Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019  (gelezen 4114 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.528
  • Land: nl
  • meten is weten
IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Gepost op: 10-05-2021 22:45 u »
Nav dit topic
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,43043.msg653854.html#msg653854
heb ik een proef opgezet om de SVG en mogelijk smaak te vergelijken van beide depots.
Als het goed is dan is het dezelfde gist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 402
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #1 Gepost op: 11-05-2021 08:26 u »
Leuke test en ik ben erg benieuwd. Mijn IJwit met PaasIJ-gist is volgens de iSpindel van 1060 gezakt naar 1009 en dat is 84% SVG. Hij heeft zelfs op 1002 gestaan maar dat was toen de temperatuur in het vat per ongeluk was opgelopen tot 35 graden. De iSpindel corrigeert het SG duidelijk niet voor de temperatuur. Ik laat hem nog even zijn opruimwerk doen en dan gaat ie komend weekend de fles in. Dan kan ik ook met de hydrometer aan de slag want de iSpindel zit er altijd wel wat naast. Die 84% lijkt me echter een prima benadering.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.528
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #2 Gepost op: 11-05-2021 09:21 u »
Dan kan ik ook met de hydrometer aan de slag want de iSpindel zit er altijd wel wat naast. Die 84% lijkt me echter een prima benadering.
Super. Mochten andere mensen gegevens hebben van SVG voor ijwit gist dan ook graag hier posten.

Offline Markie Mark

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 71
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #3 Gepost op: 11-05-2021 20:38 u »
Hierbij mijn input Hans.
Gist opgekweekt uit 3 flesjes PaasIJ 2021.
Dat opgebouwd naar een 0,8 liter giststarter voor 18 liter wort.
Brouwdatum: 11-04-2021
Botteldatum: 24-04-2021
Vergisting gestart op 21 graden Celsius en uit zichzelf op laten lopen tot max 25 graden Celsius en weer uit zichzelf terug laten zakken tot 21 graden Celsius en daarop vasthouden tot de botteldatum.
Er is Wyeast Nutrient Blend toegevoegd als gistvoeding en niet belucht.

begin SG 1061 hydrometer
eind SG 1015 hydrometer
SVG 75,8%

Mocht je meer info nodig hebben dan lees ik het wel.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.528
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #4 Gepost op: 11-05-2021 20:54 u »
Hierbij mijn input Hans.
Gist opgekweekt uit 3 flesjes PaasIJ 2021.
Dat opgebouwd naar een 0,8 liter giststarter voor 18 liter wort.
Brouwdatum: 11-04-2021
Botteldatum: 24-04-2021
Vergisting gestart op 21 graden Celsius en uit zichzelf op laten lopen tot max 25 graden Celsius en weer uit zichzelf terug laten zakken tot 21 graden Celsius en daarop vasthouden tot de botteldatum.
Er is Wyeast Nutrient Blend toegevoegd als gistvoeding en niet belucht.

begin SG 1061 hydrometer
eind SG 1015 hydrometer
SVG 75,8%

Mocht je meer info nodig hebben dan lees ik het wel.
is je nog iets opgevallen over de geur tijdens de gisting? Ik ruik banaantjes lijkt het.

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 402
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #5 Gepost op: 11-05-2021 21:00 u »
Ja banaan, maar ook een soort kruidige vanille-achtige geur. Het deed me in elk geval meteen aan Ijwit en Zatte denken wat me sterkt in de gedachte dat de gist echt dat bier maakt.

Offline Markie Mark

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 71
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #6 Gepost op: 11-05-2021 21:45 u »
is je nog iets opgevallen over de geur tijdens de gisting? ik ruik banaantjes lijkt het.

Dat is inderdaad een herkenbare geur.
Ik had in mijn notities staan dat de geur deed denken aan:
Karakteristieke IJgistgeur (bekend van hun commerciële bieren)
Banaan
Vanille
en zelfs een hint van gerookt.

Offline Richard3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 262
  • Land: nl
  • Kunnen wij het brouwen?? Nou en of !!
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #7 Gepost op: 13-05-2021 18:07 u »
Ik ga dit weekend bottelen, zal doorgeven wat het eind sg is geworden!

Wel leuk dat mijn opkweek hiervoor gebruikt wordt 😀

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.528
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #8 Gepost op: 13-05-2021 20:27 u »
Ik ga dit weekend bottelen, zal doorgeven wat het eind sg is geworden!

Wel leuk dat mijn opkweek hiervoor gebruikt wordt 😀

Ik zie toch wel een duidelijk verschil. De gist van Richard3 (PaasIJ) gedraagt zich sterk flocculerend en bij zwenken van het flesje komt het als een groot vel los van de bodem.
Mijn IJwit van 2019 heeft veel meer een stofgist karakter en bij zwenken lost de gist langzaam op van de bodem dat zie je ook omdat het flesje veel troebeler blijft. Toch gek want het zou dezelfde gist moeten zijn.
hier de gistingcurve via weging tot nu toe. PaasIJ bevat meer gist.

 

Offline L.win

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #9 Gepost op: 14-05-2021 10:10 u »
Mijn resultaten met het brouwen van de IJwitgist uit 2019 van Hans;

Begin SG 1061
Eind SG    1011
SVG 82%
Alc 6,8%

Maischschema (als dat van invloed is)
10 min 54°c
20 min 63°c
40 min 72°c
5  min  78°c

Een heerlijke geur!! Zeker banaanachtig en fris.
Bier ziet er nog (erg) troebel uit, is dit herkenbaar?
Nu minimaal 2 weken wachten. Moeilijk! :-)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.528
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #10 Gepost op: 14-05-2021 10:45 u »

Een heerlijke geur!! Zeker banaanachtig en fris.
Bier ziet er nog (erg) troebel uit, is dit herkenbaar?
Nu minimaal 2 weken wachten. Moeilijk! :-)
Dat troebele zou goed kunnen. in mijn vergelijkend proefje kun je dat mooi zien. PaasIJ geeft een grote klont gist op de bodem, IJwit geeft een stofgist die langzaam oplost bij zwenken en lan blijft zweven.

Offline L.win

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #11 Gepost op: 14-05-2021 10:52 u »
Ben hem nu weer aan het opkweken vanuit de slurry. Ook nu weer hetzelfde beeld als uit jouw test.

Maar blijkbaar zijn dit toch verschillende gisten?!

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.528
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #12 Gepost op: 14-05-2021 11:35 u »
Ben hem nu weer aan het opkweken vanuit de slurry. Ook nu weer hetzelfde beeld als uit jouw test.

Maar blijkbaar zijn dit toch verschillende gisten?!
De ijwit komt uit mijn buisje met glycerol erbij en de paasij was van reincultuur gemaakt van een buisje afkomstig van Richard3. Ik weet niet of glycerol iets met uitvlokking vorkomen kan doen. verder moet ik nog de SVG bepalen als het helemaal uitgegist is en evt smaakverschil. Daarna ga ik nog een iets groter brouwsel maken en weer vergelijken. Dus echte conclusies zijn er nog niet. Maar wel vreemd inderdaad dat er zulke verschillen zijn in flocculatie.   

Offline Richard3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 262
  • Land: nl
  • Kunnen wij het brouwen?? Nou en of !!
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #13 Gepost op: 15-05-2021 16:14 u »
Mijn begin SG was 1059
Mijn eind SG was 1016
Vergistingsgraad is dan 73%

Ik heb een opkweek gebruikt van een fles PaasIJ 2021, deze heeft Hans op reincultuur gezet en bovenstaande proef mee uitgevoerd.

Offline Markie Mark

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 71
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #14 Gepost op: 15-05-2021 16:25 u »
Mijn begin SG was 1059
Mijn eind SG was 1016
Vergistingsgraad is dan 73%

Ik heb een opkweek gebruikt van een fles Paasij 2021, deze heeft Hans op reincultuur gezet en bovenstaande proef mee uitgevoerd.

Dan zitten we dichtbij elkaar qua SVG in onafhankelijke bouwsels met deze PaasIJ 2021 gist. Ik heb nu een nieuw bouwsel ermee aan het vergisten staan sinds eergisteren. Versie 2.0 van mijn IJwitkloon met gistslurrie die weer opgestart was in een giststarter.

Offline thepsych

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
  • bierbrouwen: al mijn hobbies komen hier bijeen.
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #15 Gepost op: 16-05-2021 08:52 u »
Ik heb gisteren een halve liter giststarter met IJwit  gist van HansHalberstadt in de koelkast gezet omdat ik nog niet kan brouwen. Maar die zakt inderdaad slecht. Ik heb wel eens gelezen dat die gisten die niet zo goed zakken toch wat andere gisten zijn. Als je gisten alsmaar doorkweekt veranderd je verhouding van flocculerende versies en die dat niet doen. Ik vraag me dan ook af wat er gebeurd als je de fractie van Hans die goed uitgezakt is gebruikt voor een giststarter en daarna kijkt naar de flocculatie. Ik gok dat /drink er een biertje op dat die giststarter goed uitzakt.

Tegelijkertijd loop ik daardoor wel tegen een probleempje aan. Ik heb nu een halve liter giststarter die niet mooi uitzakt, na 1 dag, maar ik wil in mijn nieuwe brouwsel niet al die oude wort (en nog appelsap) erbij hebben. Tips hoe hier mee om te gaan?

Offline Richard3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 262
  • Land: nl
  • Kunnen wij het brouwen?? Nou en of !!
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #16 Gepost op: 16-05-2021 09:03 u »
1 dag in de koelkast, dan zakt ie uit. Daarna afgieten en het bezinksel enten bij je brouwsel.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.528
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #17 Gepost op: 16-05-2021 10:37 u »
De gist die Richard3 heeft zakt waarschijnlijk veel sneller uit dan die thepsych van mij had gekregen. Hoewel het dezelfde gist zou zijn. Ik denk niet dat je de eigenschappen van gist kunt veranderen door een flocculerend deel te isoleren. Of er moeten 2 verschillende gisten door elkaar gezeten hebben die we nu dus beiden gescheiden hebben door reinkweken. Ik ben er nog niet uit wat nu de eigenschappen zijn van de IJwit gist zoals die door de brouwerij gebruikt wordt. Of ze zouden toch een bottelgist gebruikt hebben voor PaasIJ. Die gist flocculeert namelijk wel heel erg en levert een soort kauwgomplak op de bodem. Maar dan zou de smaak ook anders zijn en zover ben ik nog niet bij mij.

Offline thepsych

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
  • bierbrouwen: al mijn hobbies komen hier bijeen.
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #18 Gepost op: 16-05-2021 14:59 u »
Ik ben eens wat gaan lezen en kwam dit tegen.

https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/166/365/RUG01-002166365_2014_0001_AC.pdf  Zoeken op flocculatie.

Hij stelt dat de genetische eigenschap de belangrijkste bijdrage aan flocculatie geeft. Hij sluit niet uit dat herhaald gebruik genetische veranderingen geven die de flocculatie beinvloeden. Lijkt me hier niet zo waarschijnlijk als verklaring voor het verschil in flocculatie. Een fysieke verklaring voor verschil in dit gedrag van de gist lijkt onwaarschijnlijk. Zouden het dan niet toch twee gisten zijn, en waarom zouden die geen vergelijkbare smaak kunnen opleveren?

Ik ben benieuwd of we nog een antwoord op deze kwestie krijgen.

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 402
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #19 Gepost op: 17-05-2021 12:45 u »
Vandaag gebotteld en de hydrometer kunnen gebruiken:

Begin SG 1060
Eind SG 1014
SVG 75,7%
ABV 6%

Maischen
Temperatuur — 63 °C — 30 min
Temperatuur — 72 °C — 30 min
Temperatuur — 78 °C — 10 min

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.528
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #20 Gepost op: 18-05-2021 17:52 u »
Vandaag het proefje gebotteld.
IJwit:
geur:esters, banaan
smaak: esters banaan fruitig
stofgist
SG 1005

PaasIJ:
geur: zurig, vrij neutraal
smaak:kruidnagel
SG 1012
sterke plakgist
Lijken dus duidelijk 2 verschillende gisten. Maar welke is nu de echte?

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 402
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #21 Gepost op: 18-05-2021 18:00 u »
Dat zag ik niet aankomen, dan ben ik toch erg benieuwd. Ik vond de geuren uit het gistvat van de opgekweekte PaasIJ-gist toch echt typisch IJwit. Gistdepot onderin gistvat was best plakkerig. De kruidnagelsmaak had ik niet, maar ik had dan ook op 24 graden en hoger vergist.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.528
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #22 Gepost op: 19-05-2021 21:45 u »
Dat zag ik niet aankomen, dan ben ik toch erg benieuwd. Ik vond de geuren uit het gistvat van de opgekweekte PaasIJ-gist toch echt typisch IJwit. Gistdepot onderin gistvat was best plakkerig. De kruidnagelsmaak had ik niet, maar ik had dan ook op 24 graden en hoger vergist.
Als ik jouw bier zo zie: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,43043.msg654222.html#msg654222 dan lijkt dat heel sterk op wat ik met IJwit had: troebel door zwevende gist en eur zoals je verwacht. Daarom snap ik niet dat die paasij bij dat proefje van mij zoveel daarvan afweek. Begin me toch af te vragen of ze niet toevallig toch een paar batches PaasIJ met bottelgist hebben gebotteld, waaronder die van Richard3 die ik van hem heb gekregen.

Offline L.win

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #23 Gepost op: 19-05-2021 21:58 u »
Als ik jouw bier zo zie: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,43043.msg654222.html#msg654222 dan lijkt dat heel sterk op wat ik met IJwit had: troebel door zwevende gist en eur zoals je verwacht. Daarom snap ik niet dat die paasij bij dat proefje van mij zoveel daarvan afweek. Begin me toch af te vragen of ze niet toevallig toch een paar batches PaasIJ met bottelgist hebben gebotteld, waaronder die van Richard3 die ik van hem heb gekregen.

Hans,
Ik heb van jou 2 kleine buisjes met IJwitgist uit 2019.
Nog veel troebelheid. Wel heerlijke smaak.  Ga hem over weekje of 3 eens naast het originele open trekken ter vergelijking.

Eigenlijk moeten we deze gebrouwen bieren, ergens in de zon eens naast elkaar kunnen zetten om ze eens goed met elkaar en met het origineel te vergelijken.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.528
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #24 Gepost op: 19-05-2021 22:30 u »
Hans,
Ik heb van jou 2 kleine buisjes met IJwitgist uit 2019.
Nog veel troebelheid. Wel heerlijke smaak.  Ga hem over weekje of 3 eens naast het originele open trekken ter vergelijking.

Eigenlijk moeten we deze gebrouwen bieren, ergens in de zon eens naast elkaar kunnen zetten om ze eens goed met elkaar en met het origineel te vergelijken.
Dat zou zeker een goed idee zijn. Er is vast wel een handige plek ergens halverwege af te spreken op een mooie plek met mooi weer. Ik dacht dat er meer mensen waren die mijn IJwit gist hebben gekregen dat voorgesteld hadden, dus misschien met 3 of 4 man zou zelfs kunnen. misschien even verder via pb regelen. evt weekendje kamperen zou ook kunnen maar weet niet of dat tot de mogelijkheden behoort. Zou wel een mooi verslagje op kunnen leveren voor het forum. 

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 402
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #25 Gepost op: 19-05-2021 23:07 u »
als ik jou bier zo zie: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,43043.msg654222.html#msg654222 dan lijkt dat heel sterk op wat ik met ijwit had: troebel door zwevende gist en eur zoals je verwacht. Daarom snap ik niet dat die paasij bij dat proefje van mij zoveel daarvan afweek. Begin me toch af te vragen of ze niet toevallig toch een paar batches paasij met bottelgist hebben gebotteld, waaronder die van Richard3 die ik van hem heb gekregen.

Je citeert hier de verkeerde. De foto is van L.Win. De mijne trek ik over twee weken pas open, dus hoe die er uit zal zien is nog even afwachten. Bij het bottelen was het in elk geval een troebel witbier, zeker niet helder. En dus gebrouwen met opgekweekte Paasij 2021.

Offline Chefke

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #26 Gepost op: 20-05-2021 16:51 u »
Hans, topper,

Nogmaals bedankt voor de IJwit gist.
Ik heb hem in 3 stappen opgekweekt tot 1.5L. De vergisting liep zeer voorspoedig, ik moest het waterslot even vervangen met een blow-off haha.

Mijn resultaat, gemeten met de hydrometer:
Start SG 1.053
Eind SG 1.004
SVG 92.5%
Hij staat pas 1.5week te hergisten op de fles dus over de smaak kan ik vooralsnog niets zeggen.

Offline Markie Mark

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 71
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #27 Gepost op: 28-05-2021 14:36 u »
Hoi Hans,

Ik heb nog weer een dataset voor je maar weet niet of dit als ‘valse duplo’ gezien moet worden. Ik heb nl. de gistslurrie van mijn eerste IJwitkloon gebruikt in een nieuwe giststarter. Het is dus afkomstig vanuit de flesjes PaasIJ 2021 en 1x hergebruikt.

Verschil met de vorige kloonpoging is de schaalgrootte (nu 11 liter destijds 20 liter), er is minder koriander en citroenschil gebruikt en het citroensap is in zijn geheel weggelaten. Vergisting vond gecontroleerd plaats op 21 graden Celsius strak.

StartSG = 1061
eind SG = 1016
SVG = 73,8%.

Het was ook weer een enorme dikke gistkoek die vast op de bodem lag van het vat en het bier al relatief helder.

Brouwdatum: 13-05-2021
Botteldatum: 28-05-2021

Groeten,
Mark


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.528
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #28 Gepost op: 28-05-2021 18:36 u »

StartSG = 1061
eind SG = 1016
SVG = 73,8%.

Het was ook weer een enorme dikke gistkoek die vast op de bodem lag van het vat en het bier al relatief helder.

Dat doet inderdaad precies denken aan de PaasIJ gist uit mijn testje.

Offline thepsych

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
  • bierbrouwen: al mijn hobbies komen hier bijeen.
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #29 Gepost op: 28-05-2021 21:30 u »
Sinds 26/5 staat er een variant op het Ijwit te gisten op 21/22 graden na een forse giststarter met HH opgekweekte IJgist. Was 1061, vandaag al op 1031 volgens de spindel. Ik kijk het even aan wat het wordt en zet zn het recept in de cloud. Ben wat voorzichtig geweest met toevoegingen, maar voor de smaak nu vergisting maar op 22 graden gezet.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.528
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #30 Gepost op: 29-05-2021 12:58 u »
Vandaag het proefje gebotteld.
IJwit:
geur:esters, banaan
smaak: esters banaan fruitig
stofgist
SG 1005

PaasIJ:
geur: zurig, vrij neutraal
smaak:kruidnagel
SG 1012
sterke plakgist
Lijken dus duidelijk 2 verschillende gisten. Maar welke is nu de echte?
Vandaag geproefd.
IJwit geur is esters, smaak is esters/licht boterbabbelaars
PaasIJ geur is esters, smaak is kruidnagel.

Offline Richard3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 262
  • Land: nl
  • Kunnen wij het brouwen?? Nou en of !!
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #31 Gepost op: 30-05-2021 07:40 u »
Heeft er al iemand het SG gemeten van een fles IJwit?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.528
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #32 Gepost op: 30-05-2021 10:53 u »
Heeft er al iemand het SG gemeten van een fles IJwit?

Volgens de metingen die iemand bij Trile-W heeft gedaan was het 1015. Dus op basis van SG zou de PaasIJ opkweek dan dichter in de buurt zitten dan mijn IJwit opkweek uit 2019.
Vraag is dan natuurlijk hoe dat kan en als ik niet de originele gist zou hebben, wat heb ik dan wel. Of zou het een menggist zijn?

Offline thepsych

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
  • bierbrouwen: al mijn hobbies komen hier bijeen.
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #33 Gepost op: 30-05-2021 16:46 u »
Maar het SG aan het einde en dus ook de SVG is ook afhankelijk van het hele brouwproces en niet alleen van de gist. Ik heb ook een batch staan gisten met IJwit van HansH en ik ben begonnen op afgelopen woensdag en hij gaat steady naar beneden maar niet erg hard. Zit nu op 1022 volgens de iSpindel....
Ik zal laten weten wat mijn SVG blijkt te zijn.

Offline L.win

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #34 Gepost op: 05-06-2021 21:35 u »
De IJwitgist uit het buisje van Hans H., welke ik uit de slurry van het vorige brouwsel opnieuw heb opgekweekt, heeft bij mij een svg van 100% gehaald!

Begin sg 1072
Eind sg    1000.
Alc. 10%

Sterke blonde
75% mout 3 EBC
25% kristalsuiker

Fermentis us 05 heeft met hetzelfde bier een svg van  81,6%
Begin sg 1072
Eind sg   1010
Alc 8,6%

@hans
Ik geloof nooit dat het de IJwitgist is die ik heb overgenomen van jou.
Niet erg! Want het is een bijzonder lekkere gist! Hij blijft wel zeer troebel.

Zou de brouwerij ons niet verder kunnen helpen met deze vraag rondom die paasIJ gist en de gist die Hans in 2019 uit een IJwit heeft gehaald?

Misschien kan Hans met zijn mooie grafieken een goede vraag aan ze stellen?

Offline thepsych

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
  • bierbrouwen: al mijn hobbies komen hier bijeen.
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #35 Gepost op: 06-06-2021 09:10 u »
Volgens de Ispindel is mijn wort met HH IJwit gist van 1057 nu op 1006, gecorrigeerd naar temp (nu op 23 graden) denk ik 1008. Maar hij borrelt nog steeds na 1 1/2 week. Berekend is de SVG dan nu al 85.7%. Wel hoog denk ik. Het smaakt niet verkeerd, zit wel een bijsmaakje aan maar kan ook van de toevoegingen zijn, bittere sinaasappel. Ik hoop toch dat met het opkweken er geen verkeerd beest in is gekomen.
Ik laat weten hoe het eindigt.

Offline thepsych

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
  • bierbrouwen: al mijn hobbies komen hier bijeen.
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #36 Gepost op: 12-06-2021 17:46 u »
Na een beetje terugkoelen, 14 graden, na 2 weken gisten waarvan de laatste dagen geen veranderingen bij Ispindel, gebotteld. SVG is 87%. ABV is ongeveer 7% geworden.
In een spa flesje een beetje bier gedaan en op druk gebracht en later gedronken. Niet verkeerd, vermoedelijk nog veel effect van de gist, mijn vrouw zegt, smaakt echt naar een witbiertje maar ik vind het wat aan de zoete kant en te weinig zuur. Vermoedelijk ook omdat ik een en ander had aangepast in het maisschen en water/zout huishouding



We kunnen wel een keer afspreken in Rosmalen, tussen Gorinchem en Groesbeek in...

Offline L.win

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #37 Gepost op: 13-06-2021 09:39 u »
Het bier oogt hetzelfde! Die troebelheid, dat komt echt niet vanuit het IJwit.

Rosmalen, mooie thuiswedstrijd voor jou ;-) maar prima aan te rijden voor mij.

Offline L.win

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #38 Gepost op: 14-06-2021 14:05 u »
Ik heb een mail gestuurd naar de brouwerij, waar ik het volgende antwoord kreeg;

 

Klonen op het hobbybrouwen forum; hele mooie manier om steeds meer over brouwen te leren! Heb het topic even doorgelezen en vind het heel leuk om te zien hoeveel tijd en moeite er in de IJwit wordt gestopt; complimenten!

 

Ik zal eerst een paar zaken rectificeren/ophelderen. We zijn zeker niet afgestapt van onze huisgist; de originele lijn hebben we enkel ter opslag liggen bij Weihenstephan. We gebruiken IJgist veel, maar niet uitsluitend. Zo lees ik de tip om uit Session IPA op te kweken, maar bespaar jezelf die tijd. We proberen juist weinig gist in Session IPA over te houden, en de gist die er wel in zit is geen IJgist. Wat betreft pasteuriseren: we kunnen in Amsterdam niet genoeg brouwen om aan alle vraag te voldoen. Daarom laten we af en toe wat brouwen bij collega’s in België, waarbij een korte pasteurisatiestap nodig is. Wil je IJgist proberen op te kweken zou ik tegenwoordig aanraden om Blondie te gebruiken; sowieso ongepasteuriseerd, stressloze IJgist en een bier wat niet zo helder hoeft. Paasij werkt zoals je ziet ook helemaal prima, maar die kan je helaas niet altijd kopen ;-)

 

Onderstaande kwestie: Dit zijn twee verschillende gistsoorten. PaasIJ ziet er logisch uit voor IJgist, dat uit IJwit is geen IJgist. Ergens in het proces misschien een diastaticus-variant binnengeslopen. Oh ja, ik las die suggestie ook nog, maar ik beloof je dat IJgist geen diastaticus is. We hergisten niet op fles dus voegen ook geen gist toe bij bottelen.

 
Hoop dat dit een en ander opheldert!

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 402
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #39 Gepost op: 14-06-2021 14:22 u »
Wat tof dat ze zo uitgebreid en eerlijk reageren, erg leuk. En die Blondie is erg lekker en dus geen straf om op te kweken.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.528
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #40 Gepost op: 14-06-2021 14:53 u »
Wat tof dat ze zo uitgebreid en eerlijk reageren, erg leuk. En die Blondie is erg lekker en dus geen straf om op te kweken.
Dus dan is de gist die ik uit het flesje IJwit heb opgekweekt waarschijnlijk een gist die om de een of andere reden wel in het flesje zat maar er eigenlijk niet in thuis hoorde.   

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.528
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #41 Gepost op: 14-06-2021 14:55 u »
Ik zal die blondie een keer kopen en opkweken en vergelijken met de paasIJ gist.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.528
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Reactie #42 Gepost op: 14-06-2021 22:32 u »
we kunnen in Amsterdam niet genoeg brouwen om aan alle vraag te voldoen. Daarom laten we af en toe wat brouwen bij collega’s in België, waarbij een korte pasteurisatiestap nodig is.
misschien een restje Belgische gist dan wat ik had opgekweekt omdat die Belgische brouwers misschien dan ook nog andere bieren maken met andere gist en je kans hebt op restjes van die gist.
Ik weet ook dat brouwerijen bang zijn voor een diastaticus variant omdat die lastig te verwijderen is.   

Tags: