Hobbybrouwen > Algemene vragen hobbybrouwen

Wanneer te bottlen?

(1/2) > >>

Gevaku:
Hallo allemaal,

Ik ben midden in het proces van mijn eerste eigen gebrouwen bier, nu brouw ik een blond (vermoedelijk een sterk blond) bier en is het bezig te vergisten. Nu vroeg ik mij af wanneer het moment was om te vergisten, het zit momenteel 12 dagen in het vergistingsvat en elke ~30 seconde bubbelt het nog. Nou stond er op het recept dat het 10-14 dagen zou moeten gisten. Betekent dit dat ik het nu al kan bottelen of moet ik nog eventjes wachten?

Alvast bedankt!

joenedu:
Heb je de mogelijkheid om de dichtheid te meten? Dat zou dan ongeveer 3-5 dagen gelijk moeten zijn voordat je kan bottelen. Alles hangt af van de gebruikte gist, begin dichtheid (SG) en de dichtheid waar je nu op zit.
Bubbels in het waterslot kunnen ook komen door andere factoren, bv temperatuursverschillen.

Gevaku:
Hartelijk bedankt, had een SG van 1.013 dus prima om te bottlen, ze zitten nu in de fles. Hopelijk over een week stiekem al de eerste openen en dan over 2+ weken lekker genieten.  :biersmile:

oude geuze:
Je moet niet alleen kijken naar of het SG laag is, maar vooral of het constant is. Ik heb bij een eerder brouwsel een keer te vroeg gebotteld: de gist bleek nog voldoende suikers te hebben om heel veel koolzuur te produceren. Met een paar exploderende flesjes als gevolg.
Als het waterslot nog elke 30 seconden bubbelt, zou ik nog niet gaan bottelen.

Voor nu zou ik het gewoon in je flesjes laten zitten en ergens opbergen waar het niet zo erg is als er één knapt. Koud wegzetten helpt! En gewoon snel opdrinken natuurlijk.

Jaap W:
Geduld is een schone zaak. Meten is weten. Als het (eind) SG enige dagen gelijk is gebleven dan pas bottelen. Dan nog 14 dagen in de warmtekast zodat de hergisting in de fles goed  door gaat en dan een paar dagen koud en donker wegzetten Succes en hopelijk krijg je geen bierbommen, of bij het openen van de flesjes bierfonteinen.  :proost: :nut:

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie