Recepten > Discussie over recepten

Fuller ESB "kloon"

(1/2) > >>

MaartenM:
Hoi allen,

ik wil een soort kloon van Fuller ESB gaan brouwen, met iets andere hop. Ik heb het recept gebaseerd op "Brew classic European beers at home" en "British real Ale".

Dit is mijn opzet:

Basis
OmschrijvingWaardeNaam receptFuller ESB "kloon"KenmerkBrouwdatum10/05/2021BiertypeBitter (Ordinary & Best)Aantal liters25Gewenst begin SG1053 (5.7 Vol% alc.)Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaardeTotaal benodigd brouwwater36.3 literMaischdikte3.3 l/kgMaischwater20.0 literSpoelwater16.3 literKooktijd90 minutenBerekende kleur34 EBC (BrouwVisie)Berekende bitterheid39 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleurPale ale mout, zomer gerst90.9 %5.500 kg5 EBCCrystal malt9.1 %0.550 kg130 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelFuggle (UK)4.5 %40 gr90 minuten21 EBUChallenger5.8 %10 gr90 minuten7 EBUNorthdown8.1 %10 gr90 minuten9 EBUWGV7.8 %10 gr10 minuten3 EBU

Gist
OmschrijvingWaardeGistsoort1968 London ESB AleGist toegevoegd alsGiststarterVolume starter0 mlBeluchtingstijd0 uurTemperatuur giststarter0C

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte166C90 minuten3.3 l/kg278C5 minuten3.3 l/kg


Ik zit alleen te stoeien met de waterbehandeling.

Ik dacht toe te voegen:

3.54 g CaSO4.2H2O
3.48 g CaCl2.2H20
0.4 g 80% melkzuur

Dit zou geven volgens BrouwVisie (met mijn water):

124 ppm Ca
220 ppm CO3
6.7 ppm Mg
76 ppm SO4
23 ppm Na
88 ppm Cl

Volgens Brewfather:

100 ppm Ca
43 ppm HCO3
0 ppm Mg
99 ppm SO4
6 ppm Na
88 ppm Cl

De gekozen hoeveelheden komen uit Brewfather's auto suggestie; maar ik had geen MgSO4, dus dat heb ik weggelaten en voor de pH correctie wat melkzuur gebruikt. De waarden die ik op internet tegen kom zijn nog een stuk extremer (Ca verdubbeling en SO4 verdrievoudiging. Misschien is dat wat heel extreem; suggesties zijn welkom

groeten
Maarten

Takkie83:
Ik volg graag! Heb je bewust voor een niet-Engelse basismout gekozen of kwam het gewoon zo uit?

Mijn eerste bitter was niet echt een succes dus ik leer graag bij. Over waterbehandeling kan ik helaas geen zinnige dingen zeggen.

Succes!  :brouwen:

MaartenM:
De mout was toevallig; had op black friday voor een prikkie 25 kg viking malt bij Twoj Browar gekocht :D

MaartenM:
Ik ga het brouwen zoals boven aangegeven behalve dat ik volgens brewfather nog 2,33 g CaCl2 en 2,37 g CaSO4 toevoeg aan het spoelwater

MaartenM:
Opbrengst 25 L met begin SG van 1054 vlg hydrometer en ispindel. Perfect verlopen brouwdag met opvallend snelle filtratie.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie