Hobbybrouwen > Brouwproces

Onderdruk in opkweekflesje

<< < (3/4) > >>

Rinus:
Hoe zeker is het eigenlijk dat een waterslot ongewenste gasten tegenhoud bij zo een kwetsbare gist depot opkweek? Bij een normale fermentatie geloof ik het wel getuige de enorme hoofdvergisting.
Maar bij zo'n kleine kolonie vraag ik mij toch af of die wel veilig zitten achter het waterslot.

JBL:

--- Citaat van: Rinus op 12-05-2021  22:05 u ---Hoe zeker is het eigenlijk dat een waterslot ongewenste gasten tegenhoud bij zo een kwetsbare gist depot opkweek? Bij een normale fermentatie geloof ik het wel getuige de enorme hoofdvergisting.
Maar bij zo'n kleine kolonie vraag ik mij toch af of die wel veilig zitten achter het waterslot.

--- Einde van citaat ---

Hoe zeker dat is weet ik niet, maar waarom zou het kwetsbaarder zijn dan het wort in het vergistingsvat in de eerste uren of dagen na het koelen en overhevelen en vr de gisting op gang komt?

Rinus:

--- Citaat van: JBL op 13-05-2021  09:05 u ---Hoe zeker dat is weet ik niet, maar waarom zou het kwetsbaarder zijn dan het wort in het vergistingsvat in de eerste uren of dagen na het koelen en overhevelen en vr de gisting op gang komt?

--- Einde van citaat ---
Ik zou zeggen omdat je een grote hoeveelheid vitale gist aan je wort toevoegt krijgen ongewenste gasten (die met veel minder zijn) dan geen of veel minder kans.

JBL:

--- Citaat van: Rinus op 13-05-2021  09:56 u ---Ik zou zeggen omdat je een grote hoeveelheid vitale gist aan je wort toevoegt krijgen ongewenste gasten (die met veel minder zijn) dan geen of veel minder kans.

--- Einde van citaat ---

Zou kunnen...
Het lijkt overigens allemaal goed te komen. Einde ochtend stond het waterniveau in beide bollen gelijk. En zojuist zag ik dat er nu overdruk is in het flesje (zie foto).



Het lijkt erop dat er nu koolzuur wordt aangemaakt. Ik verwacht ook dat hij in de loop van de middag/avond blubjes laat zien.
De onderdruk zal dan inderdaad het gevolg zijn geweest van een snelle zuurstofopname door de gistcellen. Ik moet zeggen dat het een tamelijk 'jong' flesje Westmalle dubbel was (gebrouwen in februari dit jaar), dat bovendien ruim een week op 4 graden in de koelkast had gestaan. Dus nagenoeg alle gist zal naar de bodem zijn gezakt.
Er was dan in ieder geval voldoende actieve gist om al direct na het schudden zuurstof te consumeren (en daarmee de luchtdruk te verlagen).

Wat is nu het beste moment om over te gieten naar een erlenmeijer op een magneetroerder (met extra wort)?
Wachten tot er een krausen ring zichtbaar wordt in het flesje? Dan is de hoofdvergisting achter de rug en weet je dat er voldoende actieve gist is/was om het hele zaakje te vergisten.
Uiteraard niet te lang wachten daarna.
Of zijn er andere ervaringen met goede resultaten?

Jacques:

--- Citaat van: JBL op 12-05-2021  09:53 u ---Enthousiast geworden door mijn eerste geslaagde opkweek van Westmalle gist, heb ik gisteren nog een flesje Westmalle dubbel open getrokken.
Voorzichtig uitgeschonken bij een gasvlam, klein laagje laten staan en daar 15 20 cl wort (10% oplossing MEP in water, ca. 10 minuten gekookt en daarna afgekoeld) toegevoegd.
Schudden... waterslot erop...
Maar tot mijn grote verbazing veranderde de overdruk in het flesje (als gevolg van de bevestiging siliconenstop met waterslot) in een onderdruk.
Vanmorgen - opnieuw bij een gasvlam - het waterslot even verwijderd om het water weer op gelijk niveau te brengen.
Maar binnen een half uur toonde het waterslot weer een behoorlijke onderduk in het het flesje (zie foto).



Het kan niet aan termperatuurverschillen liggen. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?
Ik heb even zitten denken dat het zou kunnen komen door zuurstrofverbruik van de weer actief geworden gistcellen, maar dan zou  er wellicht ook koolzuur moeten worden aangemaakt.
Heeft iemand een idee wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn?

--- Einde van citaat ---

Voor mij een bekend verschijnsel. Heel wat keren heb ik dit waargenomen. Een goed beluchte starter laat dit verschijnsel sterker zien dan starter die niet of veel minder belucht is.
Naar mijn idee komt het door het verbruik van zuurstof door de gist aan het begin van de vergisting.
Het beste is een starter niet af te sluiten met een waterslot en in plaats daarvan een groot stuk aluminiumfolie over de hals van de fles te vouwen. Je krijgt hier door meer gistgroei. Wat professioneel ook veel gedaan wordt is een prop steriele watten in de hals van de fles duwen en daarover een stuk aluminiumfolie.
Als je ziet dat er een schuimlaag zich ontwikkeld heeft kun je een waterslot plaatsen om de snelheid van de vergisting in de gaten te houden.

Het gebruik van een ballonnetje kan nuttig zijn om te onderzoeken of het mogelijk is om gist op te kweken uit het depot van een commercieel bier, maar voor bieren waarvan bekend is dat er opkweekbare gist in zit kun je het ballonnetje weg laten.


--- Citaat van: JBL op 13-05-2021  13:45 u ---Zou kunnen...
Het lijkt overigens allemaal goed te komen. Einde ochtend stond het waterniveau in beide bollen gelijk. En zojuist zag ik dat er nu overdruk is in het flesje (zie foto).



Het lijkt erop dat er nu koolzuur wordt aangemaakt. Ik verwacht ook dat hij in de loop van de middag/avond blubjes laat zien.
De onderdruk zal dan inderdaad het gevolg zijn geweest van een snelle zuurstofopname door de gistcellen. Ik moet zeggen dat het een tamelijk 'jong' flesje Westmalle dubbel was (gebrouwen in februari dit jaar), dat bovendien ruim een week op 4 graden in de koelkast had gestaan. Dus nagenoeg alle gist zal naar de bodem zijn gezakt.
Er was dan in ieder geval voldoende actieve gist om al direct na het schudden zuurstof te consumeren (en daarmee de luchtdruk te verlagen).

Wat is nu het beste moment om over te gieten naar een erlenmeijer op een magneetroerder (met extra wort)?
Wachten tot er een krausen ring zichtbaar wordt in het flesje? Dan is de hoofdvergisting achter de rug en weet je dat er voldoende actieve gist is/was om het hele zaakje te vergisten.
Uiteraard niet te lang wachten daarna.
Of zijn er andere ervaringen met goede resultaten?

--- Einde van citaat ---

Zodra je ziet dat het waterslot minder actief wordt kun je de starter vergroten. De gistcellen zitten dan vol met reservestoffen waardoor het voor de gist makkelijker is om nieuwe gistcellen aan te maken. Dat bevorder je weer door de grotere starter goed te beluchten en af te dekken met groot stuk aluminiumfolie...

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie