Hobbybrouwen > Algemene vragen hobbybrouwen

Wanneer te bottlen?

<< < (2/2)

Jacques:

--- Citaat van: Gevaku op 11-05-2021  22:20 u ---Hartelijk bedankt, had een SG van 1.013 dus prima om te bottelen ze zitten nu in de fles. Hopelijk over een week stiekem al de eerste openen en dan over 2+ weken lekker genieten.  :biersmile:

--- Einde van citaat ---

Het behalen van het eind SG van een recept zegt niets. Het namelijk niet uitgesloten dat het bier dat jij gebrouwen hebt wat verder uitgist. Er zijn veel factoren die de vergistingsgraad van je bier bepalen. Als je een andere batch mout hebt dan de ontwikkelaar van het recept kan het zijn je wat hoger of lager uitkomt. In de praktijk is dat altijd het geval...
Ook de wijze van verwarmen, de dikte van het beslag en de mate van roeren factoren die van belang zijn.

Eigenlijk is meer toeval dan regel dat je precies op het eind SG van een recept uitkomt.
Vandaar dat de volgende werkwijze wordt geadviseerd:
- laat je bier uitgisten (nagenoeg geen werking meer van je waterslot);
- meet  het SG van je bier en noteer deze;
- laat je bier nog 4 dagen tot maximaal 7 dagen staan;
- met het SG van je bier nog een keer;
- als het SG niet gedaald is kun je met een gerust hart bottelen.
- wanneer het SG gedaald is wacht je weer 4 dagen en meet je het SG daarna opnieuw.


Omdat je nu gebotteld hebt kan het inderdaad zijn dat je te veel koolzuur in je flessen krijgt zoals anderen ook geschreven hebben.
Maar zo om de 5 dagen een flesje open en controleer de koolzuurdruk. Vergeet niet om van je bier te genieten (bijna niets smaakt zo lekker als je eerst gebrouwen bier...)
Als de druk heel hoog wordt zul je sneller moeten drinken. Zet het bier goed koud weg zodat het bier in je glas past. En dek de kratten af waarin het bier zit met doeken. Dat beperkt de schade mocht er onverhoopt een flesje exploderen.

Bill_W_Polo:
Hallo Gevaku,
Ik begrijp helemaal je vraag, ik heb hier zelf ook mee geworsteld. Het antwoord van Jacques geeft hierin de goede richting aan, hij heeft heel veel ervaring. Zelf haal ik het bier van de gist af als de eerste heftige gisting voorbij is, na drie dagen ongeveer. Dan gaat het van het gistvat een gistfles in, en daarin laat ik het staan totdat het SG stabiel is. Ik let daarbij niet op voorspelde SG want het kan maar zo zijn dat je door een kleine wijziging of omstandigheid minder vergistbare suikers hebt geproduceerd dan de bedoeling was. Maar ja, ik brouw voor me eigen, en brouw geen kloon die precies zo smaken moet als het origineel.
Veel succes

Wim

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie