Hobbybrouwen > Brouwproces

Eerste brouwsel: enkele vragen

(1/3) > >>

marcodej:
Hallo allemaal,

Nieuw op dit forum, als startende brouwer.

Gisteren mijn eerste brouwsel gebrouwen, als het goed is het begin van een nieuwe, leuke (corona)hobby. ;)

Ik heb een startpakketje aangeschaft voor een batch van 5 liter Weizen. Uiteindelijk staat de emmer fijn te vergisten, maar ik liep toch tegen wat dingen aan - waar jullie mij vast wel bij kunnen helpen:

1. Temperatuur maischen: het was een meerstapsmaisch, van 43 graden stapsgewijs oplopend naar uiteindelijk 78 graden. Ik vond het lastig de temperatuur onder controle te houden op mijn gasfornuis. De temperatuur binnen de pan verschilde heel erg op verschillende plekken. Daarnaast leek de temperatuur bij het verwarmen naar de volgende stap heel lang weinig te doen om daarna ineens relatief snel omhoog te schieten. Kan ook aan de thermometer liggen had ik het idee. Zijn er tips om dit beter te controleren en wellicht tips voor een goede thermometer?
2. Vochtverlies na koken: Na het maischen en spoelen kwam ik uit op de geplande liters en SG-waarde (5,7 liter met SG 1.046). Dus dat was mooi. Na het koken zou ik uit moeten komen op 5 liter met een SG van 1.055. Maar ik kwam uit op 4,2 liter met SG van 1.070. Heeft dit elkaar te maken? Dus veel verdamping leidt tot een relatief hoge SG? En zijn er tips om het kookverlies te beperken?
3. Koelen: ik kreeg de temperatuur niet tot 20 graden in mijn gootsteen met koelementen en ijsblokjes. Ik kwam tot ongeveer 25 graden. Uiteindelijk de emmer even in de koelkast gezet. Is dat aan te raden en zijn er tips om 5 liters efficient te koelen (zijn wortkoelers voor 5 liter nodig?)

De emmer staat nu mooi te gisten, dus heb alsnog goede hoop op een mooie Weizen.

Hoor graag wat tips en tricks voor deze envoudige thuisbrouwer, zodat ik dat mee kan nemen naar mijn volgende brouwsel.

Dank!

LAM:
Hey Marco!
1. Bij mijn eerste 5 liter brouwsel heb ik een BBQ thermometer gebruikt. Dit was achteraf geen goed idee, omdat de voeler helemaal vol loopt met wort. Dan vindt er een soort kortsluiting plaats en klopt er niks meer van de temperatuur. Heb je een elektrische thermometer? Check dan of hij waterdicht is. De truc is in ieder geval dat wanneer je verwarmt, je heel goed roert. Kost wat bloed zweet en tranen, maar levert een stabieler resultaat. En je kunt de temperatuur dan beter meten. Het helpt ook om de pan te isoleren met bijvoorbeeld radiatorfolie of een flinke handdoek. Kijk wel uit als je op gas kookt! Het kan smelten of in brand vliegen.
2. Het vochtverlies (resultaat van de verdampingssnelheid) verschilt per kookketel. Je weet nu hoeveel water je per uur verdampt (begin volume min eind volume gedeeld door de kooktijd in uren) en dit kun je aan extra water toevoegen bij het maischen of spoelen. Dan kom je uiteindelijk  precies goed uit. Een recept is namelijk niet universeel en verschilt per brouwketel en hangt af van vele omstandigheden. SG 1070 is trouwens wel een aardig hoog sg voor een weizen. Je krijgt een stevige weizen zo hahaha. Uitgaande van een eind SG van rond de 1012 en het gebruik van bottelsuiker zal je weizen iets meer dan 8% alcohol bevatten :nut: . Volgende keer zou je met dit probleem ook wat kokend water kunnen toevoegen aan het einde van de kook om het juiste volume en sg te krijgen.
3. Koelen in de gootsteen werkte bij mij prima. Wel moet je af en toe het water verversen. Je kunt hem ook op kamertemperatuur af laten koelen met de deksel er op. Gevaar is dan wel dat er toch een infectie optreedt. Ik denk niet dat het echt nodig is om een wortkoeler te kopen voor 5 liter bier. Dat levert veel verlies op ben ik bang. Of je moet een mini spiraalkoelertje maken.

Succes met je volgende brouwsel!
LAM

dutch peter:

--- Citaat van: marcodej op 03-05-2021  21:42 u ---1. Temperatuur maischen: het was een meerstapsmaisch, van 43 graden stapsgewijs oplopend naar uiteindelijk 78 graden. Ik vond het lastig de temperatuur onder controle te houden op mijn gasfornuis. De temperatuur binnen de pan verschilde heel erg op verschillende plekken. Daarnaast leek de temperatuur bij het verwarmen naar de volgende stap heel lang weinig te doen om daarna ineens relatief snel omhoog te schieten. Kan ook aan de thermometer liggen had ik het idee. Zijn er tips om dit beter te controleren en wellicht tips voor een goede thermometer?
--- Einde van citaat ---

Kijk voor een thermometer eens op een van de online brouw shops - daar vind je vast iets dat je past. Qua temperatuur in de pan, die zou redelijk homogeen als je blijft roeren en dan schiet de temp. ook niet opeens omhoog. Als de temp dan stijgt, het gas omlaag een paar graden voor de gewenste temp - dan schiet je er niet overheen.


--- Citaat van: marcodej op 03-05-2021  21:42 u ---2. Vochtverlies na koken: Na het maischen en spoelen kwam ik uit op de geplande liters en SG-waarde (5,7 liter met SG 1.046). Dus dat was mooi. Na het koken zou ik uit moeten komen op 5 liter met een SG van 1.055. Maar ik kwam uit op 4,2 liter met SG van 1.070. Heeft dit elkaar te maken? Dus veel verdamping leidt tot een relatief hoge SG? En zijn er tips om het kookverlies te beperken?
--- Einde van citaat ---

Ja, het SG geeft aan hoeveel suiker er in de vloeistof is opgelost. als je dus meer verdamp, dan veranderd die verhouding en gaat je SG omhoog. Aanvullen met water en je SG zakt weer.
Geen tip om het kookverlies te beperken, maar met dit verlies moet je dus meer spoelen en met een grotere hoeveelheid beginnen, dus 6,5 liter overhouden.


--- Citaat van: marcodej op 03-05-2021  21:42 u ---3. Koelen: ik kreeg de temperatuur niet tot 20 graden in mijn gootsteen met koelementen en ijsblokjes. Ik kwam tot ongeveer 25 graden. Uiteindelijk de emmer even in de koelkast gezet. Is dat aan te raden en zijn er tips om 5 liters efficient te koelen (zijn wortkoelers voor 5 liter nodig?)
--- Einde van citaat ---

Volgens mij heb je dit zo prima gedaan en als je schoon hebt gewerkt is dit geen probleem. Als je in de 5 liter batches blijft zou ik dit zo blijven doen en verder onderzoeken wat je straks nodig hebt of kan maken als je naar grotere hoeveelheden gaat.

Grtz,


Peter

Erny:
Wat ik zo lees is dit een zeer geslaagde eerste poging.
Het mooie van deze hobby is dat je steeds iets erbij kunt kopen om steeds meer controle te krijgen over je brouwproces.
Wat je nooit moet doen is na een tijdje brouwen optellen wat het allemaal gekost heeft aan spul wat je hebt staan, haha.
Maar ik zou willen dat mijn eerste keer zo netjes was gegaan!

marcodej:
Goed om te lezen dat dit bij de normale aanloopprobleempjes lijkt te horen en ik niets geks gedaan heb. Hoewel het eindresultaat nog moet blijken, ben benieuwd hoe een weizen van 8% uitpakt. ;)

Ga bij het volgende brouwsel (IPA) zeker bijsturen met de hoeveelheid water en kijken of ik de temperatuur constanter krijg. Is een eenstapsmaisch, dus lijkt sowieso wat eenvoudiger te controleren.

Ik blijf voorlopig nog bij de 5 liter batches. Is op dit moment genoeg en heb dan nog wat uit te delen hier en daar. Ben altijd wel benieuwd wat brouwers met 30 liter doen, dat is behoorlijk wat om weg te drinken of uit te delen.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie