Hobbybrouwen > Brouwproces

Zure tripel

<< < (2/4) > >>

Roelof:
Alles is een keertje goed ontsmetten, vooral de kraantjes, die gooien vaak roet in het eten. In geval van nood kun je ook dunne bleek gebruiken, niet erg milieuvriendelijk maar het werkt wel, alles wel goed naspoelen. Wel Dunne bleek gebruiken, die andere is gemaakt om aan de wand te blijven kleven.

Jackkiej:
Ik zal eens even gaan kijken wat ik heb liggen, en anders moet ik het nog even inslaan.
Maar is het dan echt mogelijk dat er bij het witbiertje een besmetting is ontstaan alleen maar door het opendraaien van het kraantje om een meting te verichten?

Gossi:
Het is zo moeilijk vast te stellen waar je besmetting vandaan komt. Dat gistvat is dat ook oud net als de oxi?
Koop een nieuwe liefst zonder kraantje. Als je één keer een besmetting hebt, raak je het haast niet meer kwijt met die miljarden gistcellen.
Brouw ze.

Jacques:

--- Citaat van: Jackkiej op 11-05-2021  14:30 u ---Star San kan gewoon zonder te spoelen in contact met het bier?
Star San moet ik overigens nog kopen, het enige wat ik nu heb is chemipro caustic en puro oxi, beiden zijn trouwens al over datum sinds 2016, is dat erg? (zou eigenlijk niet over datum kunnen toch?)
Ik vrees zelf ook dat het een infectie is, maar ben erg benieuwd naar waar het fout ging om dit te voorkomen, vooral omdat het witbiertje nu ook zurig smaakte vlak voor het bottelen.

--- Einde van citaat ---

Chemipro Caustic en Puro Oxi zijn, mits droog bewaard, onbeperkt houdbaar.

Direct na het koken is je wort steriel. Zodra het wort afgekoeld is tot zo'n 40 ºC is het zeer gevoelig voor infecties. Vandaar ook dat het goed is snel af te koelen en snel gist te enten. Je gistvat moet goed gedesinfecteerd zijn. Kraantjes zijn een punt van aandacht. Dat geldt in het bijzonder voor kogelkranen. 

Jackkiej:
Denk dat het probleem wel is gevonden, kraantje helemaal gesloopt en stonk zelfs naar bier, ik wist niet dat de kraantjes helemaal uit elkaar moesten.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie