Hobbybrouwen > Apparatuur

Brew bucket Brewmaster blow off op een Klarstein vergistingsvat 30 liter?

(1/4) > >>

JBL:
Ik heb zojuist een gevecht geleverd met de enorme schuimproductie van het Westmalle gist. En daar ben ik eerlijk gezegd een beetje klaar mee.
Ik ben nu op zoek naar een vergistingsvat met een iets grotere capaciteit en een eenvoudige  doch solide mogelijkheid om een blow off te koppelen.
De combinatie van een Klarstein rvs vergistingsvat van 30 liter met een Brew bucket Brewmaster blow off lijkt mij een hele mooie.
Maar ik vraag me af of dat blow off pijpje eenvoudig en probleemloos op de Klarstein te bevestigen is (qua gatgrootte, hellingshoek deksel...).
Hieeft iemand hier ervaring mee? Of kan iemand hier iets zinnigs over zeggen?

https://www.Brouwland.com/en/our-products/brewing/ss-brewtech/accessories/d/ss-brewtech-blow-off-barb-voor-ftss-en-brew-bucket-lids-2

https://www.klarstein.nl/?cl=details&cnid=f6ee07b85c7d12e13bf03ef999cfa3e3&anid=d76b8e8c83914c3ebdc764f0eb7b0f14&varselid[0]=b8ecd25245b73f33d38f7b35f663b8de

Jacques:
Er bestaat ook zoiets als schuimstop...

Een blow off kan een oplossing zijn. Het beste is een slang te gebruiken met een grote diameter om verstopping te voorkomen.

JBL:
Over schuimstop is best veel discussie. Niet alleen hier, maar ik zag het ook op buitenlandse sites. Allerlei theorieŽn passeren daar de revue. Met name over mogelijke schade voor de gezondheid en effecten op het bier. Dat maakt me niet op voorhand enthousiast... Wordt dit ook bij commerciŽle brouwers wel gebruikt?

In ieder geval ga ik voor een aanzienlijk groter vergistingsvat voor de gevallen waarin ik met Westmalle gist vergist. Ik ben nog een beetje aan het dubben wat voor..
Ik zie nergens ervaringen met de Transfermer van 35 liter. Is die nog niet beschikbaar? Of absoluut een slechte keuze?

Jaap W:
De uitloop voor de blow off bevestig ik met een tri-clamp op het deksel van mijn gistvat. Als de blow off eraf gaat komt er een siliconenplug met waterslot in het gat en is de zaak weer luchtdicht.
Ik gebruik de eerste 3 dagen van de vergisting altijd een blow off en dat was de laatste keer maar goed ook. 54 liter gistvat met 38 liter wort, ongeveer 12 cm onder de rand en toch kwam het schuim in grote hoeveelheden door de blow off. Het emmertje onder de slang maakte overuren. Na die heftige vergisting (in 3 dagen van 1079 naar 1025) een normaal waterslot op het vat gezet en het staat nu rustig verder te gisten. Laatste 5 dagen van 1025 naar 1020 dus gaat de goeie kant op.
  :proost: :nut:

JBL:

--- Citaat van: Jaap W op 12-05-2021  13:07 u ---De uitloop voor de blow off bevestig ik met een tri-clamp op het deksel van mijn gistvat.

--- Einde van citaat ---

Hoe ziet dat er uit? Ik kan me er niet goed een voorstelling van maken...

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie