Hobbybrouwen > Grondstoffen

IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019

<< < (2/9) > >>

Hopfenfox:
Ja banaan, maar ook een soort kruidige vanille-achtige geur. Het deed me in elk geval meteen aan Ijwit en Zatte denken wat me sterkt in de gedachte dat de gist echt dat bier maakt.

Markie Mark:

--- Citaat van: hansHalberstadt op 11-05-2021  20:54 u ---is je nog iets opgevallen over de geur tijdens de gisting? ik ruik banaantjes lijkt het.

--- Einde van citaat ---

Dat is inderdaad een herkenbare geur.
Ik had in mijn notities staan dat de geur deed denken aan:
Karakteristieke IJgistgeur (bekend van hun commerciėle bieren)
Banaan
Vanille
en zelfs een hint van gerookt.

Richard3:
Ik ga dit weekend bottelen, zal doorgeven wat het eind sg is geworden!

Wel leuk dat mijn opkweek hiervoor gebruikt wordt 😀

hansHalberstadt:

--- Citaat van: Richard3 op 13-05-2021  18:07 u ---Ik ga dit weekend bottelen, zal doorgeven wat het eind sg is geworden!

Wel leuk dat mijn opkweek hiervoor gebruikt wordt 😀


--- Einde van citaat ---
Ik zie toch wel een duidelijk verschil. De gist van Richard3 (PaasIJ) gedraagt zich sterk flocculerend en bij zwenken van het flesje komt het als een groot vel los van de bodem.
Mijn IJwit van 2019 heeft veel meer een stofgist karakter en bij zwenken lost de gist langzaam op van de bodem dat zie je ook omdat het flesje veel troebeler blijft. Toch gek want het zou dezelfde gist moeten zijn.
hier de gistingcurve via weging tot nu toe. PaasIJ bevat meer gist.

 

L.win:
Mijn resultaten met het brouwen van de IJwitgist uit 2019 van Hans;

Begin SG 1061
Eind SG    1011
SVG 82%
Alc 6,8%

Maischschema (als dat van invloed is)
10 min 54°c
20 min 63°c
40 min 72°c
5  min  78°c

Een heerlijke geur!! Zeker banaanachtig en fris.
Bier ziet er nog (erg) troebel uit, is dit herkenbaar?
Nu minimaal 2 weken wachten. Moeilijk! :-)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie