Hobbybrouwen > Algemene vragen hobbybrouwen

Verander Bier in water. Oud gerijpt bier over de top

(1/4) > >>

Bobb:
Ik ben in 2017 begonnen met bierbrouwen. Mijn eerste bier was bier 1. Ik zit nu op Bier nr. 22.
Bierflesjes met nummers >15 zijn ongeveer een jaar oud en zijn nog heel goed te drinken.
Flesjes van  +/- 6 tot 12 maanden-zijn perfect gerijpt en op top. Echter deze week heb ik wat oudere bierflesjes geproefd nr.1,2,3 etc. die ik nog bewaard had.. Licht en donker bier 7%Alc  uit  2017 en 2018. Tot mijn verbazing was het bier veranderd in water en hop!  De kleur was weg. De geur was weg,  geen koolzuur, alle smaak weg , alleen het Hopbittertje was nog te proeven. Zelfs geen alcohol meer? Het was niet vies of troebel maar het bier was veranderd in water met een kleurtje.
Welke rijpingsprocessen hebben zich hier afgespeeld?
Is dit normaal als biertjes te lang bewaard worden?
Zie pdf foto’s

Gossi:
Dat doet mij sterk denken dat de kroonkurken niet goed op de flesjes zitten. Normaliter verouderd het bier wel maar het wordt echt geen water met een hopsmaak.
Probeer eens of je de kroonkurk kan draaien. Ook moet er een duidelijke "sis" hoorbaar zijn bij het opwippen van de kroonkurk.
Doe eens een kroonkurk op een leeg flesje. Zijn de randen goed omgekruld? Kan je hem draaien? Vergelijk jouw kroonkurk eens met een commercieel flesje.
Brouw ze.

Jacques:

--- Citaat van: Bobb op 02-05-2021  18:14 u ---Ik ben in 2017 begonnen met bierbrouwen. Mijn eerste bier was bier 1. Ik zit nu op Bier nr. 22.
Bierflesjes met nummers >15 zijn ongeveer een jaar oud en zijn nog heel goed te drinken.
Flesjes van  +/- 6 tot 12 maanden-zijn perfect gerijpt en op top. Echter deze week heb ik wat oudere bierflesjes geproefd nr.1,2,3 etc. die ik nog bewaard had.. Licht en donker bier 7%Alc  uit  2017 en 2018. Tot mijn verbazing was het bier veranderd in water en hop!  De kleur was weg. De geur was weg,  geen koolzuur, alle smaak weg , alleen het Hopbittertje was nog te proeven. Zelfs geen alcohol meer? Het was niet vies of troebel maar het bier was veranderd in water met een kleurtje.
Welke rijpingsprocessen hebben zich hier afgespeeld?
Is dit normaal als biertjes te lang bewaard worden?
Zie pdf foto’s

--- Einde van citaat ---

Klinkt als autolyse en oxidatie. Dat is heel gewoon. Anders dan vaak gedacht wordt bewaren de meeste speciaal bieren met hergisting op de fles slecht. Dat is zeker het geval als er redelijk veel gist in de fles zit. Oude gistcellen geven hun inhoud vrij. Daar zitten eiwitsplitsende enzymen bij. Die breken eiwitten die je bier body geven af. Vandaar dat je bier waterig overkomt.

Verder heb je te maken met oxidatie van je bier. Kroonkurken laten een klein beetje zuurstof door. Met de tijd gaat de oxidatiesmaak overheersen...


Zie ook het onderstaand plaatje dat de gemiddelde smaakontwikkeling geeft van bier.

Bobb:

--- Citaat van: Gossi op 02-05-2021  22:04 u ---Dat doet mij sterk denken dat de kroonkurken niet goed op de flesjes zitten.
--- Einde van citaat ---
Ik heb de doppen nog eens gecontroleerd maar dat zit toch wel goed.  De flesjes zijn wel oud en hebben inmiddels 2 hete zomers doorgemaakt in mijn schuurtje dat heeft natuurlijk ook zijn werk gedaan.

Bobb:

--- Citaat van: Jacques op 02-05-2021  23:19 u ---Klinkt als autolyse en oxidatie.  Oude gistcellen geven hun inhoud vrij. Daar zitten eiwitsplitsende enzymen bij. Die breken eiwitten die je bier body geven af. Vandaar dat je bier waterig overkomt.
--- Einde van citaat ---

Ja met name autolyse lijkt me een goede verklaring. Ik denk dat de oxidatie fase al achter de rug was en daarna de autolyse is begonnen. Ik proef wel eens flesjes die wat meer lucht hebben en die zijn dan inderdaad een klein beetje verkleurt. Alhoewel een lichte oxidatie best nog acceptabel kan smaken bij sommige biertjes, waren deze flesjes echt totaal veranderd en goed voor de gootsteen... Ik denk dat na +/- 1jaar de top wel bereikt is voor de meeste home brouwsels.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie