 14-05-2021 09:29 u »
Ik ben nu weer een Rochefort 10 aan het opkweken, zie vooral het waterslot de "verkeerde kant" op gaan, zeker een teken van zuurstof tekort?! Ik laat het maar even doen, maar stel dat ik een ballon had gebruikt, dan zou deze toch naar binnen worden getrokken?
Het flesje staat nu wel vanaf het begin op de magneetroerder, maar geen enkele gewichtsafname...
14 mei 21; nog steeds geen teken van leven...
Wat voor soort appelsap gebruiken jullie? ik vertrouw die van de A..i eigenlijk niet meer, ik heb nu al 3 x achter elkaar geen succes, dat kan toch nooit goed zijn. (Heb nu op gewichtsafname gecontroleerd).
In ieder geval ga ik nu andere (merken) proberen, of bij de volgende brouw wat wort bewaren...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.651
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Franziskaner gist opkweekbaar?
« Reactie #77 Gepost op: 14-05-2021 09:53 u »
Appelsap is vrij zuur en ik heb gemerkt dat dat de opkweek wat kan vertragen, maar zuur is wel goed om ook bacteriegroei te remmen. zolang er maar geen conserveringsmiddelen inzitten. Maar beter is het om wat wort te nemen of moutextract. Wat even opgekookt is geweest. en niet teveel toevoegen in je flesje hooguit 5 ml en zoveel mogelijk het originele bier van de gist afschenken. Zo vers mogelijk flesje nemen en lager alcohol bier geeft ook meer kans dat er nog levende cellen inzitten (Rochefort 8 )

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 760
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Franziskaner gist opkweekbaar?
« Reactie #78 Gepost op: 14-05-2021 10:24 u »
Appelsap is vrij zuur en ik heb gemerkt dat dat de opkweek wat kan vertragen, maar zuur is wel goed om ook bacteriegroei te remmen. zolang er maar geen conserveringsmiddelen inzitten. Maar beter is het om wat wort te nemen of moutextract. Wat even opgekookt is geweest. en niet teveel toevoegen in je flesje hooguit 5 ml en zoveel mogelijk het originele bier van de gist afschenken. Zo vers mogelijk flesje nemen en lager alcohol bier geeft ook meer kans dat er nog levende cellen inzitten (Rochefort 8 )
Ik zal het toch eens met een moutextract proberen, is eigenlijk ook zo gemaakt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.196
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Franziskaner gist opkweekbaar?
« Reactie #79 Gepost op: 14-05-2021 14:47 u »
Appelsap is vrij zuur en ik heb gemerkt dat dat de opkweek wat kan vertragen, maar zuur is wel goed om ook bacteriegroei te remmen. zolang er maar geen conserveringsmiddelen inzitten. Maar beter is het om wat wort te nemen of moutextract. Wat even opgekookt is geweest. en niet teveel toevoegen in je flesje hooguit 5 ml en zoveel mogelijk het originele bier van de gist afschenken. Zo vers mogelijk flesje nemen en lager alcohol bier geeft ook meer kans dat er nog levende cellen inzitten (Rochefort 8 )

Het is juist goed dat appelsap vrij zuur is...
Voor de vergisting is het goed dat de pH tussen de 4,8 en 5,0 zit.
Appelsap heeft een pH van ronde de 3. Dat kan de vermeerdering vertragen maar heeft inderdaad het gunstige effect dat veel andere micro-organismen zich niet kunnen vermenigvuldigen.
Overigens gaat de pH omhoog als je een beetje gistvoeding toevoegt aan appelsap. Je vangt dan 2 vliegen in 1 klap. De pH is gunstiger en de gist beschikt over meer voedingstoffen.

Tags: