Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ik wil een zoeter bier met een eind-sg van 1.012  (gelezen 2873 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.017
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ik wil een zoeter bier met een eind-sg van 1.012
« Reactie #25 Gepost op: 08-05-2021 22:13 u »
Ik heb vandaag een nieuwe weizen gebrouwen, zelfde ingrediŽnten. Heb toch maar besloten de vergistingstemperatuur niet te verhogen maar een 62C/30 min en een 73C/30 stap te gebruiken. In mijn originele post was dat een uur op 68 ļC, een dwaling van mijn kant denk ik, nu ik eens door mijn oude recepten ben gegaan.

Maischschema's hebben veel minder invloed op de zoetbeleving dan vaak gedacht wordt. Zoals Ingo terecht opmerkt hebben de niet vergistbare suikers een lage zoetkracht.
Andere factoren zoals de gebruikte gist, bitterheid en enthoeveelheden van de gist hebben veel meer invloed op het eindresultaat.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Eriks

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik wil een zoeter bier met een eind-sg van 1.012
« Reactie #26 Gepost op: 08-05-2021 22:33 u »
Maischschema's hebben veel minder invloed op de zoetbeleving dan vaak gedacht wordt. Zoals Ingo terecht opmerkt hebben de niet vergistbare suikers een lage zoetkracht.
Andere factoren zoals de gebruikte gist, bitterheid en enthoeveelheden van de gist hebben veel meer invloed op het eindresultaat.

Hij zit niet in het rijtje, dacht dat brouwzouten ook een aardige invloed kunnen hebben op de zoetbeleving.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.017
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ik wil een zoeter bier met een eind-sg van 1.012
« Reactie #27 Gepost op: 08-05-2021 22:55 u »
Hij zit niet in het rijtje, dacht dat brouwzouten ook een aardige invloed kunnen hebben op de zoetbeleving.

Niet alle brouwzouten... Maar chloride kan een vollere en moutigere smaak geven dat geassocieerd kan worden met zoetig.

Offline leo.baltus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: 00
Re: Ik wil een zoeter bier met een eind-sg van 1.012
« Reactie #28 Gepost op: 10-05-2021 09:14 u »
Niet alle brouwzouten... Maar chloride kan een vollere en moutigere smaak geven dat geassocieerd kan worden met zoetig.

Dit!

Ik voeg altijd een beetje calciumfosfaat toe aan mijn bieren, ooit mee ge-experimenteerd vond het wel prettig. Dat is volgens mijn aantekeningen al ruim 5 jaar geleden ook in mijn weizen recept geslopen. Dat geeft een drogere smaak, calciumchloride geeft inderdaad een meer vollere, zachtere smaak (Narziss pag 98). Ik denk dat ik weet wat aan mijn volgende brouwsel veranderd wordt :-)

Weizen komt altijd wel op. Ergens heeft iemand in deze draad gedacht dat ik mijn bieren niet lekker vind, dat heb ik niet gezegd, het gaat me juist om de verfijning van het recept.

Offline leo.baltus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: 00
Re: Ik wil een zoeter bier met een eind-sg van 1.012
« Reactie #29 Gepost op: 17-06-2021 09:36 u »
Inmiddels veel gelezen over waterbehandeling en zouten. Wist ik eigenlijk wel een beetje maar had er nooit veel aandacht aan besteed, want ingewikkeld, en vaag over wat ik er van zou kunnen verwachten.

Dat was een totaal verkeerde inschatting! Ik had ook in Brewersfriend de 'water chemistry' links laten liggen, en dat is toch wel een handige toevoeging (zij het wat onhandig in de bediening). Nu kan ik naar het gewenste waterprofiel toe rekenen.

Ik heb een weizen gebrouwen met dit waterprofiel:

Ca+2Mg+2Na+Cl-SO4-2HCO3-
106.34.052.5149.987.24.189

Wat voor mij neerkwam op het toevoegen van 3 g calciumsulfaat, 3 g keukenzout en 4 g calciumchloride (9 ml van een 33% oplossing).

Heb er deze week een Lowenweizen bij gepakt om te vergelijken en het verschil in zoetheid (beleving) is totaal weg! Ik kan het bijna niet geloven dat ik hier al die jaren overheen heb gekeken. Hier heeft zich een nieuwe dimensie van mijn brouwhobby geopend, zij het wat nerdy maar dat is oke.

Dank aan iedereen die heeft meegeholpen om tot dit inzicht te komen.

Offline Derp

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 335
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik wil een zoeter bier met een eind-sg van 1.012
« Reactie #30 Gepost op: 17-06-2021 10:57 u »
Kan dit filmpje dat in het waterbehandeling topic voorbij kwam ook aanraden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.017
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ik wil een zoeter bier met een eind-sg van 1.012
« Reactie #31 Gepost op: 17-06-2021 21:35 u »
Kan dit filmpje dat in het waterbehandeling topic voorbij kwam ook aanraden.

Je bedoelt denk ik


Offline Derp

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 335
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik wil een zoeter bier met een eind-sg van 1.012
« Reactie #32 Gepost op: 18-06-2021 10:03 u »
Je bedoelt denk ik


Oeps, Was ik de link vergeten? Die bedoelde ik ja.

Offline leo.baltus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: 00
Re: Ik wil een zoeter bier met een eind-sg van 1.012
« Reactie #33 Gepost op: 18-06-2021 10:31 u »
Oeps, Was ik de link vergeten? Die bedoelde ik ja.

Ja, ik had hem gevonden hoor. Zeker interessant!

Tags: