Hobbybrouwen > Brouwproces

Zure tripel

(1/4) > >>

Jackkiej:
Hallo allemaal,

Nu al een paar maanden ervaringen aan het opdoen en al paar keer gebrouwen.
Eerste biertje was nog een voorgehopt moutextract (Mangrove Jacks golden lager), deze smaakte redelijk, alleen een beetje moutig van smaak en niet veel schuimhoudbaarheid.

Na gebrouwen te hebben met het moutextract wilden we een Brewferm moutpakket uitproberen, de Gabriel tripel. De ketel waar we dit in deden was een goedkope elektrische rvs ketel van ongeveer 27 liter. Deze bleek echter niet geschikt om te maischen voor een 20L brouwsel, het duurde uren, en de temperatuur was niet gelijk (geprobeerd te roeren, mogelijk veel te weinig geroerd). We deden dit overigens in een brouwzak.

Bij het koken de hop in hopzakjes, 1 bij begin, 2e bij 15 min voor einde samen met 5gr geplet korianderzaad, en 5 min voor einde de glucose uit het pakket toegevoegd.

Na het koken gekoeld met een spiraalkoeler (ging in 20 min) en met hevelslang door een brouwzak in de gistemmer, 2 zakjes van de korrelgist uit het pakket er bij en deksel met waterslot er op.

Begin SG was 1071 (weet even niet meer wat het doel was 1085 denk ik) en eind SG was 1014 (~7,7% dus waar 9% de bedoeling was).

We hadden de tripel gebrouwen op 7-3, laten gisten op ~21 graden in het donker en op 21-3 gebotteld (7,5 g/ltr kristalsuiker).

2 mei was het bier 6 weken aan het rijpen op kamertemperatuur en gingen we proeven, het bier smaakt en ruikt zuur, er is geen schuim en weinig koolzuur.
Ik ben bang dat het bier mislukt is, maar wat is daar de reden van geweest? Daar wil ik graag achterkomen, we hebben alles altijd schoongemaakt en laten weken in puro oxi (wel over datum).

Jackkiej:
Ons 3e brouwsel (Brewferm mr. White) hebben we overigens in een Grainfather gebrouwen wat perfect ging, 2 dagen terug nog SG gemeten en geproefd, hij smaakte al erg goed en zat al wat koolzuur in en goed schuim. Vandaag nog een keer gemeten en gebotteld en nu smaakte die zuur. Zou dit kunnen door het kraantje waar we 2 dagen terug nog het monster mee genomen hebben? Of is dit normaal en komt het met die nog wel goed?

Dund:
Klinkt alsof je een infectie te pakken hebt. Advies is om al je materiaal echt een keer goed schoon te maken met oxi en zodra je gaat vergisten ieder contactmoment met je bier zo schoon mogelijk moet houden. Overal even een spray star san erop. Dus ook na de oxi net voordat je bier in het vat gaat star san in het vat.

oude geuze:
Was het bier vooordat je het bottelde nog goed? Of heb je toen niet geproefd? Want als het toen nog goed was, kan de infectie misschien uit het flesje komen en is het een goed idee nog een ander flesje te proberen voordat de hele mikmak in het riool verdwijnt.

Jackkiej:

--- Citaat van: Dund op 11-05-2021  07:23 u ---Klinkt alsof je een infectie te pakken hebt. Advies is om al je materiaal echt een keer goed schoon te maken met oxi en zodra je gaat vergisten ieder contactmoment met je bier zo schoon mogelijk moet houden. Overal even een spray star san erop. Dus ook na de oxi net voordat je bier in het vat gaat star san in het vat.

--- Einde van citaat ---
Star San kan gewoon zonder te spoelen in contact met het bier?
Star San moet ik overigens nog kopen, het enige wat ik nu heb is chemipro caustic en puro oxi, beiden zijn trouwens al over datum sinds 2016, is dat erg? (zou eigenlijk niet over datum kunnen toch?)
Ik vrees zelf ook dat het een infectie is, maar ben erg benieuwd naar waar het fout ging om dit te voorkomen, vooral omdat het witbiertje nu ook zurig smaakte vlak voor het bottelen.


--- Citaat van: oude geuze op 11-05-2021  08:21 u ---Was het bier vooordat je het bottelde nog goed? Of heb je toen niet geproefd? Want als het toen nog goed was, kan de infectie misschien uit het flesje komen en is het een goed idee nog een ander flesje te proberen voordat de hele mikmak in het riool verdwijnt.

--- Einde van citaat ---
De tripel smaakte niet heel goed voor het bottelen, dit kan ik zelf niet helemaal bevestigen door smaakverlies die ik destijds had (corona), maar volgens mij was hij toen niet zuur, of niet heel zuur. (het was in ieder geval niet zo zuur als dat het nu is)
Het maischproces kan er niet voor zorgen dat het bier zuur wordt?
De flesjes hadden we ruim een uur laten weken in een bak heet water + soda, afgespoeld met oxi dmv flessenspoelers. Alle flesjes die ik heb geprobeerd (stuk of 5) zijn tot nu toe allemaal hetzelfde.

EDIT: is het witbier, de mr. White, nu ook een verloren zaak?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie