Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Fuller ESB "kloon"  (gelezen 812 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 930
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Fuller ESB "kloon"
« Gepost op: 10-05-2021 22:30 u »
Hoi allen,

ik wil een soort kloon van Fuller ESB gaan brouwen, met iets andere hop. Ik heb het recept gebaseerd op "Brew classic European beers at home" en "British real Ale".

Dit is mijn opzet:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptFuller ESB "kloon"
Kenmerk
Brouwdatum10/05/2021
BiertypeBitter (Ordinary & Best)
Aantal liters25
Gewenst begin SG1053 (5.7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater36.3 liter
Maischdikte3.3 l/kg
Maischwater20.0 liter
Spoelwater16.3 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur34 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid39 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale ale mout, zomer gerst90.9 %5.500 kg5 EBC
Crystal malt9.1 %0.550 kg130 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Fuggle (UK)4.5 %40 gr90 minuten21 EBU
Challenger5.8 %10 gr90 minuten7 EBU
Northdown8.1 %10 gr90 minuten9 EBU
WGV7.8 %10 gr10 minuten3 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1968 London ESB Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0C


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166C90 minuten3.3 l/kg
278C5 minuten3.3 l/kg



Ik zit alleen te stoeien met de waterbehandeling.

Ik dacht toe te voegen:

3.54 g CaSO4.2H2O
3.48 g CaCl2.2H20
0.4 g 80% melkzuur

Dit zou geven volgens BrouwVisie (met mijn water):

124 ppm Ca
220 ppm CO3
6.7 ppm Mg
76 ppm SO4
23 ppm Na
88 ppm Cl

Volgens Brewfather:

100 ppm Ca
43 ppm HCO3
0 ppm Mg
99 ppm SO4
6 ppm Na
88 ppm Cl

De gekozen hoeveelheden komen uit Brewfather's auto suggestie; maar ik had geen MgSO4, dus dat heb ik weggelaten en voor de pH correctie wat melkzuur gebruikt. De waarden die ik op internet tegen kom zijn nog een stuk extremer (Ca verdubbeling en SO4 verdrievoudiging. Misschien is dat wat heel extreem; suggesties zijn welkom

groeten
Maarten


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Fuller ESB "kloon"
« Reactie #1 Gepost op: 11-05-2021 08:03 u »
Ik volg graag! Heb je bewust voor een niet-Engelse basismout gekozen of kwam het gewoon zo uit?

Mijn eerste bitter was niet echt een succes dus ik leer graag bij. Over waterbehandeling kan ik helaas geen zinnige dingen zeggen.

Succes!  :brouwen:

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 930
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Fuller ESB "kloon"
« Reactie #2 Gepost op: 11-05-2021 09:01 u »
De mout was toevallig; had op black friday voor een prikkie 25 kg viking malt bij Twoj Browar gekocht :D

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 930
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Fuller ESB "kloon"
« Reactie #3 Gepost op: 14-05-2021 10:03 u »
Ik ga het brouwen zoals boven aangegeven behalve dat ik volgens brewfather nog 2,33 g CaCl2 en 2,37 g CaSO4 toevoeg aan het spoelwater

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 930
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Fuller ESB "kloon"
« Reactie #4 Gepost op: 14-05-2021 15:23 u »
Opbrengst 25 L met begin SG van 1054 vlg hydrometer en ispindel. Perfect verlopen brouwdag met opvallend snelle filtratie.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 930
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Fuller ESB "kloon"
« Reactie #5 Gepost op: 23-05-2021 10:22 u »
En dan de vraag: al bottelen of nog even wachten:



Hij was heel mooi stabiel 1020 en trilt nu wat tussen 1019 en 1020. Ik neig naar nog een aantal dagen wachten, wat denken jullie?

Offline D.R.K.

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 281
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: Fuller ESB "kloon"
« Reactie #6 Gepost op: 23-05-2021 10:50 u »
Wat zou je verwachte eind SG moeten zijn? 1020 lijkt wat hoog als ik kijk naar je begin SG en verwacht % alcohol, dan zou je nog door moeten gaan tot een 1010 ongeveer.

Wat je kan doen is een sample nemen en nameten met je hydrometer, het kan zijn dat er wat vuiligheid op je Ispindel zit waardoor die wat hoog blijft.

Zelf zou ik nog even wachten want SG is nu net aan 3 dagen zo rond de 1020.

succes :proost:

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 930
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Fuller ESB "kloon"
« Reactie #7 Gepost op: 23-05-2021 11:08 u »
Het verwachte eind SG is 1016 dus daar zit ik net boven. Ik wacht dan inderdaad nog een paar dagen en doe dan als hij een aantal dagen niet afneemt bij bottelen ook een meting met hydrometer. Dank voor de suggesties

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 930
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Fuller ESB "kloon"
« Reactie #8 Gepost op: 30-05-2021 16:10 u »
Vandaag gebotteld. Eind SG was 1019 volgens iSpindel en 1016 volgens hydrometer. Ik heb gebotteld met 4.25 g/L suiker (5 mL oplossing per fles). Bottelen was een eitje met mijn aliexpress pomp. Snel en schoon en in de tijd dat hij een flesje vult kan ik de vorige kroonkurken!

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 930
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Fuller ESB "kloon"
« Reactie #9 Gepost op: 13-06-2021 21:51 u »
Het bier heeft (nog) niet erg stabiel schuim, de geur en smaak hebben in eerste instantie iets wat ik niet helemaal kan plaatsen en waar ik niet tevreden mee ben. Ik zou zeggen: weeig/bloemig. Nasmaak is goed en mondgevoel ook. Ik snap niet waar het vandaan komt; temperatuur kan het niet zijn dus vermoedelijk niet de gist maar dan?! Graan of hop. Geen vies bier maar ook niet goed.

Tags: